3 tips για σένα που σκέφτεσαι να επενδύσεις σε ένα vintage ρολόι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεν είναι μυστικό ότι η δημοτικότητα των vintage ρολογιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια -ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας-, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν μία ασφαλή επένδυση.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι τόσο εύκολη, και σύμφωνα με τον έμπορο αντικών πίσω από το Foundwell, Alan Bedwell, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη αν σκοπεύετε να προσθέσετε ένα vintage κομμάτι στην συλλογή σας.

Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές που μοιράστηκε ο Bedwell στην εκδήλωση House of Robb του Robb Report πριν μερικούς μήνες.

Foundwell

Ξεχάστε τις τάσεις. Αγοράστε αυτό που σας αρέσει.

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή που έδωσε ο Bedwell, ωστόσο, οι συλλέκτες συχνά την παραβλέπουν καθώς προσπαθούν να βρουν ένα πιο μοντέρνο ή σπάνιο ρολόι.

“Θα πρέπει να επενδύσετε τα χρήματά σας σε κάτι που θα εκτιμήσετε και θα φορέσετε”, είπε, ενώ  υπενθύμισε σε όλους να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μην “κολλάνε” στις συνηθισμένες μάρκες, όπως για παράδειγμα η Rolex, η οποία είναι η προφανής επιλογή.

Τα ρολόγια που θα συνιστούσε είναι το Cartier Tank, το Jaeger-LeCoultre Reverso και μερικά μοντέλα από την Tudor (ένα από τα οποία φορούσε ο ίδιος).

Foundwell

Αγοράστε το καλύτερο — πάντα με σύνεση

Αν σας αρέσει μια συγκεκριμένη αναφορά, αγοράστε το καλύτερο παράδειγμα που μπορείτε να βρείτε με βάση τον προϋπολογισμό σας. Δεν χρειάζεται να ξεπεράσετε τις οικονομικές δυνατότητές σας για να βρείτε ένα όμορφο ρολόι και δεν χρειάζεται να συμβιβαστείτε με κάτι που δεν σας αρέσει.

“Ένα κακό ρολόι είναι κακό ρολόι”, προειδοποίησε ο Bedwell, οπότε προσέξτε την ποιότητα. Εάν ένα ρολόι έχει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το αγοράσετε: έντονο γυάλισμα, φινιρισμένο ή κατεστραμμένο καντράν, δείκτες που έχουν αντικατασταθεί, και αντικατεστημένη ή κατεστραμμένη κίνηση.

Bob’s Watches

Η κατάσταση ενός ρολογιού είναι πολύ σημαντική

“Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ, πολύ σημαντική”, σημείωσε ο Bedwell. Ένα ρολόι με το αρχικό του καντράν και την έλλειψη γυαλίσματος θεωρείται ότι είναι πιο πολύτιμο από ένα ρολόι που έχει υποβληθεί σε επεξεργασία για να δείχνει πιο καινούργιο – ένα σχετικά νέο φαινόμενο στον κόσμο της ωρολογοποιίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επεσήμανε ο Bedwell. Αυτό συμβαίνει επειδή το γυάλισμα αφαιρεί στην ουσία μέταλλο από το ρολόι, κάτι που οι συλλέκτες πιστεύουν ότι αλλάζει τη δομή του ρολογιού.

Για παράδειγμα, ένα vintage Cartier που δεν έχει γυαλιστεί μπορεί θεωρηθεί premium, αλλά αν το ίδιο ρολόι γυαλιστεί, θα χάσει ένα κομμάτι της αξίας του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρχικά χαρακτηριστικά των ρολογιών -ακόμη και με μερικές γρατσουνιές- είναι αυτά που τα κάνουν “ιδιαίτερα, μοναδικά, ενδιαφέροντα και συναρπαστικά”, είπε ο Bedwell. Επομένως, προσέξτε την περιγραφή του εμπόρου, και αν δεν καταλαβαίνετε κάτι ρωτήστε.

Ο Bedwell επεσήμανε επίσης ότι ορισμένα ελαττώματα σε ένα ρολόι, όχι μόνο είναι αποδεκτά, αλλά το κάνουν και πιο επιθυμητό. Ως παράδειγμα, ανέφερε τα Rolex με “τροπικά” καντράν — τα οποία έχουν ξεθωριάσει ή έχουν αποκτήσει καφέ χρώμα με την πάροδο του χρόνου, λόγω της έκθεσης στον ήλιο και μερικών μικρών σφαλμάτων στην κατασκευή.


Διαβάστε επίσης: Όσκαρ 2023: Τα καλύτερα ρολόγια που είδαμε στο κόκκινο χαλί

Share.

Comments are closed.