Η Tudor επιστρέφει με ένα στιβαρό ρολόι που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να γνωρίζουμε την Tudor για τις αμέτρητες εκδόσεις του Black Bay, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το “μικρό αδελφάκι” της Rolex έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει.

Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν, πριν από 70 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου του 1952, η Tudor συνδέθηκε με την British North Greenland Expedition, μία βρετανική αποστολή μελέτης των πάγων της Βόρειας Γροιλανδίας. Από το 1952 έως το 1954, περίπου 30 άνδρες στάλθηκαν σε έναν σταθμό της Γροιλανδίας με την κωδική ονομασία North Ice, φορώντας στον καρπό τους το Tudor Oyster Prince, το πρώτο ρολόι του ελβετικού οίκου που ήταν ταυτόχρονα αυτόματο και αδιάβροχο.

Ενώ οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνες εις βάθος στους παγετώνες καθώς και σεισμολογικές μελέτες σε διάφορες τοποθεσίες, συνέλεξαν επίσης δεδομένα απόδοσης των 26 ρολογιών με αναφορά 7909 που φορούσαν, για λογαριασμό της Tudor. Αυτά τα ρολόγια, τα οποία εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες έως και -66°C καθώς και σε έντονη φθορά, αποδείχτηκε πως είχαν τέλεια απόδοση. Σήμερα, ένα από τα ρολόγια υπάρχει ακόμα, καθώς και ορισμένα ιστορικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστολής που έλαβε η Rolex από ένα από τα άλλα μέλη της αποστολής.

Θέλοντας να τιμήσει το πνεύμα της περιπέτειας και της εξερεύνησης, η Tudor δημιούργησε το Ranger, ένα ρολόι με στιβαρή κατασκευή που θα ήταν διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό, όπως ακριβώς έκανε και η Rolex με το μοντέλο Explorer.

Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα, το Ranger έχει μία περίπλοκη ιστορία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ημερομηνία εισαγωγής στο κατάλογο του οίκου (υποτίθεται ότι το 1963). Το πρόβλημα είναι ότι το Ranger δεν ήταν μια συγκεκριμένη αναφορά στη συλλογή, αλλά μοιραζόταν τους σειριακούς αριθμούς του με άλλες εκδόσεις που δεν έμοιζαν με το Explorer, όπως τα τυπικά ρολόγια Oyster Prince. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ρολόγια ήταν ίδια, απλώς υπήρχε μιά διαφοροποίηση στο καντράν. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το Tudor Ranger έγινε επίσημα μοντέλο της συλλογής του οίκου – με αναφορές 90330 και 90220 – έως ότου διακόπηκε το 1988.

Να σημειώσουμε πως υπήρχε το ένα Ranger II στη συλλογή, ένα μοντέλο που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1970 και διέθετε εξαιρετικά πρωτότυπο σχέδιο.

Όσον αφορά το κλασικό Ranger με το εμβληματικό καντράν, η Tudor το επανέφερε το 2014. Με διάμετρο 41 mm και αρκετά εκσυγχρονισμένη σχεδίαση, ήταν εξοπλισμένο με έναν μηχανισμό ETA που ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες. Η κύρια σύνδεση του ρολογιού με τον προκάτοχο του ήταν το καντράν, το οποίο διέθετε τους αραβικούς αριθμούς 12-3-6-9 με φωτοβόλο υλικό πάνω από μια μαύρη ματ επιφάνεια, και χαρακτηριστικού σχήματος δείκτες. Το μοντέλο καταργήθηκε στα μέσα του 2020, χωρίς να έχει αντικατασταθεί… μέχρι τώρα.

Το νέο Tudor Ranger 79950

Το νέο Tudor Ranger δεν είναι επαναστατικό, ωστόσο πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, σε σημείο που στην πραγματικότητα μοιάζει με ένα πραγματικά νέο μοντέλο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με το νέο Tudor Ranger είναι η κάσα από ανοξειδωτο αστάλι, η οποία έχει διάμετρο 39 χιλιοστά και ωραία σατινέ υφή – όπως και το μπρασελέ –, δημιουργώντας ένα ενιαίο ματ αποτέλεσμα. Μικρές λεπτομέρειες τόσο στην κάσα, όσο και στην στεφάνη, έχουν γυαλιστεί ώστε να τονίζουν καλύτερα τις γραμμές του.

Κοιτάζοντας κανείς το καντράν του νέου Tudor Ranger, θα προσέξει αμέσως τη σύνδεση με τα vintage μοντέλα Ranger, καθώς και την ομοιότητα του με την προηγούμενη γενιά αυτού του ρολογιού. Το καντράν είναι μαύρο ματ και διαθέτει τους κλασικούς αραβικούς αριθμούς με μπεζ φωτοβόλο υλικό στο 3, 6, 9 και 12. Το σχήμα των δεικτών είναι επίσης σύμφωνο με τις vintage εκδόσεις αυτού του ρολογιού: μεγάλο βέλος με στρογγυλεμένες αιχμές για τον ωροδείκτη, μακρύ και ευθύγραμμο για τον λεπτοδείκτη και σε σχήμα τραπέζιου με μπορντό αιχμή για τον δευτερολεπτοδείκτη.

Στο εσωτερικό φιλοξενεί τον αυτόματο Manufacture Calibre MT5402 -τον ίδιο με το μοντέλο Black Bay 58-, με αντιμαγνητικό ελατήριο του μπαλανσιέ από πυρίτιο και πιστοποίηση χρονομέτρου από το Ελβετικό Ινστιτούτο Ελέγχου Χρονομέτρων (COSC). Είναι ένας στιβαρός μηχανισμός, κατασκευασμένος ώστε να αντέχει σε ακραίες συνθήκες, ο οποίος προσφέρει ακρίβεια -2 έως +4 δευτερόλεπτα και 70 ώρες απόθεμα ισχύος.

Το Tudor Ranger φορίεται είτε με ενσωματωμένο ατσάλινο μπρασελέ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με το κούμπωμα Tudor “T-fit” με σύστημα εύκολης ρύθμισης της μάρκας, είτε με ένα πιο μοντέρνο λουράκι από φυσικό καουτσούκ και δέρμα με υφή υφάσματος που κλείνει με πτυσσόμενο κούμπωμα, είτε με υφασμάτινο λουράκι jacquard σε πράσινο-λαδί με μπεζ και κόκκινες ρίγες, υφασμένο σε παραδοσιακούς αργαλειούς του 19ου αιώνα της Γαλλικής εταιρείας Julien Faure.

Η τιμή του Tudor Ranger είναι 2.960 ευρώ με μπρασελέ και 2.650 ευρώ με οποιοδήποτε από τα δύο λουράκια. Συνοδεύεται με πενταετή εγγύηση.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Tudor εδώ.


Διαβάστε επίσης: Το νέο Black Bay Pro της Tudor είναι ήδη ένα από τα καλύτερα ρολόγια GMT της χρονιάς!

Share.

Comments are closed.