Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, η ελβετική ωρολογοποιία Rolex αύξησε κατά μέσο όρο περίπου 2,5% τις τιμές της στις αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τιμή των ρολογιών της μάρκας στις μπουτίκ του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να έχουν σημειώσει μέση αύξηση περίπου 2,6%, ενώ στις ΗΠΑ περίπου 2,2%.
Είναι γνωστό ότι η Rolex αυξάνει τις τιμές της ετησίως, συνήθως τον Ιανουάριο. Περίπου αυτή την εποχή πέρυσι, η ελβετική ωρολογοποιία αύξησε τις τιμές σε ορισμένα από τα κλασικά της μοντέλα, όπως το Oyster Perpetual, το οποίο πωλούνταν για 5.900 δολάρια το 2021 και 6.150 δολάρια το 2022. Το Submariner, ένα άλλο αγαπημένο μοντέλο μεταξύ των συλλεκτών, είδε επίσης μία μεγάλη αύξηση, καθώς η τιμή του έφτασε τα 8.950 δολάρια το 2022, από 8.100 δολάρια που ήταν το 2021.
Αυτές οι τελευταίες αυξήσεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η ελβετική ωρολογοποιία βλέπει την άνοδο των τιμών ως τρόπο προστασίας των περιθωρίων κέρδους της εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού. Μέσα στο 2022, η Rolex προχώρησε στην πρώτη αύξηση τιμών τον περασμένο Ιανουάριο κατά 3,5% στις περισσότερες αγορές. Στη συνέχεια και υπό τις πιέσεις λόγων της ιστορικής βουτιάς που σημείωσε η στερλίνα προχώρησε και σε νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2022, κατά 5% στην Βρετανία. Τέλος, προχώρησε σε αντίστοιχη αύξηση και στις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης τον Νοέμβριο του 2022.
“Οι επενδυτές είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις αυξήσεις τιμών, καθώς πρόκειται για ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ελκυστικής βιομηχανίας. Θεωρούμε ότι η νέα αύξηση δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πωλήσεις των πολυτελών ρολογιών. Αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε αυτό να συνεχίζεται δεδομένου ότι πιστεύουμε ότι δεν θα έχει αισθητή επίδραση στους όγκους”, δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays, Richard Taylor και Pallav Mittal.
Σε μια κίνηση που μπορεί να βοηθήσει στην μεγάλη ζήτηση, η Rolex φέρεται να σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο ελβετικό εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο νέος χώρος θα ενωθεί με τις άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής του κατασκευαστή στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων συναρμολόγησης στη Γενεύη και ενός εργοστασίου παραγωγής κινήσεων στην Μπιέν.
Διαβάστε επίσης: Η Rolex μπαίνει στο “παιχνίδι” των μεταχειρισμένων ρολογιών