Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για το κάπνισμα ενός πούρου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ετοιμάστε τον κόφτη σας, πάρτε τα σπίρτα σας και ετοιμαστείτε να χαλαρώσετε. Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για το κάπνισμα ενός πούρου.

Σε όλους μας αρέσει η εικόνα του gentleman που κάθεται αναπαυτικά σε μια καρέκλα και απολαμβάνει ένα εκλεκτό ουίσκι με ένα καλής ποιότητας πούρο. Το πούρο ωστόσο δεν είναι συνήθεια όπως το τσιγάρο, είναι άρωμα, γεύση, χαλάρωση. Δεν αρκεί να πάρεις στα χέρια σου ένα πούρο και να το καπνίσεις, καθώς πρέπει να γνωρίζεις πως να το χειριστείς. Η καταγωγή του, το χρώμα του, τα αρώματα του είναι μέρος της απόλαυσης των χαρακτηριστικών που κάνουν τη διαφορά σε ένα πούρο.

Το πούρο είναι φύλλα καπνού τυλιγμένα γύρω από τον εαυτό τους δημιουργώντας έναν κύλινδρο, ανοιχτό από τη μία του πλευρά και κλειστό στη κεφαλή του. Αποτελείται από το το γέμισμα (filler), και το εξωτερικό περίβλημα (binder). Μετά το περίβλημα τοποθετείται ένα ακόμη φύλλο καπνού (wrapper) για να του δώσει ωραία αίσθηση.

Το πούρο απεχθάνεται τον αέρα μιας και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του, γι’ αυτό το τοποθετούμε σ’ έναν σωστά συντηρημένο υγραντήρα (humidor). Δεν καπνίζουμε ποτέ το πούρο στην ύπαιθρο αλλά προτιμούμε να το απολαύσουμε στη θαλπωρή μιας πολυθρόνας, δίπλα σε μια φωτιά με τη συνοδεία ενός ποτού που η γεύση του δεν θα επισκιάσει τη γεύση του πούρου. Το κονιάκ είναι ο πιο καλός συνδυασμός όπως και ένα malt whisky.

Η επιλογή του πούρου πρέπει να γίνεται σε σχέση με το γεύμα και ιδιαίτερα με το ποτό που έχουμε πιεί ή που πίνουμε. Μετά από ένα πλούσιο γεύμα και αρκετό κρασί, ταιριάζει περισσότερο ένα πιο ελαφρύ πούρο. Αντίθετα μετά από ένα βαρύ γεύμα με δυνατές γεύσεις, ταιριάζει ένα μέτριο προς δυνατό πούρο.

Η απόλυτη απόλαυση του πλούσιου αρώματος ενός πούρου εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το ανάβουμε. Έτσι λοιπόν, πρέπει να κόψουμε το κλειστό μέρος της κεφαλής του πούρου, εκεί που αρχίζει το πούρο να στενεύει. Το κόψιμο γίνεται με τη βοήθεια ενός πουροκόπτη, έτσι ώστε να ελευθερώσουμε τη δίοδο του καπνού προς το στόμα μας. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε επιδείξεις τύπου ”κόβω το πούρο με τα δόντια μου” γιατί όσο ίσια και να είναι η οδοντοστοιχία μας,  δεν είναι τόσο κοφτερή ώστε να δημιουργήσει μια επίπεδη επιφάνεια στο στόμιο του.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι ανάμματος του πούρου όπου αν δεν γίνει σωστά υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η γεύση του. Μη καταστρέψετε το άρωμα του πούρου σας με έναν zippo ή με έναν αναπτήρα. Χρησιμοποιήστε σπίρτο αφού πρώτα αφήσετε να καεί εντελώς το θειάφι, αναπτήρα αερίου ή μια λωρίδα ξύλου από δέντρο κέδρου.

Η διαδικασία καπνίσματος του πούρου είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του τσιγάρου. Αποφεύγουμε τις γρήγορες και αλλεπάλληλες ρουφηξιές γιατί η εσωτερική θερμοκρασία του πούρου αυξάνεται και αλλοιώνεται η γεύση του. Ρουφάμε για 6 -7 δευτερόλεπτα, αφήνουμε τον καπνό να γεμίσει το στόμα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον γευτούμε παρά να τον οδηγήσουμε στα πνευμόνια μας και μετά τον αφήνουμε προς τα έξω.

Το πούρο απαιτεί ευγενική συμπεριφορά, για αυτό το λόγο όταν το απολαμβάνουμε το αφήνουμε συχνά στο τασάκι χωρίς να το τινάζουμε, αφήνωντας την στάχτη να πέσει κομψά στο τασάκι. Και φυσικά, μη διανοηθείτε ποτέ να το σβήσετε τρίβοντας το στο τασάκι, πρέπει να το αφήσετε να σβήσει από μόνο του.

Aν κατά τη διάρκεια του καπνίσματος σβήσει το πούρο, το ξανανάβουμε, αφού όμως αφαιρέσουμε όλη τη στάχτη. Ένα πούρο διατηρημένο σε σωστές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, κρατάει την κάφτρα του αναμμένη για ένα ολόκληρο λεπτό της ώρας χωρίς να χρειαστεί να το ρουφήξουμε. Ένας gentleman δεν καπνίζει ποτέ παραπάνω από τα  2/3 του πούρου. Δεν καπνίζουμε το ίδιο πούρο την επόμενη ημέρα, δεν το φυλάμε στο ψυγείο και δεν το ξανατοποθετούμε στον ειδικό υγραντήρα.

Δοκιμάστε πολλά διαφορετικά είδη πούρων για να βρείτε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει σε ένταση, άρωμα και γεύση. Άλλωστε, η ποικιλία είναι που ενισχύει την απόλαυση.


Διαβάστε επίσης: 5 από τους πιο εμβληματικούς καπνιστές πούρου

Share.

Comments are closed.