Τα 9 πράγματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα πράγματα που σας καθορίζουν πρέπει να είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής σας. Δεν πρέπει να είναι αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, αλλά το πώς βλέπετε τον εαυτό σας και το ποιοι επιλέγετε να είστε. Η δουλειά, η εμφάνισή σας, το σώμα ή τα υλικά σας δεν καθορίζουν το ποιος είστε – ούτε τα λάθη ή οι θρίαμβοί σας στο παρελθόν ή οι μελλοντικές ελπίδες και φόβοι σας δεν καθορίζουν ποιος είστε. Αυτό που καθορίζει ένα άτομο είναι η αγάπη, η ανθεκτικότητα, η αυτοεκτίμηση, ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζει και ενθαρρύνει τους ανθρώπους γύρω του, η σοφία και η παρουσία τους, καθώς και η πίστη στον εαυτό τους.

Δείτε παρακάτω μερικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τον πραγματικό σας εαυτό και τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή.

Γιατί είναι σημαντικό να σκέφτεστε τι σας καθορίζει;

Το να σκέφτεστε τι σας καθορίζει είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσετε ποιοι είστε, τι είναι σημαντικό για εσάς και πώς πρέπει να ενεργείτε στην καθημερινή σας ζωή. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον δεν καθορίζουν ποιοι είστε ή τον χαρακτήρα σας, ούτε οι αντιλήψεις των άλλων για εσάς. Θα πρέπει πάντα να εστιάζετε σε πράγματα που έχουν ουσιαστική σημασία στη ζωή σας, αντί να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς.

Ποια λάθη και ποιες επιλογές σας οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεστε τώρα;

Όλοι κάνουν λάθη κατά τη διάρκεια της ζωής τους – μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι αυτές οι επιλογές τους οδήγησαν σε μονοπάτια που τελικά καθόρισαν ποιοι έγιναν ως ενήλικες. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι αυτό είναι αλήθεια, αν κάνατε κάτι κακό κάποια στιγμή ή κάνατε ένα λάθος για το οποίο μετανιώνετε μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε αυτές τις επιλογές να επηρεάσουν τη ζωή σας για πάντα.

Ο καθένας έχει πάρει αποφάσεις που πίστευε ότι ήταν σωστές, αλλά που κατέληξαν σε λάθη λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων ή ακόμα και μόνο λόγω κακής τύχης. Μπορείτε να επιλέξετε να μάθετε από αυτά τα λάθη, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αφήσετε τη λύπη να καθορίσει ποιοι είστε. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ζείτε στο παρελθόν αντί να είστε παρών στο εδώ και τώρα.

Τι λένε για εσάς οι μελλοντικές ελπίδες και οι φόβοι σας;

Αν αφήνετε τις τύψεις σας να σας καθορίζουν είναι σημάδι ότι ζείτε στο παρελθόν, και αν κυβερνάστε από τις ελπίδες και τους φόβους σας σημαίνει ότι ζείτε στο μέλλον. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό εκδηλώνεται ως άγχος, μερικές φορές οξύ άγχος. Αυτό το άγχος για το μέλλον μπορεί να γίνει συντριπτικό και αν του επιτρέψετε να σας καθορίσει, μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε για τα πάντα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε μελλοντικούς στόχους, σημαίνει απλώς ότι δεν πρέπει να αφιερώσετε όλη σας την ενέργεια για την υλοποίηση τους. Το να έχεις όνειρα ή φιλοδοξίες μπορεί να είναι θετικό. Μπορεί να σας βοηθήσει, να σας παρακινήσει, και να κάνει τη δουλειά, την εκπαίδευση και τις σχέσεις σας να έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αλλά αν αυτά τα όνειρα γίνουν τα πάντα για εσάς, μπορεί να σας οδηγήσουν σε δυστυχία όταν η πραγματοποίηση τους δεν είναι αυτό που περιμένατε ή ελπίζατε. Δεν θα έχετε τίποτα άλλο να στοχεύσετε και θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που προηγουμένως επιτρέψατε να σας καθορίσει δεν σας έκανε ευτυχισμένους.

Επιτρέπετε στη δουλειά, την εμφάνιση, το σώμα ή τα υλικά σας να σας καθορίζουν;

Τίποτα που είναι προσωρινό δεν μπορεί ποτέ να καθορίσει ποιος είσαι. Η δουλειά σας, η εμφάνισή σας ή τα υλικά σας αγαθά δεν καθορίζουν ποιος είστε εσωτερικά, καθώς όλα μπορούν να σας αφαιρεθούν. Αυτό σημαίνει ότι καθώς τα χρόνια περνούν και αυτά τα πράγματα εξαφανίζονται, (συνταξιοδοτείστε, η εμφάνισή σας ξεθωριάζει , χάνετε τα υλικά σας αγαθά), δεν θα έχετε τίποτα άλλο να κρατήσετε. Αυτό είναι το πρόβλημα με την επένδυση σε εξωτερικά φυσικά αντικείμενα αντί να ψάχνουμε μέσα μας για νόημα και σκοπό.

Τι σημαίνει να είσαι πλούσιος; Να έχεις μια υπέροχη δουλειά; Όμορφο πρόσωπο ή νεανικό σώμα; Τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα πράγματα; Τα χρήματα μπορούν να κάνουν την καθημερινή ζωή πιο άνετη, η ωραία εμφάνιση μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε στη ζωή ή να τραβήξει τον θαυμασμό των άλλων. Μπορούν όμως αυτά τα πράγματα να σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους; Χρειάζεται μόνο να παρακολουθήσετε τα νέα των διασημοτήτων για να δείτε πόσο δυστυχισμένοι είναι πολλοί πλούσιοι, όμορφοι άνθρωποι. Ψάξτε για ένα βαθύτερο νόημα.

Ποια πράγματα μπορούν να σας καθορίσουν;

Επομένως, αν όχι οι αναμνήσεις ή οι επιθυμίες σας, τα πλούτη ή η ομορφιά σας, ποια πράγματα μπορούν να σας καθορίσουν; Ποια πράγματα είναι μόνιμα και αξίζουν; Τι μπορεί να φέρει θετικό φως στον κόσμο;

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να προσέξετε αν θέλετε η ζωή σας να έχει νόημα:

Ο τρόπος που αγαπάτε

Οι άλλοι άνθρωποι, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Θα είναι πάντα εκεί για εσάς όταν οι άλλοι σας έχουν εγκαταλείψει ή εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη ζωή. Ο τρόπος με τον οποίο δείχνετε αγάπη σε αυτούς που πραγματικά σημαίνουν κάτι για εσάς είναι απόδειξη του ποιος είστε ως άτομο. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε σκεφτείτε πόσο καλό έχει κάνει στη ζωή των άλλων η αγάπη σας. Τι θα μπορούσε να καθορίσει κάποιον καλύτερα από το να γνωρίζει ότι έκανε έναν άλλον άνθρωπο πιο ευτυχισμένο αγαπώντας τον απόλυτα;

Κάθε μέρα, σκεφτείτε πώς μπορείτε να δείξετε αγάπη σε όλους τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Λάβετε υπόψη τις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται ένα καθησυχαστικό μήνυμα το πρωί, ένας άλλος μπορεί να χρειάζεται να τον ακούτε χωρίς να τον κατακρίνετε, ενώ κάποιος άλλος μπορεί απλώς να θέλει την παρουσία σας. Ό,τι κι αν χρειάζονται από εσάς, να είστε δίπλα τους άνευ όρων, χωρίς να περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα.

Η ανθεκτικότητά σας

Τι σημαίνει να έχεις ανθεκτικότητα; Η ανθεκτικότητα είναι να μπορείς να ανακάμψεις από προκλήσεις ή δυσκολίες πιο δυνατός από πριν. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο όταν συμβαίνει κάτι κακό. Κάθε μικρό πράγμα που πηγαίνει καλά θα πρέπει να σας δίνει έναν λόγο για αισιοδοξία, καθώς αντιμετωπίζετε εμπόδια μπροστά σας με ανανεωμένη δύναμη και αυτοπεποίθηση.

Ανθεκτικότητα σημαίνει επίσης να μπορείς να βλέπεις τα δικά σου λάθη και να μην τα αφήνεις να σε καθορίζουν. Αν κάτι πάει στραβά, μην κοπιάζετε για αυτό, απλώς μάθετε από αυτό, ώστε στο μέλλον να μπορείτε να ενεργείτε διαφορετικά όταν αντιμετωπίζετε ένα παρόμοιο πρόβλημα ή πρόκληση. Το να είσαι ανθεκτικός σημαίνει να είσαι αυτό που είσαι χωρίς να αφήνεις τον φόβο της κρίσης να σε εμποδίσει από το να σταθείς δίπλα σε αυτό που είναι σημαντικό για σένα.

Καθημερινά, προσπαθήστε να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους εστιάζοντας στο πόσο τυχεροί είστε που έχετε μία ζωή γεμάτη εμπειρίες και ευκαιρίες. Ακόμα κι αν τίποτα δεν φαίνεται τέλειο αυτή τη στιγμή, αποδεχτείτε ότι βρίσκεστε ακριβώς εκεί που πρέπει να είστε. Όταν κάποιος ρωτάει “πώς είσαι;” αντί να απαντάτε με παράπονα για οτιδήποτε κακό συμβαίνει στη ζωή σας, προσπαθήστε να εκφράσετε ευγνωμοσύνη για αυτά που πηγαίνουν σωστά.

Η δική σας αυτοεκτίμηση

Είναι εύκολο να ξεχάσετε πόσο καταπληκτικοί είστε εξαιτίας όλων των αρνητικών σκέψεων που διατρέχουν το μυαλό σας. Μπορεί να μην είστε τέλειοι, αλλά ποιος; Το μόνο άτομο σε αυτόν τον κόσμο του οποίου η γνώμη έχει πραγματικά σημασία όταν πρόκειται για τον εαυτό σας είναι εσείς, οπότε σταματήστε να ανησυχείτε τόσο πολύ στο να ευχαριστείτε τους άλλους και επικεντρωθείτε στο να αγαπάτε τον εαυτό σας γι’ αυτό ακριβώς που είστε.

Η αυτοεκτίμησή σας θα πρέπει να καθορίζει κάθε απόφαση που παίρνετε. Εάν κάποιος άλλος προσπαθήσει να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας, τότε δεν αξίζει να αφιερώσετε χρόνο ούτε να το σκεφτείτε, πόσο μάλλον να σπαταλήσετε ενέργεια προσπαθώντας να τον εντυπωσιάσετε. Να είστε περήφανοι για όλα όσα σας απαρτίζουν, συμπεριλαμβανομένων των θετικών σας χαρακτηριστικών, καθώς και των ελαττωμάτων που πιστεύετε ότι έχετε.

Το να έχεις αυτοεκτίμηση δεν σημαίνει ματαιοδοξία ή ότι πιστεύεις πως είσαι τέλειος. Σημαίνει να ξέρεις ότι είσαι αρκετός ό,τι κι αν συμβεί. Εάν κάποιος είναι δυσαρεστημένος με αυτό που είναι, δεν μπορεί να αγαπήσει τους άλλους πλήρως γιατί θα συγκρίνεται πάντα με αυτό το άλλο άτομο. Όταν αναγνωρίζετε τη δική σας αυτοεκτίμηση, δεν θα ζηλεύετε ποτέ ή δεν θα αγανακτείτε για την επιτυχία ή την ευτυχία άλλων ανθρώπων, κάτι που θα σας κάνει καλύτερο φίλο.

Η ικανότητά σας να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε τους άλλους

Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας ψυχίατρος ή να ξέρετε πάντα πώς να διορθώνετε τα προβλήματα, ώστε οι άνθρωποι να σας ζητούν καθοδήγηση ή διαβεβαίωση όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Απλά, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ένας ώμος διαθέσιμος για να στηριχτούν μπορεί να κάνει τη διαφορά στις δύσκολες στιγμές.

Το να υποστηρίζεις και να ενθαρρύνεις τους άλλους έχει να κάνει με το να είσαι εκεί, αλλά να μην τους επικρίνεις και να μην προσπαθείς πάντα να λύνεις τα προβλήματά τους αντί για αυτούς. Ενώ μπορεί να έχετε εξαιρετικές ιδέες για το πώς οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα μια κατάσταση, είναι καλύτερο να αφήνετε τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις χωρίς καμία πίεση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον όταν νομίζετε ότι κάνει μεγάλο λάθος. Αλλά πρώτα, πρέπει να ακούσετε με ανοιχτό μυαλό τι σας λέει αντί να δώσετε αμέσως συμβουλές ή να πείτε τη γνώμη σας.

Η σοφία σας στις δύσκολες στιγμές

Η σοφία σας προέρχεται από τις εμπειρίες και τη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση όταν πρόκειται να πάρετε δύσκολες αποφάσεις. Σοφία σημαίνει να γνωρίζεις τον εαυτό σου και τι είσαι ικανός να χειριστείς, αλλά και να είσαι αρκετά ταπεινός ώστε να δεχτείς βοήθεια όταν σου προσφέρεται. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο για μερικούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως ηγέτες ή ανεξάρτητοι άνθρωποι. Η ταπεινοφροσύνη είναι ένα τεράστιο μέρος της σοφίας και το να μπορείς να ζητάς βοήθεια χωρίς καμία αμηχανία είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας.

Σοφία σημαίνει επίσης να ξέρεις πότε να μιλάς και πότε να μένεις σιωπηλός. Μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι να μην του δίνετε συμβουλές ή να προσπαθείτε να το παρηγορήσετε, αλλά να είστε εκεί ως υποστήριξη ώστε να ξέρουν ότι κάποιος άλλος καταλαβαίνει τι περνούν ακόμα και αν δεν το κάνουν.


Διαβάστε επίσης: 8 “αξεσουάρ” που δεν θα φύγουν ποτέ από την μόδα…

Share.

Comments are closed.