Ήρθε η ώρα να μάθετε τι σημαίνει ο ενδυματολογικός κώδικας Black Tie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κάποτε οι άνδρες πήγαιναν σε καλέσματα ακολουθώντας κάτα γράμμα τους ενδυματολογικούς κώδικες. Εκείνες τις εποχές, ο επίσημος ενδυματολογικός κώδικας ήταν το white-tie (κάτι που σήμερα συναντάμε σπάνια), ενώ ο ημι-επίσημος ήταν black-tie και απαιτούσε το παραδοσιακό σμόκιν. Βέβαια όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αφού πλέον ανήκουμε σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι άντρες δεν μπορουν να ξεχωρίσουν το επίσημο από το ημι-επίσημο ένδυμα. Ζούμε σε σκοτεινές εποχές, κύριοι.

Παρακάτω σας εξηγούμε τι σημαίνει ο επίσημος και ο ημι-επίσημος ενδυματολογικός κώδικας, τα do’s και τα don’ts του καθενός, και σας δίνουμε συμβουλές για την επόμενη εκδήλωση που πρόκειται να παρευρεθείτε.

Η διαφορά μεταξύ επίσημου και του ημι-επίσημου ενδυματολογικού κώδικα

Η σύγχρονη επίσημη ενδυμασία γενικά περιλαμβάνει τόσο τους white tie όσο και τους black tie ενδυματολογικούς κώδικες. Η ημι-επίσημη ενδυμασία, όπως υποδηλώνει το όνομα της, είναι λίγο πιο χαλαρή – σκεφτείτε ένα σκούρο κουστούμι και μια γραβάτα.

Η επίσημη ενδυμασία των αντρών

Το σμόκιν είναι η “καρδιά” της επίσημης ενδυμασίας. Για τον πιο «καλοντυμένο» των περιπτώσεων, το white-tie είναι υποχρεωτικό – ένα σακάκι με ουρά, ένα λευκό πουκάμισο και ένα λευκό παπιγιόν. Για λιγότερο επίσημες περιπτώσεις, το black tie είναι η λέξη κλειδί – περιλαμβάνει το παραδοσιακό σμόκιν, ένα μαύρο επίσημο γιλέκο ή μαύρο ζωνάρι, ένα λευκό πουκάμισο, ένα μαύρο παπιγιόν ή εναλλακτικά μία μαύρη γραβάτα και μαύρες κάλτσες. Άλλες εκδηλώσεις μπορεί να απαιτούν πρωινή ενδυμασία, όπου σύμφωνα με τον επίσημο κώδικα ενδυμασίας για την ημέρα, χρειάζεστε ένα πρωινό παλτό, γιλέκο και ριγέ παντελόνι.

Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» του επίσημου ενδύματος
  • Εξοικειωθείτε με το παραδοσιακό σμόκιν
  • Μην αυτοσχεδιάζετε

Δεν είναι η ώρα για ένα μαύρο πουκάμισο (ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα εκτός από το λευκό, για αυτό το θέμα), μια εκκεντρική γραβάτα ή sneakers σχεδιαστών. Επιλέξτε τα κλασικά.

  • Γνωρίστε τις γραβάτες και τα παπιγιόν σας

Παραδόξως, είναι εντάξει να φορέσετε είτε ένα μαύρο είτε λευκό παπιγιόν ή να επιλέξετε μια απλή μαύρη παραδοσιακή γραβάτα.

  • Επιδιορθώστε τα ρούχα σας

Ο ράφτης σας είναι ο καλύτερος σας φίλος. Βεβαιωθείτε ότι τα παντελόνια σας δεν είναι πολύ φαρδιά και ότι το σακάκι σας δεν είναι πολύ χαλαρό. Τα επίσημα ρούχα πρέπει να σας ταιριάζουν σαν ένα σπορ αυτοκίνητο και όχι σαν ένα SUV.

  • Μην παραμελείτε την προσωπική σας περιποίηση

Κάντε ντους, ξυριστείτε, φορέστε την κολώνια σας (αλλά όχι υπερβολική), αφαιρέστε τα φανταχτερά κοσμήματα. Αντισταθείτε στην ανάγκη σας για να δοκιμάσετε ένα τολμηρό νέο χτένισμα.

  • Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας

Μάθετε να δένετε ένα παπιγιόν. Ζείτε στην εποχή του YouTube – δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ένα προδεμένο παπιγιόν. Καλό θα είναι επίσης να αποφύγετε την ενοικίαση σμόκιν.

  • Δεν πρέπει να ταιριάζετε με την συνοδό σας

Εδώ δεν μιλάμε για έναν σχολικό χορό. Ανεξάρτητα από το πόσο επίμονη μπορεί να είναι, ο σκοπός του σμόκιν σας δεν είναι να συμπληρώσει το φόρεμά της. Αξίζει να λάμψει στο προσκήνιο από μόνο του.

Γνωρίστε την ημιεπίσημη ενδυμασία των αντρών

Ένα σμόκιν δεν θα ήταν κατάλληλο για ένα ημιεπίσημο event, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε κομψοί, εκλεπτυσμένοι και καλοντυμένοι. Ένα σκούρο κοστούμι και μια γραβάτα είναι ιδανικά για ημιεπίσημα βραδινά events. Ενώ για ημιεπίσημα events κατα τη διάρκεια της ημέρας, είναι αποδεκτά τα πιο ανοιχτόχρωμα κοστούμια (αλλά κρατήστε τα πουκάμισα και τις γραβάτες σας σε συντηρητικές αποχρώσεις). Τα παπούτσια θα πρέπει να παραμείνουν επίσημα και τα αξεσουάρ, όπως τα μαντήλια τσέπης και τα ρολόγια χειρός, θα πρέπει να είναι πιο διακριτικά.

Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» του ημιεπίσημου ενδύματος
  • Να φοράτε το σωστό κοστούμι

Ένα σμόκιν είναι υπερβολικό. Ένα καλοκαιρινό κοστούμι είναι πολύ λίγο. Ένα σκούρο μάλλινο, απο καπαρντίνα ή απο κασμίρ κοστούμι είναι απολύτως σωστό. Εάν το event πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα ανοιχτόχρωμο κοστούμι είναι μια σωστή επιλογή.

  • Μην φοβάστε να ξεφορτωθείτε τη γραβάτα

Πλέον είναι εντάξει να πάει κανείς χωρίς γραβάτα στα ημιεπίσημα events. Αν προτιμάτε το πιο προσεγμένο look που παρέχει η γραβάτα, αποφύγετε οποιαδήποτε υπερβολή στα σχέδια και στα χρώματα.

  • Μην υποτιμήσετε το σύνολο σας

Σημειώστε ότι η ημιεπίσημη ενδυμασία περιλαμβάνει ακόμα τη λέξη “επίσημη”. Ντυθείτε ανάλογα. Τα τζιν και σορτς δεν έχουν θέση σε ημιεπίσημα καλέσματα, αλλά ούτε οι πόλο μπλούζες και τα sneakers.

Ακολουθήστε τον Χρυσό Κανόνα

Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερα να ντυθείτε επίσημα από το να ντυθείτε ημιεπίσημα. Αν πρέπει να αποφασίσετε μεταξύ δύο επιλογών, επιλέξτε την πιο επίσημη εκδοχή. Εάν συμβεί να εμφανιστείτε σε μια εκδήλωση υπερβολικά καλά ντυμένος, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε το ντύσιμο σας με λίγα κόλπα, όπως την αφαίρεση της γραβάτας σας.

Τώρα μπορείτε να καυχηθείτε στους πολύ λιγότερο φίλους της μόδας για τη σαφή διαφορά μεταξύ επίσημης και ημιεπίσημης ενδυμασίας. Θυμηθείτε, εάν σας ζητηθεί να παρευρεθείτε κάπου με επίσημη ενδυμασία, επιλέξτε ένα σμόκιν και μην αυτοσχεδιάσετε ή μην παραμελήσετε τη σημασία της εφαρμογής.

Αν σας ζητηθεί να πάτε ημιεπίσημα ντυμένοι, το σκούρο κοστούμι είναι το καλύτερο στοίχημα για μια βραδινή εκδήλωση, ενώ ένα συντηρητικό ανοιχτόχρωμο κοστούμι είναι πιο κατάλληλο για την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: 20 ατάκες που έχει πει για τη ζωή, την μόδα και το στυλ ο Τζόρτζιο Αρμάνι

Share.

Comments are closed.