Η Grand Seiko παρουσίασε το πιο περίπλοκο μηχανικό ρολόι που έγινε ποτέ!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην φετινή έκθεση Watches & Wonders στην Γενεύη, η Grand Seiko κατάφερε να ενθουσιάσει τα πλήθη και να προσελκύσει τους συλλέκτες με τρόπο που οι ελβετικές μάρκες δεν μπορούν.

Η ιαπωνκή μάρκα, η οποία δικαίως θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους κατασκευαστές in-house μηχανισμούς ρολογιών στον κόσμο, παρουσίασε για πρώτη φορά στην 62χρονη ιστορία της ένα ρολόι που διαθέτει έναν από τους πιο περίπλοκους – αν όχι τον πιο περίπλοκο – μηχανισμούς στον κόσμο.

Ο λόγος για το Kodo Constant-Force Tourbillon Ref. SLGT003, ένα ρολόι περιορισμένης έκδοσης 20 τεμαχίων που συνδυάζει ένα tourbillon και έναν μηχανισμό σταθερής δύναμης – ονομάζεται “remontoire” – σε έναν μόνο άξονα, το οποίο σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της μάρκας.

O μηχανισμός παρουσιάστηκε ως concept από την Grand Seiko το 2020 και είχε την ονομασία “T0 Constant-force Tourbillon”. Για να ζωντανέψει η ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο ρολόι, απαιτήθηκε η πλήρης αφοσίωση μιας ομάδας που αποτελούνταν από σχεδιαστές, μηχανικούς και τεχνίτες, στους οποίους ανατέθηκε η συναρμολόγηση και το φινίρισμα της κίνησης και της κάσας. Κάθε ένα από τα 340 εξαρτήματα του μηχανισμού επανεξετάστηκε και, όπου ήταν απαραίτητο, επανασχεδιάστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν ο Calibre 9ST1, ένας μηχανισμός που όχι μόνο ήταν μικρότερος από τον προκάτοχό του, αλλά η υψηλή του ακρίβεια παραμένει σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χάρη στον μηχανισμό σταθερής δύναμης.

Το πιο αξιοσημείωτο απ’ όλα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μηχανισμός σταθερής δύναμης και το tourbillon έχουν ενσωματωθεί μεταξύ τους για να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός περίπλοκου μηχανισμού που είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τις αξίες της Grand Seiko, και του οποίου η τεχνική εφευρετικότητα περικλείεται σε ένα εξαιρετικό και κομψό ρολόι.

Η ονομασία Kodo είναι η ιαπωνική λέξη για τον καρδιακό παλμό και περιγράφεται τέλεια από τον ανοιχτό σχεδιασμό του καντράν του ρολογιού που προσφέρει θέα στην καρδιά του μηχανισμού 9STL της Grand Seiko. Όσον αφορά την κατασκευή της κάσας των 43,8 mm, έχουν χρησιμοποιηθεί δύο μέταλλα: πλατίνα 950 και το Brilliant Hard Titanium της μάρκας. Ορισμένα μέρη της κάσας είναι γυαλισμένα στο χέρι με την φημισμένη τεχνική Zaratsu, ενώ άλλα έχουν hairline φινίρισμα. Παρά τον συναρπαστικό ανοιχτό σχεδιασμό και στις δύο πλευρές, η κάσα είναι αδιάβροχη στα 100 μέτρα.

Το Grand Seiko SLGT003 παρουσιάστηκε με μαύρο λουράκι από δέρμα μοσχαριού που έχει βαφτεί στο χέρι με λάκα Urushi, μια τεχνική παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του ανθεκτικού υλικού της πανοπλίας ενός Σαμουράι. Το λουράκι είναι αδιάβροχο και διαθέτει ένα τριπλό αναδιπλούμενο κούμπωμα από πλατίνα.

Πρόκειται πραγματικά για ένα αριστούργημα της Grand Seiko, το οποίο έδωσε μαι αίσθηση εξέλιξης της μάρκας στην φετινή έκθεση.

Το Grand Seiko Kodo θα είναι διαθέσιμο τον Οκτώβριο στην τιμή των 370.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Grand Seiko εδώ.


Διαβάστε επίσης: Το ρολόι που έκλεψε την παράσταση στην φετινή έκθεση Watches and Wonders

Share.

Comments are closed.