Loro Piana: Μέλος του Κονγκρέσου των ΗΠΑ κατηγορεί τον οίκο για εκμετάλλευση των Περουβιανών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας Αμερικανός νομοθέτης προσπαθεί να αποκαλύψει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η παραγωγή των πλεκτών του οίκου μόδας Loro Piana στους Περουβιανούς.

Ο ιταλικός οίκος μόδας, ο οποίος ανήκει στον πολυτελή όμιλο LVMH και ελέγχεται από τον Μπερνάρ Αρνό, κατασκευάζει προϊόντα χιλιάδων δολαρίων από μαλλί βικούνια (vicuña) εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά το μέλος του Κονγκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Γκαρσία, πιστεύει ότι οι ντόπιοι εργαζόμενοι υφίστανται εκμετάλλευση στη διαδικασία.

“Αυτό μου φαίνεται ξεκάθαρα ως εκμετάλλευση από μια τεράστια πολυεθνική εταιρεία που ανήκει σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο”, δήλωσε ο Γκαρσία, ένας Δημοκράτης από την Καλιφόρνια, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. “Το να μην βλέπω κανένα όφελος από την σκληρή δουλειά που γίνεται εδώ, νομίζω ότι είναι πραγματικά ανησυχητικό”.

Οι καμήλες Vicuña, οι οποίες περιφέρονται ελεύθερα στα βουνά των Άνδεων, παραλίγο να εξαφανιστούν από την υπερβολική εκτροφή κατά τη διάρκεια της αποικιακής εποχής, προτού κηρυχθεί απειλούμενο με εξαφάνιση τη δεκαετία του ’60. Έκτοτε όμως ο πληθυσμός τους έχει αναρρώσει χάρη στην εγκατάσταση προστατευμένων οικότοπων και την επιστροφή στις πρακτικές κούρας που χρησιμοποιούσαν οι Ινκας. Ο Loro Piana έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Περού και τις κοινότητες των Ανδεων από το 1994 για την αποκατάσταση του οικότοπου και σήμερα η εταιρεία ελέγχει μεγάλο μέρος της προμήθειας μαλλιού παγκοσμίως. Το 2008, η μάρκα LVMH αγόρασε σχεδόν 5.000 στρέμματα στις περουβιανές Άνδεις για να δημιουργήσει ένα αποθεματικό των vicuña, για παράδειγμα.

Ωστόσο, μια έκθεση του Bloomberg Businessweek που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα υποστηρίζει ότι το εμπόριο πλεκτών δεν έχει βελτιώσει την ζωή μερικών από τους φτωχότερους πολίτες του Περού. Η τιμή που καταβάλλεται στους κατοίκους του Λουκάνας για την συγκομιδή του ακατέργαστου μαλλιού βικούνια έχει μειωθεί κατά 36% την τελευταία δεκαετία, αναφέρει η δημοσίευση. Οι κάτοικοι της επαρχίας Λουκάνας κερδίζουν μόλις 280 δολάρια για το υλικό ενός πουλόβερ (τα πουλόβερ που κατασκευάζονται από το εξαιρετικά μαλακό μαλλί μπορούν να πουληθούν έως και 9.000 δολάρια).

Ο Γκαρσία, ο οποίος γεννήθηκε στο Περού, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Loro Piana, Αντουάν Αρνό (γιο του δισεκατομμυριούχου CEO της LVMH) την περασμένη Παρασκευή, απαιτώντας από την εταιρεία να δώσει γραπτές απαντήσεις στο Κογκρέσο μέχρι τα τέλη Απριλίου.

“Παρά την επιτυχία του Loro Piana, οι αυτόχθονες πληθυσμοί αυτής της περιοχής παραμένουν βαθιά φτωχοί”, έγραψε μεταξύ άλλων ο Γκαρσία στην επιστολή.

Ο ιταλικός οίκος διέψευσε επισήμως τους ισχυρισμούς σε δήλωση που εστάλη στο γαλλικό πρακτορείο AFP την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα της κατάστασης δεν αντικατοπτρίζεται. Ο Loro Piana αναγνώρισε ότι η κατάσταση “μπορεί να είναι προκλητική για ορισμένους” και λέει ότι θα “αναλάβει πρωτοβουλίες” επί τόπου στο Περού για να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχό του στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού για να διασφαλίσει ότι τα ποσά που καταβάλλονται στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για η συγκομιδή “κατανέμεται και αναδιανέμεται δίκαια”.


Διαβάστε επίσης: Μήνυση στον οίκο Hermès για τις τσάντες Birkin

Share.

Comments are closed.