Οι πιο επιθυμητές κατοικίες της Αγγλικής υπαίθρου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Με τις μοναδικές ιστορίες, την υπέροχη εξωτερική αρχιτεκτονική τους, τους πλούσιους εσωτερικούς χώρους και τα πανέμορφα τοπία που τα περιβάλλουν, τα βρετανικά εξοχικά σπίτια είναι από καιρό θέμα γοητείας και φαντασίας», σημειώνει ο συγγραφέας Jeremy Musson σχετικά με το νέο του βιβλίο.

Το The Country House – Past, Present, Future: Great Houses of the British Isles, που εκδόθηκε από τον Rizzoli και τώρα διατίθεται στο Amazon, περιλαμβάνει περίπου 400 σελίδες και περιέχει πάνω από 300 φωτογραφίες και εικονογραφήσεις, καθιστώντας το μια ωραία προσθήκη στο coffee table σας και ως βασικό έργο αναφοράς σε οποιαδήποτε βιβλιοθήκη για το design.

Ο Musson, ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Βρετανίας, “ανοίγει την κουρτίνα” σε μερικά από τα καλύτερα και πιο σημαντικά ιστορικά αρχοντικά της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας, τα οποία έχουν αποτελέσει έμπνευση για τους σχεδιαστές παντού. Πράγματι, ο Ralph Lauren έχει χτίσει μια αυτοκρατορία του στύλ – πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων – η οποία είναι βασισμένη σε ένα ειδυλλιακό όραμα για το πως ήταν η ζωή σε αυτά τα παλάτια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξακολουθεί να είναι.

Ένας μεγάλος αριθμός απο τα σπίτια που απεικονίζονται, ανήκουν πλέον στο βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα National Trust, το οποίο βοήθησε στη διατήρηση περισσότερων από 500 ιστορικών ορόσημων μέχρι σήμερα, πολλά από τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό. Άλλα είναι πραγματικά Downton Abbeys που εξακολουθούν να ανήκουν σε ιδιώτες και είναι στην οικογένειά τους για γενιές.

Μαζί με τόνους αρχειακών εικόνων και νέες φωτογραφίσεις που έγιναν για το βιβλίο, στις σελίδες του περιλαμβάνονται δοκίμια και ενημερωτικά κείμενα που «προσφέρουν μια ιστορική όσο και σύγχρονη ματιά της ζωής σε αυτές τις υπέροχες ιδιοκτησίες». Πολλοί από τους ιδιοκτήτες συγκέντρωσαν συλλογές έργων τέχνης, επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων, τα οποία είναι εξίσου πολύτιμα με τα ίδια τα σπίτια.

Το βιβλίο απευθύνεται σε “αγγλόφιλους, παρατηρητές της βασιλικής ζωής, λάτρεις του τρόπου ζωής σε ένα εξοχικό σπίτι, ενθουσιώδεις με την αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό σχεδιασμό” και τα γραφικά του είναι απλά εκπληκτικά. Δεν είναι όλοι οι εσωτερικοί χώροι πλούσια διακοσμημένοι, αλλά σε μερικά σπίτια ευγενών η αρχιτεκτονική είναι το κεντρικό σημείο, με επένδυση από μαόνι, πέτρινο τζάκι και απλά – που τώρα είναι αντίκες – ξύλινα έπιπλα που είναι το μοναδικό στολίδι.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά τα κτήματα απέχουν απο τα περισσότερα μουσεία. “Τα εξοχικά σπίτια, λόγω του μεγέθους τους, της ιστορίας και της φυσικής τους παρουσίας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, υποδηλώνουν σταθερότητα και μνημειανισμό”, γράφει ο Christopher Ridgway, έφορος του Castle Howard, το κτήμα που έγινε γνωστό στο βιβλίο Brideshead Revisited. Εμφανίζονται ως “αμετάβλητες κατασκευές που καθιερώθηκαν για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες”, πολύ πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι “τα περισσότερα ιστορικά σπίτια και κτήματα έχουν βρεθεί σε κατάσταση συνεχούς αλλαγής από την ημέρα που χτίστηκαν και η επιβίωσή τους συχνά πλαισιώνεται γύρω από την κρίσιμη εξίσωση της εξισορρόπησης της αλλαγής με τη συνέχιση της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης.”

Έτσι κανείς παρατηρεί ότι, «οι κάτοικοί τους διαφέρουν από γενιά σε γενιά, το κτίριο και το τοπίο γίνονται μάρτυρες κάθε είδους παρέμβασης, ​​οι συλλογές και τα αρχεία μεγαλώνουν και μικραίνουν, και το απόθεμα αφηγήσεων που σχετίζονται με το μέρος αυξάνεται συνεχώς». Και έτσι, ενώ μπορεί να φαίνονται αμετάβλητα εδώ και πολλές δεκαετίες, “αυτά τα μέρη αντέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επειδή είναι δυναμικά”.

Και αν δεν είστε ήδη Αγγλόφιλος ή φανατικός του “The Crown”, από τη στιγμή που θα τελειώσετε το βιβλίο και θα απορροφήσετε την ουσία του, σίγουρα θα γίνετε.

Share.

Comments are closed.