Κλεμμένος πίνακας του Βαν Γκογκ επιστράφηκε μέσα σε μια μπλε τσάντα Ikea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας κλεμμένος πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ επιστράφηκε πρόσφατα μέσα σε μία μπλε τσάντα Ιkea.

Ο πίνακας “Parsonage Garden at Nuenen in Spring” του Ολλανδού ζωγράφου είχε κλαπεί τον Μάρτιο του 2020 από ένα μουσείο λίγο έξω από το Άμστερνταμ που ήταν κλειστό λόγω της πανδημίας. Τη Δευτέρα, ωστόσο, επιστράφηκε από έναν ανώνυμο άνδρα μέσα σε μια μεγάλη μπλε τσάντα Ikea, ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal. Ο πίνακας ήταν μέσα σε μία μαξιλαροθήκη, με το μαξιλάρι ακόμα μέσα, και τυλιγμένος με πλαστικό.

“Είναι πάντα ένα όνειρο να ανακτήσεις κάτι τέτοιο”, είπε στην WSJ ο Άρθουρ Μπραντ, ο ντετέκτιβ έργων τέχνης που έλαβε τον κλεμμένο πίνακα. “Πολλοί άνθρωποι ήδη το θεωρούσαν χαμένο για πάντα”, πρόσθεσε.

Ο Μπραντ συνεργαζόταν με την αστυνομία για να βρει τον χαμένο Βαν Γκονγκ, ο οποίος είχε κλαπεί από το ολλανδικό μουσείο Singer Laren στην αρχή της πανδημίας. Ο κλέφτης έσπασε μια γυάλινη πόρτα στις 3:15 τα ξημερώματα και έφυγε με τον πίνακα πάνω σε μια μοτοσικλέτα, δήλωσε στη Wall Street Journal ο διευθυντής του μουσείου. Ενώ ένας άνδρας συνελήφθη σε σχέση με την κλοπή το 2021, ο πίνακας δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα.

Προφανώς, κάποιος επικοινώνησε με τον Μπραντ πριν από μερικές εβδομάδες λέγοντας του ότι θα μπορούσε να επιστρέψει τον κλεμμένο Βαν Γκονγκ. Ο Μπραντ του έδωσε τη διεύθυνσή του στο Άμστερνταμ και, πιστός στον λόγο του, ο μυστηριώδης άντρας του παρέδωσε τον πίνακα. (Στο παρελθόν, ο ντετέκτιβ έργων τέχνης βοήθησε την αστυνομία να ανακτήσει και άλλα κλεμμένα έργα, συμπεριλαμβανομένων δύο χάλκινων γλυπτών γνωστών ως τα άλογα του Χίτλερ).

Το “Parsonage Garden at Nuenen in Spring” ζωγραφίστηκε από τον Βαν Γκονγκ το 1884, πέντε χρόνια πριν ολοκληρωθεί η Έναστρη Νύχτα. Απεικονίζει έναν κήπο σε ένα σπίτι κληρικών και σύμφωνα με τον Μπραντ αξίζει από 3,2 έως 6,4 εκατομμύρια δολάρια.

Εκπρόσωπος του Μουσείο Γκρόνινγκερ, στο οποίο ανήκει ο πίνακας και τον είχε δανείσει στο Singer Laren, είπε στην WSJ ότι ήταν “εξαιρετικά χαρούμενοι και ανακουφισμένοι που το έργο επέστρεψε”. Το έργο τέχνης είχε μερικές μικρές γρατσουνιές πάνω του μετά την επιστροφή του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ για αποκατάσταση. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες μέχρι να εκτεθεί ξανά.


Διαβάστε επίσης: Το χαμένο Patek Philippe του Τζον Λένον θα μπορούσε να αξίζει έως και 11 εκατ. δολάρια

Share.

Comments are closed.