Δείτε πως θα είναι η πρώτη πλωτή πόλη του πλανήτη!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεν είναι μυστικό ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί τεράστια απειλή για τις παράκτιες πόλεις, και αυτός είναι ο λόγος που η Νότια Κορέα σκοπεύεη να δημιουργήσει μια βιώσιμη πλωτή πόλη που δεν θα επηρεάζεται από την άνοδο των υδάτων, καθώς θα επιπλέει από πάνω τους.

Το Busan, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της κορεατικής χερσονήσου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας μετά τη Σεούλ, κατέληξε σε συμφωνία με το UN-Habitat και την Oceanix για την κατασκευή της πρώτης πλωτής μητρόπολης στον κόσμο. Το έργο λέγεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις παράκτιες πόλεις που θέλουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Oceanix/Bjarke Ingels Group

Επί του παρόντος, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% των “μεγαπόλεων” του πλανήτη – συνήθως εκείνων με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων – βρίσκονται σε απόσταση 100 χλμ από μια μεγάλη ακτή, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Oceanix. Αυτό τις καθιστά ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες δεκαετίες και να προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσίες και υποδομές.

Oceanix/Bjarke Ingels Group

Με πληθυσμό 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων, το Μπουσάν μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις ως μεγαλούπολη, αλλά είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Κορέας και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Ωστόσο, η πόλη δεν είναι μόνο ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς έχει χτυπηθεί από τυφώνες και πλημμύρες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι η ιδανική τοποθεσία για το ζωτικής σημασίας πείραμα.

Oceanix/Bjarke Ingels Group

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Oceanix, Itai Madamombe, “Η εταιρεία ελπίζει πως το συγκεκριμένο έργο θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όλες τις παράκτιες πόλεις του πλανήτη που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.”

Oceanix/Bjarke Ingels Group

Η πόλη, η οποία θα βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής του Μπουσάν, σχεδιάστηκε από τον Όμιλο Bjarke Ingels και θα αποτελείται από αρθρωτές εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό. Θα μπορεί να φιλοξενήσει αρχικά 10.000 άτομα και θα είναι πλήρως αυτόνομη όσον αφορά την τροφή, την ενέργεια και το πόσιμο νερό. Ο αρθρωτός σχεδιασμός θα βοηθήσει επίσης την πόλη να αντέξει τις φυσικές καταστροφές, όπως τσουνάμι, τυφώνες και πλημμύρες.

Δείτε μερικές επιπλέον φωτογραφίες παρακάτω:

Oceanix/Bjarke Ingels Group

Oceanix/Bjarke Ingels Group


Διαβάστε επίσης: Το πλωτό σπίτι που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε!

Share.

Comments are closed.