Υπάρχουν ορισμένοι οίκοι ωρολογοποιίας που είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι και συνήθως η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να αποκτήσουν ένα ποιοτικό ρολόι, δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλοί ανεξάρτητοι ωρολογοποιοί, με εξαίρεση την Rolex, την Patek Philippe και την Audemars Piguet, οι οποίοι εκτιμούνται μόνο από τους αληθινούς γνώστες και συλλέκτες.

Πολλοί από αυτούς είναι άγνωστοι στο ελληνικό κοινό, παρά το γεγονός ότι δημιουργούν κομμάτια που συζητιούνται ιδιαιτέρως στους κύκλους της ωρολογοποιίας, ωστόσο, αξίζει κανείς να τους γνωρίσει, ακόμα και αν είναι άσχετος ή αν τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο της υψηλής ωρολογοποιίας.

Φυσικά δεν θέλουμε να σας επηρεάσουμε, ούτε να σας πείσουμε να προτιμήσετε ένα ρολόι από τους παρακάτω ανεξάρτητους ωρολογοποιούς, αλλά να σας ενημερώσουμε για την παρουσία τους και που ξέρετε; Ίσως κάποιος από αυτούς να σας “κλέψει” την καρδιά.

F.P. Journe

Ο François-Paul Journe είναι απόφοιτος της σχολής ωρολογοποιίας του Παρισιού. Ίδρυσε το εργαστήριο του στη Γενεύη το 1996, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας μηχανισμούς ρολογιών για άλλες διάσημες μάρκες. Το 1999, παρουσίασε το δικό του όραμα για τη σύγχρονη ωρολογοποιία με μια συλλογή ρολογιών χειρός με την υπογραφή “F.P. Journe Invenit et Fecit” — λατινική φράση που σημαίνει “εφευρέθηκε και κατασκευάστηκε”.

Μέλος της Ακαδημίας Ανεξάρτητων Κατασκευαστών Ρολογιού (AHCI), ο Journe είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους “παίκτες” στον τομέα της υψηλής ωρολογοποιίας και έχει λάβει πολλά βραβεία. Σήμερα, αρκετά από τα ρολόγια του θεωρούνται εμβληματικά από τους συλλέκτες, κυρίως το Chronomètre Bleu, αλλά και τα μοντέλα από την πρώτη σειρά ρολογιών Chronomètre à Résonance του 2000.

Philippe Dufour

Λειτουργώντας από το δικό του εργαστήριο στο Le Sentier της Ελβετίας από το 1978, ο Philippe Dufour θεωρείται ο απόλυτος μάστερ της ανεξάρτητης ωρολογοποιίας. Ο Dufour δημιούργησε μία εξαιρετικά περίπλοκη κίνηση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα ρολόι τσέπης Grande Sonnerie minute repeater, το οποίο ανέπτυξε ο ωρολογοποιός για την Audemars Piguet. Η μάρκα δεν αναγνώρισε το έργο του Dufour όπως θα έπρεπε και έτσι ο ωρολογοποιός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό σε ένα ρολόι χειρός υπό την δική του επωνυμία, το οποίο παρουσίασε στη Baselworld το 1992.

Από τότε προστέθηκαν δύο άλλα μοντέλα: το Duality και το Simplicity. Σήμερα ο Dufour εργάζεται με την κόρη του Daniela, επίσης κορυφαία ωρολογοποιό. Ρολόγια με την υπογραφή Philippe Dufour σπάνια εμφανίζονται σε δημοπρασία και είναι ιδιαίτερα περιζήτητα.

Διαβάστε επίσης: 4 συλλεκτικά ρολόγια που τράβηξαν τα βλέμματα την χρονιά που μας πέρασε

Richard Mille

Το 1999, μετά από 25 χρόνια στον κλάδο της ωρολογοποιίας, ο Richard Mille ίδρυσε τη δική του εταιρεία σε συνεργασία με την Audemars Piguet. Το πρώτο του ρολόι, το RM 001 Tourbillon, κυκλοφόρησε το 2011 και ήταν μια περιορισμένη έκδοση 17 τεμαχίων.

Ο Richard Mille είναι γνωστός για τα τολμηρά μοντέλα του, τα οποία πλέον αναγνωρίζονται αμέσως απο τους λάτρεις της υψηλής ωρολογοποιίας, χάρη στην περίπλοκη σχεδίαση, τα ασυνήθιστα υλικά κατασκευής, την τεχνική πολυπλοκότητα και την χρήση τολμηρών χρωμάτων.

Οι συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για τον Mille και έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη εκπληκτικών κομματιών, όπως για παράδειγμα το Richard Mille RM 27-04 Tourbillon Rafael Nadal που έγινε με τον κορυφαίο τενίστα. Το συγκεκριμένο ρολόι παρουσιάστηκε το 2020 ως περιορισμένη έκδοση 50 τεμαχίων με τιμή 1.050.000 δολάρια – αν και έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε.

Greubel Forsey

Ο Robert Greubel και ο Stephen Forsey περιγράφουν τους εαυτούς τους ως “γλύπτες του χρόνου, χορογράφους των ωρών και αρχιτέκτονες της κίνησης του ρολογιού”. Δουλεύουν μαζί για περισσότερα από 20 χρόνια και, το 2004, λάνσαραν την Greubel Forsey, δημιουργώντας πρωτοποριακά μοντέλα όπως το Double Tourbillon 30°, το Quadruple Tourbillon και το Tourbillon 24 Secondes. Κατασκευάζουν λιγότερα από 100 ρολόγια το χρόνο.

Το 2006, οι Greubel και Forsey ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Philippe Dufour, Vianney Halter και Kari Voutilainen για να ιδρύσουν το Time Æon Foundation, έναν οργανισμό που εργάζεται για τη διατήρηση της εξαιρετικής δεξιοτεχνίας στην ωρολογοποιία. Οι πρωτοβουλίες τους περιλαμβάνουν το Naissance d’une Montre (Γέννηση ενός ρολογιού), όπου ένας νέος και ταλαντούχος ωρολογοποιός διδάσκεται τις απαραίτητες δεξιότητες για την κατασκευή ενός ρολογιού στο χέρι.

Urwerk

Η μάρκα υψηλής ωρολογοποιίας Urwerk, η οποία ιδρύθηκε το 1997 από τον ωρολογοποιό Felix Baumgartner και τον σχεδιαστή Martin Frei, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της φουτουριστικής μηχανικής ωρολογοποιίας εδώ και 25 χρόνια, δημιουργώντας μια σειρά από μοντέλα που διαθέτουν έναν “αλλόκοτο” σχεδιασμό.

Οι Baumgarten και Frei είναι γνωστοί για τα πρωτοποριακά σχέδια τους που εμπνέονται από τα διαστημικά ταξίδια, ωστόσο η χαρακτηριστική ένδειξη χρόνου των περιστρεφόμενων δορυφόρων βασίζεται σε ένα ρολόι που χρονολογείται από το 1656. Παράγουν μόνο 130 έως 150 κομμάτια ετησίως και έχουν κερδίσει αρκετά βραβεία.

Διαβάστε επίσης: Ένα ρολόι 240.000 ευρώ που μοιάζει πραγματικά με διαστημόπλοιο!

Vianney Halter

Ο Vianney Halter αποφοίτησε από τη σχολή ωρολογοποιίας του Παρισιού το 1981, και αφιέρωσε τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του ζωής στην αποκατάσταση ρολογιών τσέπης και ρολογιών χειρός.

Έχοντας δημιουργήσει το δικό του ατελιέ στο Sainte-Croix της Ελβετίας – που ονομάστηκε Janvier SA προς τιμήν του μεγάλου Γάλλου ωρολογοποιού Antide Janvier (1751-1835) – σχεδίασε και κατασκεύασε μια σειρά από ρολόγια για άλλες εταιρείες. Το 1998 φτιάχνει το πρώτο του ρολόι και εντάχθηκε στην Académie Horlogère des Créateurs Indépendants (AHCI). Δημιουργώντας τα δικά του μοντέλα, η ανεξαρτησία έγινε ακόμη πιο σημαντική για αυτόν. Το να διατηρεί κανείς την ανεξαρτησία του βρίσκει έμπνευση και είναι ελεύθερος να την υλοποιήσει. Έκτοτε δημιούργησε 12 μοντέλα ρολογιών χειρός και έχει λάβει αρκετά βραβεία.

MB&F

Το 2005, μετά από δεκαετίες στη συμβατική ωρολογοποιία, ο Maximilian Büsser παρουσίασε μια εντελώς νέα καλλιτεχνική ιδέα που ονομάζεται MB&F — Maximilian Büsser & Friends. Η ιδέα ήταν να συγκεντρωθούν ομάδες ανεξάρτητων ωρολογοποιών για να αναπτύξουν ριζοσπαστικά ρολόγια.

Ενώ συνεχίζει να σέβεται την παραδοσιακή ωρολογοποιία, η MB&F δημιουργεί ωρολογιακές μηχανές (horological machines, όπως τις αποκαλεί η μάρκα), οι οποίες διακρίνονται για το φουτουριστικό τους design, την υψηλή μηχανική τους, και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στο GPHG.

Atelier Akrivia

Το 2012, ο λαμπρός νεαρός ωρολογοποιός Rexhep Rexhepi εκπλήρωσε το παιδικό του όνειρο ιδρύοντας το δικό του ατελιέ ωρολογοποιίας, το Akrivia — μία ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «ακρίβεια».

Η ιδέα ήταν να εκφράσει το δικό του όραμα για την υψηλή ωρολογοποιία συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους και χειροτεχνίες με σύγχρονο στυλ. Το 2014, το πρώτο ρολόι της Akrivia, το Tourbillon Chronographe Monopoussoir, αποκαλύφθηκε στην εμπορική έκθεση Baselworld και το 2018 το μοντέλο Chronomètre Contemporain κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία ανδρικό ρολόι στο Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG).

Το 2019, η Akrivia συνεργάστηκε με τον διάσημο κατασκευαστή Jean-Pierre Hagmann και σήμερα η μικρή ομάδα παράγει λιγότερα από 30 ρολόγια το χρόνο. Μέχρι σήμερα, μόνο ένα έχει προσφερθεί σε δημοπρασία: το Chronomètre Contemporain Only Watch, το οποίο πωλήθηκε για 360.000 ελβετικά φράγκα στην Christie’s Only Watch το 2019.

Διαβάστε επίσης: 5 οίκοι ωρολογοποιίας που δεν γνώριζες ότι είναι γερμανικοί