Ένα από τα πιο περιζήτητα ρολόγια στον κόσμο αυτή την στιγμή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο κόσμος της υψηλής ωρολογοποιίας είναι συναρπαστικός και κάθε χρόνο έχει να μας προσφέρει καινούργια μοντέλα, τα οποία τραβούν τα φλας των φωτογραφικών φακών και γίνονται αμέσως ανάρπαστα. Σίγουρα όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, ωστόσο για τους λάτρεις την ωρολογοποιίας αλλά και τους συλλέκτες, υπάρχουν μερικά ρολόγια που έχουν καταφέρει να παραμείνουν αμετάβλητα εδώ και δεκαετίες, ξεπερνώντας όλες τις τάσεις, και εξακολουθούν να είναι η πρώτη επιλογή των περισσοτέρων ανδρών.

Ένα από αυτά ανήκει στο οίκο Patek Philippe, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μερικά από τα πιο δαπανηρά και πιο περίπλοκα ρολόγια στον πλανήτη, ενώ το γενικό σχεδιαστικό του ήθος μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακό, καθώς τα βασικά περιγράμματα των δημοφιλέστερων ρολογιών του έχουν αλλάξει ελάχιστα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο λόγος για το Nautilus, το οποίο σχεδιάστηκε από τον θρύλο της ωρολογοποιίας Gérald Genta, ο οποίος ήταν και δημιουργός του Audemars Piguet Royal Oak μεταξύ άλλων. Το ρολόι κυκλοφόρησε το 1976 και δημιουργήθηκε ώστε να μοιάζει με φινιστρίνι πλοίου, καθώς διαθέτει μια στρογυλλεμένη οκτάγωνη κάσα. Ήταν η προσπάθεια του Patek να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σπορ ρολόι υψηλού επιπέδου από ανοξείδωτο ατσάλι, μια εποχή που υπήρχε μια μεγάλη μανία με τα χρυσά ρολόγια.

To Nautilus διέθετε μια γενναιόδωρη κάσα 42 mm και ένα βαθύ μπλε καντράν. Η ζήτηση για το ρολόι στην αρχή ήταν μικρή, ωστόσο η δημοτικότητα του άρχισε να αυξάνεται με τα χρόνια, καθώς άλλαξαν τα γούστα των καταναλωτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ακόμα πιο πολυτελών εκδόσεων, όπως από χρυσό, οι οποίες έγιναν αμέσως ανάρπαστες.

Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα των μοντέλων Nautilus από ανοξείδωτο ατσάλι, ιδίως της αναφοράς 5711, έχει εκτοξευτεί. Είναι πλέον ένα ρολόι που πρέπει να διαθέτει κάθε συλλέκτης ρολογιών, ενώ έχει εμφάνιστεί στους καρπούς αρκετών διασήμων ανδρών όπως ο Jay-Z, ο Τζέισον Στέιθαμ, ο Μπραντ Πιτ και ο Virgil Abloh.

Πέρυσι οι New York Times ανέφεραν ότι η λίστα αναμονής για το πιο δημοφιλές μοντέλο, το black-blue dial Ref. 5711 από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι οκτώ χρόνια!  Αυτό βεβαια οφείλεται στο γεγονός ότι ο οίκος δεν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή. “Δεν σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις ποσότητες παραγωγής, αλλά σαφώς κάνουμε αρκετά μοντέλα Nautilus 5711”, δήλωσε ο πρόεδρος της Patek Philippe, Thierry Stern.

“Σήμερα ανταποκρινόμαστε ίσως στο δέκα τοις εκατό της ζήτησης και σκοπεύουμε να παραμείνει έτσι. Για εμάς, αυτό δεν είναι ένας αγώνας για να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα. Είναι ένας αγώνας για ομορφιά.”

Το βρετανικό GQ είχε αναφέρει ότι: “Όσοι θέλουν να αγοράσουν ένα επιλέγονται προσεκτικά και πρέπει να έχουν μακροχρόνια σχέση με την εταιρεία. Πρέπει επίσης να αποδείξουν με κάποιο τρόπο ότι θα φορούν στην πραγματικότητα το ρολόι, και δεν θα το μεταπωλήσουν με τεράστιο κέρδος.”

Στις αρχές του 2018 ο Patek αύξησε κατακόρυφα τις τιμές λιανικής του Nautilus, ωστόσο, αντί να μειωθεί η ζήτηση, συνέβη το αντίστροφο.

Με άλλα λόγια, εάν μπορείτε να αποκτήσετε ένα – και είναι ένα μεγάλο «εάν» – σας συμβουλεύουμε να το κρατήσετε.


Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις ένα Rolex

Share.

Comments are closed.