Όταν ο Τζακ Νίκολσον προσπάθησε να μποϋκοτάρει τα Όσκαρ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα Όσκαρ έχουν μακρά ιστορία όσον αφορά τις πολιτικές διαμαρτυρίες και ο Τζακ Νίκολσον προσπάθησε να ενταχθεί σε αυτή την παράδοση. Το 2003, ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός φέρεται να προέτρεψε τους υποψηφίους συναδέλφους του για το Βραβείο του καλύτερου ηθοποιού να μποϊκοτάρουν την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Σε συνέντευξη του στους The Sunday Times, ο συνυποψήφιος του για Όσκαρ, Εϊντριεν Μπρόντι, αποκάλυψε ότι, πριν από την τελετή του 2003, ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το “About Schmidt”, κάλεσε τους υπόλοιπους υποψηφίους του στο σπίτι του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μην παραστούν στην τελετή. Ο Νίκολσον ήθελε να μποϊκοτάρει τα Βραβεία λόγω της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, η οποία ξεκίνησε πέντε ημέρες πριν από την τελετή. Ο Μπρόντι αρνήθηκε να λάβει μέρος.

Οι υπόλοιποι ήταν θετικοί στην ιδέα, δεδομένου ότι – εκτός του Τζακ Νίκολσον – ήταν οι Νίκολας Κέιτζ για το “Adaptation”, ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις για τις “Συμμορίες της Νέας Υόρκης” και ο Μάικλ Κέιν για το “The Quiet American”. Ο Μπρόντι ωστόσο, ο οποίος ήταν προτεινόμενος για πρώτη φορά δήλωσε ότι είπε: “Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα πάω. Πρέπει να εμφανιστώ. Θα έρθουν κι οι γονείς μου. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Ξέρω ότι εσείς έχετε όλοι ξανακερδίσει Όσκαρ, μπορείτε να το προσπεράσετε, εμένα είναι η πρώτη μου φορά. Δεν μπορώ.”

Τελικά, και οι πέντε άντρες παρευρέθηκαν στην τελετή και ο Μπρόντι ήταν τελικά αυτός που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο γοα τον ρόλο του στον “Πιανίστα” του Ρόμαν Πολάνσκι, δίνοντας μάλιστα ένα φιλί στην παρουσιάστρια Χάλι Μπέρι πριν αποδεχτεί το τρόπαιο του.

Ο Μπρόντι αναφέρθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ στην ομιλία αποδοχής του, λέγοντας: “Σήμερα με κατακλύζει η θλίψη γιατί παίρνω ένα βραβείο σε μια τόσο παράξενη χρονική στιγμή. Η εμπειρία της δημιουργίας αυτής της ταινίας μ’ έκανε να συνειδητοποιήσω περισσότερο τη λύπη και την απανθρωπιά του πολέμου και τις βαριές συνέπειές του. Σε όποιον κι αν πιστεύετε, στον Θεό ή στο Αλλάχ, να σας έχει καλά κι ας προσευχηθούμε για μια ειρηνική και γρήγορη επίλυση.”


 

Διαβάστε επίσης: 16 ταινίες που άδικα δεν κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Share.

Comments are closed.