Η OMEGA “πάει χιόνι”! – Επέκτεινε φέτος τη συνεργασία της με την IBSF

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η OMEGA ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι επέκτεινε φέτος τη συνεργασία της με την IBSF, ανανεώνοντάς την εκ νέου μέχρι τη σεζόν 2026/2027. Παρά τις σύγχρονες εξελίξεις, είναι πάντα καλό να κοιτάμε το παρελθόν και να θυμηθούμε πώς γεννήθηκε το bobsleigh…

Όταν άνοιξε η πρώτη λέσχη Bobsleigh στον κόσμο στο Σεντ Μόριτζ το 1897, τα μόνα έλκηθρα που προσφέρονταν ήταν τα κλασικά ξύλινα έλκηθρα με απλούς μηχανισμούς οδήγησης. Από τότε, το άθλημα άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το όνομα «bobsleigh» επινοήθηκε όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα χαλύβδινα έλκηθρα, τα οποία οι χρήστες κουνούσαν («bob») εμπρός και πίσω για να τρέξουν πιο γρήγορα στις ευθείες.

Ο πρώτος αγώνας bobsleigh τεσσάρων ατόμων διεξήχθη στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Chamonix το 1924. Μόλις οκτώ χρόνια αργότερα, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας δύο ατόμων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λέικ Πλάσιντ. Οι πρώτοι αθλητές bobsleigh προέρχονταν από άλλα αθλήματα όπως ο στίβος, ο οποίος τους είχε βοηθήσει να καλλιεργήσουν τη δύναμη και την ταχύτητα που ήταν απαραίτητες για να κάνουν μια καλή εκκίνηση σε έναν αγώνα bobsleigh. Όταν όμως το άθλημα άρχισε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, επιβλήθηκαν κανόνες για τον περιορισμό του βάρους του πληρώματος και του έλκηθρου, με αποτέλεσμα οι αθλητές να γίνουν πιο αδύνατοι και γυμνασμένοι και τα έλκηθρα να πάρουν τη λεπτή μορφή από υαλονήματα που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο ρόλος της OMEGA

Χάρη στην απαράμιλλη φήμη της OMEGA στην αθλητική χρονομέτρηση, είναι σε θέση να εγγυηθεί την απόλυτη ακρίβεια στο άθλημα αυτό. Ο σκοπός του αθλήματος είναι αρκετά απλός, αλλά για να φτάσεις στη γραμμή τερματισμού χωρίς ατυχήματα χρειάζεται επιδεξιότητα, έντονα ανταγωνιστικό πνεύμα και θάρρος.

Τα πληρώματα 2 ή 4 ατόμων ξεκινούν από το σημείο εκκίνησης, πηδούν μέσα στο έλκηθρο και προσπαθούν να κατέβουν μια κατηφόρα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Οι ομάδες δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Στο bobsleigh, ένα πλεονέκτημα 1/10 του δευτερολέπτου στην εκκίνηση μπορεί να μεταφραστεί σε πλεονέκτημα 3/10 του δευτερολέπτου μέχρι τη γραμμή τερματισμού. Η ακριβής χρονομέτρηση είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο στον αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Καταγράφοντας τουλάχιστον έξι ενδιάμεσους χρόνους κατά μήκος της διαδρομής για να παρακολουθούν την πρόοδό τους, οι ομάδες μπορούν να εντοπίσουν σε ποια σημεία κατά μήκος της διαδρομής πρέπει να βελτιώσουν την πορεία τους.

Το Speedmaster Chronoscope

Με τόσες πολλές μετρήσεις που πρέπει να καταγράφονται σε ένα bobsleigh, η OMEGA δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει ένα ρολόι αφιερωμένο στο άθλημα, το Speedmaster Chronoscope.

Αυτό το ρολόι συνδυάζει μια σειρά από λειτουργίες χρονισμού, όπως οι τρεις κλίμακες σε σχήμα σαλιγκαριού που εμφανίζονται στο ασημί καντράν – μια κλίμακα ταχύμετρου, μια κλίμακα παλμό μέτρου και μια κλίμακα τηλέμετρου. Υπάρχει επίσης ένας ενδιάμεσος μετρητής δευτερολέπτων στη θέση της ώρας 9 και ένας καταγραφείς 60 λεπτών και 12 ωρών στη θέση της ώρας 3. Συνολικά, ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τα ρολόγια χειρός με χρονογράφο της OMEGA από τη δεκαετία του 1940, προσδίδοντας μια κλασική πινελιά στην εμφάνισή του.

Η κάσα των 43 mm είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι και διαθέτει ασορτί συνδεδεμένο μπρασελέ. Δημιουργώντας μια δροσερή χειμωνιάτικη χρωματική παλέτα, η στεφάνη από ανοδιωμένο αλουμίνιο, οι δείκτες σε σχήμα φύλλου και οι αραβικοί αριθμοί είναι όλα σε μπλε. Φυσικά, στο επίκεντρο αυτού του ρολογιού βρίσκεται επίσης η θρυλική ακρίβεια της OMEGA. Με έναν μηχανισμό Calibre Co-Axial Master Chronometer στο εσωτερικό του, εγγυάται τα υψηλότερα πρότυπα πιστοποιημένης απόδοσης της ελβετικής ωρολογοποιίας.


Διαβάστε επίσης: Ρίχνουμε μία ματιά στο νέο φουτουριστικό ρολόι των 280.000 ευρώ της Urwerk

Share.

Comments are closed.