Μερικές από τις πιο αξέχαστες ευχαριστήριες ομιλίες στην ιστορία των Όσκαρ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καμία απονομή Βραβείων Όσκαρ δεν είναι πλήρης χωρίς μερικές συναισθηματικές ομιλίες αποδοχής στη σκηνή – και μερικές πολιτικές, που προσπαθούν να κινητοποιήσουν.

Έχοντας μόλις 90 δευτερόλεπτα, πολλοί ηθοποιοί χρησιμοποίησαν την σκηνή ως φωνή για πολιτικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση σε σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ισότητα των δύο φύλων, ενώ άλλοι απλώς έδωσαν ευχαριστήριους λόγους για τις νίκες τους. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι ομιλίες αποδοχής των βραβείων Όσκαρ είναι πάντα μερικά από τα πιο διασκεδαστικά σημεία της βραδιάς.

Προς τιμήν της 96ης απονομής των βραβείων της Ακαδημίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, έχουμε συντάξει έναν πλήρη κατάλογο με τις πιο αξιομνημόνευτες ομιλίες στην ιστορία των Όσκαρ.

Δείτε την πλήρη λίστα των ομιλιών παρακάτω.

Frances McDormand (Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” το 2018)

“Έχω κάποια πράγματα να πω. Ευχαριστώ τον Μάρτιν ΜακΝτόνα – δες τι έκανες. Είμαστε ένα μάτσο αναρχικοί, αλλά τα καταφέρνουμε καλά” είπε η Frances McDormand όταν κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” το 2018, και κάλεσε όλες τις γυναίκες που ήταν υποψήφιες, σε κάθε κατηγορία, να σηκωθούν. “Μη μας μιλάτε μόνο απόψε στο πάρτι, καλέστε μας στα γραφεία σας να μιλήσουμε για τη δουλειά μας”, συμπλήρωσε.

Leonardo DiCaprio (Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το “The Revenant” το 2016)

“Ας μη θεωρήσουμε αυτόν τον πλανήτη δεδομένο. Δε θεωρώ δεδομένη ούτε αυτή τη νύχτα,” τόνισε στην ομιλία του ο Ντι Κάπριο το 2016. “Η παραγωγή της ταινίας έπρεπε να μετακινηθεί στο νότιο άκρο του πλανήτη για να βρει χιόνι. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και συμβαίνει τώρα. Είναι η πιο άμεση απειλή που αντιμετωπίζουν όλα τα είδη ζωής και είναι ανάγκη να δουλέψουμε συλλογικά. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν υποστηρίζουν τις μεγάλες εταιρίες που μολύνουν το περιβάλλον, αλλά μιλούν για την προστασία όλης της ανθρωπότητας,” τόνισε ο Ντι Κάπριο.

Halle Berry (Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Monster’s Ball” το 2002)

Ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε ποτέ το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, η Halle Berry έδωσε μια συναισθηματική ομιλία αποδοχής το 2002 ξεκινώντας: “Αυτή η στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από μένα. Αυτή η στιγμή είναι για την Dorothy Dandridge, την Lena Horne, την Diahann Carroll. Για τις γυναίκες που είναι δίπλα μου: την Jada Pinkett, την Angela Bassett, την Vivica Fox, είναι για κάθε ανώνυμη έγχρωμη γυναίκα που τώρα έχει μια πιθανότητα επειδή αυτή η πόρτα άνοιξε απόψε”.

Marlon Brando (Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Godfather” το 1973)

Το 1973, ο Marlon Brando μποϊκόταρε την τελετή αποστέλλοντας την ηθοποιό και ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather να μιλήσει αντί γι’αυτόν και να εξηγήσει ότι με μεγάλο σεβασμό επιστρέφει το βραβείο ως διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Tom Hanks (Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου “Philadelphia” το 1993)

Ο Τομ Χανκς έδωσε μια μοναδική ομιλία αποδοχής όταν κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς συγκινημένος ευχαρίστησε την σύζυγο του που του δείχνει κάθε μέρα τι σημαίνει αγάπη.

Patricia Arquette (Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Boyhood” το 2015)

Το 2015 η Patricia Arquette χρησιμοποίησε την σκηνή για να μιλήσει για την ισότητα των δύο φύλων, λέγοντας στο ακροατήριο: “Για κάθε γυναίκα που γέννησε, για κάθε φορολογούμενο και πολίτη αυτής της χώρας, όλοι έχουμε αγωνιστεί για τα ίσα δικαιώματα όλων των άλλων. Ήρθε η ώρα να έχουμε ισότητα των μισθών και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”, τόνισε η ηθοποιός.

Roberto Benigni (Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το “Life Is Beautiful” το 1999)

Με την ανακοίνωση του ονόματός του, ο Benigni πετάχτηκε επάνω, ανέβηκε πάνω στα καθίσματα του Dorothy Chandler Pavilion και ζητωκραύγασε πατώντας σχεδόν επάνω στο κεφάλι του Steven Spielberg. Η ομιλία που ακολούθησε είναι ίσως μια από τις συγκινητικότερες στην ιστορία των βραβείων, με τον Benigni ευχαριστεί τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές, προσθέτοντας: “Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς μου στο Vergaio, ένα μικρό χωριό της Ιταλίας. Μου έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο, τη φτώχεια, και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό το μάθημα ζωής. Αλήθεια, ευχαριστώ μαμά και μπαμπά. Σας ευχαριστώ και για την αγάπη σας. Γιατί, αν είμαι εδώ, οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες. Όλα είναι θέμα αγάπης.”

Cuba Gooding Jr.(Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Jerry Maguire” το 1997)

Η ομιλία του Cuba Gooding Jr. όταν κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία “Jerry Maguire”, ήταν απλά απολαυστική, καθώς ο ηθοποιός ήταν πολύ ενθουσιασμένος και πραγματικά το χάρηκε σαν μικρό παιδί!

Sally Field (Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Places in the Heart” το 1985)

Μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές των βραβείων Όσκαρ, ήταν όταν η Sally Field παρέλαβε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία την “Places in the heart”. Η ηθοποιός ανέβηκε στην σκηνή και φώναξε στο κοινό: “Δεν μπορείτε να το αρνηθείτε πια. Σας αρέσω. Στα αλήθεια σας αρέσω.”

Joe Pesci (Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Good Fellas” το 1991)

Μια σπουδαία ομιλία δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη. Όταν ο Joe Pesci Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Good Fellas”, η ομιλία του ήταν η πιο σύντομη που έχει γίνει ποτέ καθώς ο ηθοποιός είπε ότι ήταν προνόμιο του και ευχαρίστησε τους πάντες.

Ben Affleck και Matt Damon (Όσκαρ Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το “Good Will Hunting” το 1997)

Το 1998, ο Ben Affleck και ο Matt Damon ήταν ενθουσιασμένοι και τρομοκρατημένοι όταν ανέβηκαν στην σκηνή για να παραλάβουν το Όσκαρ Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το “Good Will Hunting”. Ο Affleck προσπάθησε να ευχαριστήσει πολλούς ανθρώπους στην μικρή χρονική διάαρκεια που τους δόθηκε, ενώ ο Damon ξεκίνησε να φωνάζει ονόματα ανθρώπων, κάτι που ήταν περίεργο αλλά και ευχάριστο.

John Legend και Common (Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού “Glory” from “Selma” το 2015)

Το 2015, ο John Legend και ο Common (με αληθινά ονόματα John Stephens και Lonnie Lynn) κέρδισαν το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού και ο συναισθηματικά και πολιτικά γεμάτος λόγος τους, είναι ακόμα πιο σχετικός και σημαντικός σήμερα απ’ ό, τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Joaquin Phoenix (Όσκαρ A΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Joker” το 2020)

Την ώρα που παρέλαβε το βραβείο του στην σκηνή του Dolby Theatre, ο Joaquin Phoenix, έδωσε μια συγκινητική ομιλία για τα «θλιβερά ζητήματα» που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αλλά είπε ότι τα θεωρεί περισσότερο ως έναν ενοποιητικό παράγοντα παρά διαχωριστικό και ζήτησε από όλους να ζουν με αγάπη και συμπόνια. Θέλοντας να το τονίσει αυτό, ο Joaquin Phoenix απήγγειλε έναν στίχο γραμμένο από τον αείμνηστο αδερφό του, River, που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία 23 ετών, τον Οκτώβριο του 1993 έξω από το διάσημο Viper Room στο Λος Άντζελες.

James Cameron (Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 1998)

Όταν ο James Cameron κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον “Τιτανικό”, βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα αστείο για το περίφημο τραγικό τέλος της ταινίας. “Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου!” είπε ουρλιάζοντας, μιμούμενος την εμβληματική ατάκα του Di Caprio από την ταινία. Το αστείο έπεσε στο κενό και ο Cameron επικρίθηκε για αναίσθητη συμπεριφορά.


Διαβάστε επίσης: Ο Σάμιουελ Τζάκσον δήλωσε ότι έπρεπε να είχε κερδίσει ένα Όσκαρ!

Share.

Comments are closed.