Το πιο ποθητό ρολόι στον κόσμο βγαίνει εκτός παραγωγής!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, υπάρχουν μερικά ρολόγια που έχουν καταφέρει να παραμείνουν αμετάβλητα εδώ και δεκαετίες, ξεπερνώντας όλες τις τάσεις, και εξακολουθούν να είναι η πρώτη επιλογή των περισσοτέρων συλλεκτών.

Ένα από αυτά είναι φυσικά το Patek Philippe Nautilus Ref. 5711 που σχεδιάστηκε από τον θρύλο της ωρολογοποιίας Gérald Genta, ο οποίος ήταν και δημιουργός του Audemars Piguet Royal Oak μεταξύ άλλων. Το ρολόι κυκλοφόρησε το 1976 και δημιουργήθηκε ώστε να μοιάζει με φινιστρίνι πλοίου, καθώς διαθέτει μια στρογυλλεμένη οκτάγωνη κάσα με διάμετρο 42mm και ένα βαθύ μπλε καντράν. Ήταν η προσπάθεια του Patek να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και πολυτελές σπορ ρολόι από ανοξείδωτο ατσάλι, μια εποχή που υπήρχε μια μεγάλη μανία με τα χρυσά ρολόγια.

Courtesy of Patek Philippe

Πρόκειται για ένα ρολόι που ήταν τόσο πολυπόθητο από τους συλλέκτες, που σύμφωνα με αναφορές η λίστα αναμονής ήταν έως και 10 χρόνια. Οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι ο ελβετικός οίκος θα δημιουργούσε περισσότερα μοντέλα 5711 (αξίας περίπου 30.000 δολαρίων) με σκοπό να αυξήσει τα κέρδη του, ωστόσο έκανε το αδιανόητο, διακόπτοντας τελείως την παραγωγή του.

Τα νέα έγιναν γνωστά μέσω του Hodinkee και σίγουραν προκάλεσαν μεγάλο σοκ στους κύκλους της ωρολογοποιίας, καθώς είναι σαν να αποφάσισαν τα McDonalds να σταματήσουν να φτιάχνουν το Big Mac ή ο Jordan να αποφάσισε να μην ξανακυκλοφορήσει το μοντέλο Air Jordan 1 “Chicago”.

Ενώ πριν λίγο καιρό γνωρίζαμε ότι ο οίκος δεν σκόπευε να αυξήσει την παραγωγή της συγκεκριμένης αναφοράς, με τον πρόεδρο της Patek Philippe, Thierry Stern, να δηλώνει: “Δεν σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις ποσότητες παραγωγής, αλλά σαφώς κάνουμε αρκετά μοντέλα Nautilus 5711” – μια τακτική που προφανώς αυξάνει ακόμα περισσότερο την δημοτικότητα και την αξία του ρολογιού – η αφαίρεση του τελείως από την παραγωγή είναι σίγουρα άλλο πράγμα.

Courtesy of Patek Philippe

Το ότι το ρολόι είχε γίνει δημοφιλές σε τόσο μεγάλο επίπεδο θα μπορούσε να εξηγήσει την απόφαση του Patek Philippe να διακόψει την παραγωγή του. Ενώ o Thierry Stern ήταν ευχαριστημένος με τις τεράστιες πωλήσεις του μοντέλου, είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη του και το γεγονός ότι είχε γίνει το επίκεντρο, φάνηκε σχεδόν να τον ενοχλεί. “Κάνουμε περίπου 140 διαφορετικά μοντέλα στο Patek Philippe, και το 5711 από ατσάλι είναι μόνο ένα από αυτά”, είπε στους New York Times το 2019. “Έχουμε πολλά άλλα μοντέλα που είναι πιο περίπλοκα και αναμφισβήτητα πιο όμορφα”. Είναι πιθανό να ήθελε ο Stern να ανακατευθύνει την προσοχή σε αυτά τα 140 άλλα μοντέλα ή απλά να ήταν ένα βήμα για να δημιουργήσουν μια παρόμοια, βελτιωμένη έκδοση του 5711.

Τα καλά νέα είναι ότι όσοι επιθυμούν να πάρουν στα χέρια τους ένα Nautilus, υπάρχουν ακόμα πολλές εκδόσεις του για να διαλέξουν – το ρολόι διατίθεται σε σχεδόν 30 διαφορετικά στυλ.

Όπως καταλαβαίνετε, με την απόφαση αυτή, η τιμή του Nautilus Ref. 5711, η οποία είχε ήδη διπλασιαστεί στην δευτερογενή αγορά, τώρα θα συνεχίσει να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Αν λοιπόν έχετε ένα, σας συμβουλεύουμε να το κρατήσετε.

Κλείνουμε με μια σκέψη: Τον Απρίλιο, οι μάρκες θα ανακοινώσουν τις νέες σειρές του 2021 στην έκθεση Watches & Wonders και είμαστε πρόθυμοι να στοιχηματίσουμε ότι η Patek Philippe έχει μια νέα αναφορά του Nautilus στο μανίκι της.


Διαβάστε επίσης: Ένα από τα πιο περιζήτητα ρολόγια στον κόσμο αυτή την στιγμή

Share.

Comments are closed.