Κρίστοφερ Νόλαν: Δείτε τον λόγο που δεν έχει smartphone

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Κρίστοφερ Νόλαν θεωρεί πως η τεχνολογία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να βλάψει την διαδικασία που ακολουθεί όταν γράφει ένα σενάριο.

Μιλώντας στο The Hollywood Reporter, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος του “Oppenheimer”, αποκάλυψε ότι δεν έχει smartphone και πως όταν γράφει ένα σενάριο χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή που δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.

“Τα παιδιά μου πιθανότατα θα έλεγαν ότι είμαι ένα άτομο που είναι κατά της νέας τεχνολογίας”, είπε ο Νόλαν. “Πραγματικά θα διαφωνούσα με αυτήν την περιγραφή. Νομίζω ότι η τεχνολογία και αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι εκπληκτικό. Είναι προσωπική μου επιλογή το κατά πόσο εμπλέκομαι”, πρόσθεσε.

Ο Νόλαν συνέχισε, “Έχει να κάνει με το επίπεδο απόσπασης της προσοχής. Αν παράγω το υλικό μου και γράφω τα δικά μου σενάρια, το να είμαι σε ένα smartphone όλη μέρα δεν θα μου ήταν πολύ χρήσιμο.”

Ο Νόλαν έγραψε το ‘Oppenheimer” σε πρώτο πρόσωπο, μια τακτική που “δεν είχε ακολουθήσει ποτέ” κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

“Δεν ξέρω αν το έχει ξανακάνει κανείς”, είπε ο Νόλαν νωρίτερα φέτος σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Empire. “Αλλά το θέμα είναι ότι, με τις χρωματικές σεκάνς, που είναι το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, τα πάντα λέγονται από τη σκοπιά του Οπενχάιμερ – κυριολεκτικά κοιτάς μέσα από τα μάτια του.”

Ο Νόλαν συζήτησε το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα εξώφυλλο του Wired τον Ιούνιο, λέγοντας ότι είναι “αισιόδοξος” για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία ταινιών – αλλά προειδοποίησε να μην δούμε την τεχνολογία ως κάτι περισσότερο από ένα “εργαλείο” βοήθειας.

“Το ζήτημα με την τεχνητή νοημοσύνη, για μένα, είναι πολύ απλό. Είναι σαν τον όρο ‘αλγόριθμος’. Παρακολουθούμε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν αλγόριθμους, και τώρα την τεχνητή νοημοσύνη, ως μέσο για να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Εάν υποστηρίζουμε την άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντοδύναμη, υποστηρίζουμε την άποψη ότι μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους από την ευθύνη για τις πράξεις τους — στρατιωτικά, κοινωνικοοικονομικά, ό,τι κι αν είναι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι της αποδίδουμε αυτά τα θεϊκά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου αφήνουμε τους εαυτούς μας άνευ ευθυνών”, είπε.


Διαβάστε επίσης: Η πιο εντυπωσιακή ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν – Πρώτες αντιδράσεις για το “Oppenheimer”

Share.

Comments are closed.