Τα πλαστικά αντικείμενα που μολύνουν περισσότερο τους ωκεανούς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Covid-19 και η κλιματική αλλαγή είναι δύο θέματα που έχουν προσελκύει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πόσο μεγάλη απειλή είναι τα πλαστικά απορρίματα στους ωκεανούς, κάτι που ήρθε να μας υπενθυμίσει μια σχετικά πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη σύνθεση των απορριμμάτων στους ωκεανούς.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάδιθ της Ισπανίας ανακάλυψαν ότι το 80% των απορριμμάτων στους ωκεανούς είναι πλαστικά, ενώ τα τρία τέταρτα των απορριμμάτων αποτελούνται από μόλις 10 διαφορετικά αντικείμενα, τα 8 από τα οποία είναι πλαστικά. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 44% όλων των απορριμμάτων που βρέθηκαν, αποτελούνταν από τέσσερα κοινά αντικείμενα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, σε όλους τους ωκεανούς, τα τέσσερα κορυφαία είδη ήταν πλαστικές σακούλες με ποσοστό 14%, μπουκάλια με 12%, πλαστικά δοχεία τροφίμων και μαχαιροπήρουνα με 9%, και περιτυλίγματα με επίσης 9%.

Τα υπόλοιπα αντικείμενα ήταν συνθετικά σχοινιά, είδη που σχετίζονται με την αλιεία, πλαστικά, προϊόντα βιομηχανικής συσκευασίας, γυάλινα μπουκάλια, και αλουμινένια κουτάκια.

Υπολογίζεται ότι περίπου 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Εκτός από τον πνιγμό και τον θάνατο που προκαλούν στην θαλάσσια ζωή, αλλά και τις οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας βλάβες που δεν είναι ακόμη κατανοητές. Τα πλαστικά σωματίδια έχουν βρεθεί σχεδόν σε κάθε πιθανή πηγή τροφής, και προκύπτουν στοιχεία ότι μπορούν να συνδεθούν με την αύξηση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Μια παλαιότερη έκθεση στο περιοδικό Science Advances, έδειξε ότι οι πλούσιες χώρες είναι αυτές που παράγουν τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα ανά άτομο, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται ψηλά στην λίστα, ενώ μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι, συνολικά, η Κίνα και η Ινδονησία είναι οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τους ωκεανούς με πλαστικά απόβλητα.

Υπάρχει πλέον εκτεταμένη ανησυχία του κοινού σχετικά με την απειλή της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά. Αυτό αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε 15.000 ανθρώπους από 15 χώρες που δειξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, τα οποία έδειξαν ότι η πλαστική ρύπανση θεωρείται ως η Νο.1 απειλή για τους ωκεανούς. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πλαστική ρύπανση τους ανησυχεί περισσότερο από τις πετρελαιοκηλίδες, την απώλεια θαλάσσιας βιοποικιλότητας ή την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Με πληροφορίες από το Forbes


Διαβάστε επίσης: Ένα ρολόι που είναι 100% κατασκευασμένο από πλαστικό που αφαιρέθηκε από τους ωκεανούς

Share.

Comments are closed.