Η εταιρία Watchfinder & Co., η οποία ιδρύθηκε το 2002 και έχει καθιερωθεί ως ο ιδανικός “προορισμός” για όσους θέλουν να πουλήσουν ή να αγοράσουν premium μεταχειρισμένα ρολόγια, προειδοποίησε τους καταναλωτές για τα πλαστά ρολόγια που κυκλοφορούν και προέτρεψε άλλες πλατφόρμες πώλησης να είναι διαφανείς σχετικά με τις διαδικασίες αυθεντικότητάς.

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση της Watchfinder & Co., το 14% των Βρετανών συλλεκτών έχουν πλαστά ρολόγια στην κατοχή τους. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα κυκλοφορούν 1.010.572 πλαστά ρολόγια συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Μεγάλη Βρετανία, αλλά τις αγορές παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο πωλούνται 40 εκατομμύρια πλαστά ρολόγια παγκοσμίως, με τις απομιμήσεις των μοντέλων της Rolex αποτελούν τουλάχιστον το 50% τον περασμένο χρόνο. Τα αντίγραφα πολυτελών ρολογιών είναι πλέον δύσκολο να αναγνωριστούν, λόγω των εξελίξεων της τεχνολογίας – χρησιμοποιούνται 3-D εκτυπωτές και μηχανές CNC μηχανές για πιο ακριβείς απομιμήσεις.

Περίπου η μισή αγορά κατακλύζεται από Rolex “μαϊμού”, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αριέν βαν ντε Βαλ. “Η Rolex είναι η πιο δημοφιλής μάρκα ρολογιών πολυτελείας και έχει την υψηλότερη ζήτηση, ως εκ τούτου είναι εκείνη που αντιγράφεται πιο συχνά”, δήλωσε. “Προηγουμένως, οι εργαζόμενοι στη Watchfinder ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν περίπου το 80% των απομιμήσεων μόνο ‘με το μάτι’. Τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει σε μόλις 20%, αφού τα αντίγραφα γίνονται διαρκώς πιο πειστικά. Πλέον πρέπει να πραγματοποιούν πιο λεπτομερείς ελέγχους, όπως το άνοιγμα των καπακιών των ρολογιών και τον έλεγχο των μηχανισμών για να εντοπίσουν τις απομιμήσεις υψηλής ποιότητας. Δεν είναι όμως μόνον η Rolex που εμφανίζεται στην αγορά των αντιγράφων. Υπάρχουν αντίγραφα ή κλωνοποιημένα ρολόγια πολύ υψηλής ποιότητας, όλων των μεγάλων πολυτελών εμπορικών σημάτων”, εξηγεί ο Ντε Βαλ.

Εκτός από την ευαισθητοποίηση των πελατών της, η Watchfinder & Co. προτρέπει τους εμπόρους, τους λιανοπωλητές και τις πλατφόρμες πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών να ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες πιστοποίησης. Το Watchfinder ακολουθεί μια αυστηρή διαδικασία επιθεώρησης και ελέγχου ταυτότητας 60 βημάτων στα ρολόγια που του ανήκουν, για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πελατών. Επειδή κανείς δεν θέλει να ξοδέψει ένα εξαψήφιο ποσό σε ένα Nautilus, για να ανακαλύψει αργότερα ότι του λείπουν βασικά στοιχεία του εμβληματικού σχεδιασμού του Gerald Genta.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 68% των ατόμων που έπεσαν θύματα πλαστών ρολογιών, είναι πλέον απρόθυμοι να αγοράσουν ξανά μεταχειρισμένα, παρόλο που οι τιμές για γνήσια σπάνια ρολόγια δευτερογενή αγορά συνεχίζουν να πέφτουν. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ανεξάρτητους αντιπροσώπους, η αγορά ενός μεταχειρισμένου ρολογιού απευθείας από τη μάρκα που το κατασκεύασε μπορεί να είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή.


Διαβάστε επίσης: Δείτε γιατί οι συλλέκτες ρολογιών αγοράζουν “κλώνους” των Rolex