Γεωλόγος πιστεύει ότι ανακάλυψε που ζωγραφίστηκε η “Μόνα Λίζα”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκτός από ο πιο αναγνωρίσιμος πίνακας στον πλανήτη, η Μόνα Λίζα (1503-1519) είναι επίσης ένας από τους πιο αινιγματικούς από τότε που ζωγραφίστηκε πριν από αιώνες από τον σπουδαίο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που έχει πυροδοτήσει αρκετές συζητήσεις, με μία από αυτές να επικεντρώνεται στο φόντο του πίνακα, με ορισμένους ιστορικούς τέχνης να πιστεύουν πως πρόκειται για προϊόν της φαντασίας του καλλιτέχνη, και άλλους να ισχυρίζονται πως ο πίνακας ζωγραφίστηκε σε συγκεκριμένες τοποθεσίας στην γενέτειρα του, την Ιταλία.

Το μυστήριο για την τοποθεσία που ζωγραφίστηκε αυτό το σπουδαίο έργο τέχνης ήρθε τώρα να λύσει η Ann Pizzorusso, που είναι ιστορικός τέχνης και γεωλόγος. Σύμφωνα με την Pizzorusso, το αριστούργημα της Αναγέννησης του Ντα Βίντσι ζωγραφίστηκε στο Λέκκο της Ιταλίας — βρίσκεται στη νοτιοανατολική όχθη της λίμνης Κόμο.

“Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να ρίξω φως στα επιτεύγματα του Λεονάρντο ως γεωλόγος”, είπε ο Pizzorusso στον Guardian. “Έτρεφε μεγάλο σεβασμό για τη φύση και την απεικόνιζε με ακρίβεια σε κάθε πίνακα. Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες, εκτιμούσε το τοπίο όσο και τις φιγούρες”, πρόσθεσε.

Η Pizzorusso υποστηρίζει πως έχει ταιριάξει την λίμνη, τη γέφυρα και την πλαγιά του βουνού στον πίνακα με το Λέκκο, το οποίο ταιριάζει περισσότερο από το Μπόμπιο ή το Αρέτσο – δύο πόλεις που θεωρήθηκαν προηγουμένως ως πηγή έμπνευσης του Ντα Βίντσι – αλλά καμία δεν διαθέτει λίμνη.

“Οι γεωλόγοι δεν κοιτάζουν πίνακες και οι ιστορικοί τέχνης δεν κοιτάζουν τη γεωλογία”, πρόσθεσε η Pizzorusso. “Οι ιστορικοί τέχνης είπαν ότι ο Λεονάρντο χρησιμοποιούσε πάντα τη φαντασία του, αλλά μπορείτε να δώσετε αυτή την εικόνα σε οποιονδήποτε γεωλόγο στον κόσμο και θα πει αυτό που λέω εγώ για το Λέκκο. Ακόμη και ένας μη γεωλόγος μπορεί τώρα να δει τις ομοιότητες”.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Pizzorusso παρουσίασε τα στοιχεία της σε ένα συνέδριο γεωλογίας στο Lecco. “Είμαι πραγματικά ευχαριστημένη με αυτά τα ευρήματα – και υπάρχει σχεδόν βέβαιη πιθανότητα ο Λεονάρντο ντα Βίντσι να ζωγράφισε [το τοπίο] από το σημείο ακριβώς όπου διεξάγουμε το συνέδριό μας”, είπε η ίδια.

Με πληροφορίες από The Guardian


Διαβάστε επίσης: Ο ιστότοπος του οίκου Christie’s χακαρίστηκε πριν από μία τεράστια δημοπρασία

Share.

Comments are closed.