Ο Βέλγος καλλιτέχνης που φτιάχνει όμορφα γλυπτά από ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για τον γλύπτη Eric van Hove, ένας κινητήρας αυτοκινήτου δεν είναι απλώς ένας χρηστικός μηχανισμός κίνησης, αλλά ένας καμβάς για την δημιουργία έργων τέχνης.

Μια συλλογή από τα γλυπτά του καλλιτέχνη, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την αυτοκινητοβιομηχανία, πρόκειται να εκτεθεί στο κατάστημα Connolly στο Λονδίνο. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από την Clara Zevi, θα περιλαμβάνει μια σειρά από όμορφες χειροποίητες αναδημιουργίες πολύπλοκων εξαρτημάτων κινητήρων αυτοκινήτου, καθώς και ένα ηλεκτρικό μοτοποδήλατο που λειτουργεί.

Connolly

Ο Eric van Hove, ο οποίος δηλώνει Βέλγος, γεννήθηκε στην Αλγερία, μεγάλωσε στο Καμερούν, σπούδασε στην Ιαπωνία και σήμερα ζει στο Μαρακές του Μαρόκου. Άρχισε να φτιάχνει γλυπτά από ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο ατελιέ του πριν από μια δεκαετία, αλλά ο σπόρος για το έργο του φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν ο μηχανικός Abdeslam Laraki παρουσίασε ένα supercar που θα κατασκευαζόταν εξ ολοκλήρου στο Μαρόκο. Από τότε προσπάθησε να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στη δουλειά των τεχνιτών με έδρα το Μαρόκο, συνεργαζόμενος μαζί τους για να αναδημιουργήσει εξαρτήματα κινητήρα από διάφορα υλικά, όπως ξύλο, μέταλλο και πολύτιμους λίθους.

Connolly

“Νομίζω ότι η δεξιοτεχνία είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο που έχει αφεθεί στην άκρη και δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη τον τελευταίο αιώνα της εκβιομηχάνισης” δήλωσε ο καλλιτέχνης για τους πολλούς ταλαντούχους τεχνίτες που φιλοξενεί η χώρα στην οποία ζει.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν μια σειρά από κομμάτια που βασίζονται στα εξαρτήματα του διπλού υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα V-12 που υπάρχουν στο supercar του Laraki, όπως το φίλτρο αέρα, τον εκκεντροφόρο και το σύστημα ψύξης. Για τα γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα υλικά, όπως ασημένιο νικέλιο, ροζ ξύλο βερίκοκου, μαόνι, κόκκινο μάρμαρο Agadir και δέρμα αγελάδας.

Connolly

Το highlight της έκθεσης είναι το Mahjouba IV, ένα λειτουργικό ηλεκτρικό μοτοποδήλατο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Είναι το τέταρτο πρωτότυπο ενός project που ξεκίνησε το 2016 (το πρώτο ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Beazley στο Μουσείο Σχεδίου και αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Φράις στην Ολλανδία). Ο Van Hove και η ομάδα του εργάζονται στην πέμπτη επανάληψη τώρα.

“Θα τελειώσουμε με το πέμπτο – που είναι ένας τυχερός αριθμός στον αραβικό κόσμο – και αυτό θα είναι που θα βγει στο δρόμο”, δήλωσε ο van Hove για το μοτοποδήλατο, το οποίο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο έτος, να κατασκευαστεί στο Μαρόκο και να πωληθεί στην ανταγωνιστική τιμή των 2.000 δολαρίων.

Connolly

Η έκθεση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16 Απριλίου. Το 10% των εσόδων από τα έργα τέχνης θα διατεθούν στο MAMMA Collective, μια φιλανθρωπική οργάνωση που διατηρεί και εξερευνά την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα στο Μαρόκο.


Διαβάστε επίσης: Η πανέμορφη Rolls-Royce του Μάικλ Κέιν μπορεί τώρα να γίνει δική σου!

Share.

Comments are closed.