Ουίνστον Τσόρτσιλ: 30 εύστοχες ατάκες από τον μεγαλύτερο Βρετανό όλων των εποχών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σπάνια ένας πολιτικός άσκησε τόση γοητεία, ακόμα και δέος, όσο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Αν και έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, θεωρείται ακόμα και σήμερα εθνικός ήρωας, αλλά και ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών.

Ο ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, είχε τους επικριτές του, και μερικές φορές όχι άδικα. Βλέπετε, αυτή η μνημειώδης μορφή της πολιτικής του εικοστού αιώνα, που έμεινε στην ιστορία ως ο “Πατέρας της νίκης” για τη σημαντική συμβολή του στη συμμαχική επικράτηση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν μετρ της παραδοξολογίας και του καυστικού βρετανικού χιούμορ.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Μερικές φορές ήταν πεισματάρης, παρορμητικός, εγωιστής και ασυμβίβαστος με την δυστυχία των άλλων (ειδικότερα όσων δεν ήταν Βρετανοί, δεν μιλούσαν την αγγλική και δεν ήταν του υποστηρικτές του Χριστιανικού δόγματος), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, που παρά τα λάθη του, βοήθησε το βρετανικό έθνος την πιο κρίσιμη στιγμή του.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων (αξίωμα που ανέλαβε στις 10 Μαΐου 1940) ξεκαθαρίζει στους συμπατριώτες του: “Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω, εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα. Έχουμε μπροστά μας ένα μαρτύριο της πιο οδυνηρής μορφής. Έχουμε μπροστά μας πολλούς, πολλούς μήνες αγώνα και πόνου”. Και θέτει ως μοναδικό στόχο της κυβέρνησης του την ολοκληρωτική νίκη επί του εχθρού.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Στις 18 Ιουνίου του 1940, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο εισβολής των ναζιστικών δυνάμεων στη Βρετανία, από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του με την ομιλία του για την «καλύτερή τους στιγμή». Για τους ιστορικούς είναι μία από τις καλύτερες ομιλίες και εκφωνήθηκε από τον σημαντικότερο ίσως Βρετανό πολιτικό της σύγχρονης εποχής.

“Θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θα πολεμήσουμε σε θάλασσες και ωκεανούς, θα πολεμήσουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους αιθέρες, θα υπερασπίσουμε το νησί μας, ό,τι και να μας κοστίσει, θα πολεμήσουμε στους διαδρόμους προσγείωσης, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!”

Ο Τσόρτσιλ ήταν δυναμικός ομιλητής και είχε την ικανότητα να εκφράζεται με εύστοχο και καίριο τρόπο, αποφεύγοντας τη φλυαρία. Οι ατάκες του στο πλαίσιο των συγκρούσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την λήξη του, είναι ενδεικτικές της ιδιοσυγκρασίας του και της στάσης του απέναντι στα πράγματα. Μάλιστα, όταν δεν επανεξελέγη πρωθυπουργός, απέδωσε την εκλογική του ήττα στο ότι “οι άνθρωποι ψηφίζουν με βάση το τι υπόσχεσαι αύριο, όχι με βάση το τι έκανες εχθές”.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Μια από τις πιο καυστικές ατάκες του λέγεται ότι δόθηκε σε μια κυρία σε μια δεξίωση, η οποία όταν τον είδε μεθυσμένο, νευρίασε και του είπε γεμάτη αποστροφή, “Σερ Ουίνστον, είστε μεθυσμένος!”. Ο ίδιος λέγεται ότι της απάντησε: “Το ξέρω, κυρία μου. Και εσείς είστε άσχημη. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ αύριο θα είμαι ξεμέθυστος, ενώ εσείς θα παραμείνετε άσχημη.”

Τα βαθιά του γεράματα ο Τσόρτσιλ, πάντοτε σεβαστός και τιμώμενος, τα πέρασε ήσυχα πλάι στη σύζυγό του Κλημεντίνη, ζωγραφίζοντας. Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 1965, σε ηλικία 91 ετών. Κηδεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου, στο Λονδίνο, από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Με αφορμή τα γενέθλια του (30 Νοεμνβρίου 1874), σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο εύστοχα λόγια του:

1. Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε που πήγαινε και, όταν έφτασε, δεν ήξερε που βρισκόταν…

2. Το να βελτιώνεσαι, σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος, σημαίνει το να αλλάζεις συχνά…

3. Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαβγίζει…

4. Ένας απαισιόδοξος βλέπει την δυσκολία σε κάθε ευκαιρία- ένας αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία…

5. Επιτυχία σημαίνει να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία, δίχως να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

6. Το τακτ είναι η ικανότητα να λες σε κάποιον να πάει στον διάολο, με τέτοιο τρόπο που να τον κάνει να ανυπομονεί για το ταξίδι.

7. Μια γάτα κοιτάει προς τα κάτω για να δει έναν άνθρωπο και ένας σκύλος κοιτάζει ψηλά για να δει έναν άνθρωπο. Αλλά ένα γουρούνι κοιτάζει τον άνθρωπο στα μάτια και βλέπει έναν όμοιο του.

8. Λαίδη Άστορ: “Αν ήμουν παντρεμένη μαζί σου, θα έβαζα δηλητήριο στον καφέ σου”.
Τσόρτσιλ: “Αν ήμουν παντρεμένος μαζί σου, θα το έπινα”.

9. Τα προς το ζην τα κερδίζεις από αυτά που παίρνεις. Τη ζωή, όμως, την κερδίζεις από αυτά που δίνεις.

10. Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο για πέντε λεπτά.

11. Είμαι αισιόδοξος. Δεν θεωρώ ότι έχει καμία χρησιμότητα το να είμαι κάτι άλλο.

12. Οι αυτοκρατορίες του μέλλοντος είναι οι αυτοκρατορίες του νου.

13. Δεν μισώ κανέναν, εκτός από τον Χίτλερ. Και εκείνον, για επαγγελματικούς λόγους.

14. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αλλά μόνοι οι σοφοί άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους.

15. Η νοοτροπία είναι ένα μικρό πράγμα, που κάνει μεγάλη διαφορά…

16. Μπορείς πάντα να υπολογίζεις πως οι Αμερικανοί θα κάνουν το σωστό- αφού έχουν εξαντλήσει πρώτα όλες τις εναλλακτικές.

17. Το κουράγιο είναι αυτό που χρειάζεται για να σηκωθείς και να μιλήσεις- το κουράγιο είναι, επίσης, αυτό που χρειάζεσαι για να κάτσεις κάτω και να ακούσεις.

18. Το τίμημα της μεγαλοσύνης είναι η ευθύνη.

19. Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Δημιουργό μου. Το εάν ο Δημιουργός μου είναι έτοιμος, για τη δοκιμασία της συνάντησης του με εμένα είναι άλλο θέμα.

20. Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, επειδή σκοπεύω να την γράψω.

21. Τα γούστα μου είναι απλά: ικανοποιούμαι εύκολα με το καλύτερο.

22. Μου αρέσει να μαθαίνω, αλλά δεν μου αρέσει να διδάσκομαι.

23. Δεν ανησυχώ ποτέ για την πράξη, αλλά την απραξία.

24. Υπάρχουν μόνο δύο μέρη στα οποία θα “δουλέψει” ο σοσιαλισμός: στον παράδεισο, όπου δεν είναι απαραίτητος και στην κόλαση, όπου ήδη τον έχουν.

25. Η πολιτική είναι σαν το πρωινό ξύπνημα. Ποτέ δεν ξέρεις ποιου το κεφάλι θα βρεις στο μαξιλάρι.

26. Προτιμώ να θεωρηθώ ανεύθυνος και να έχω δίκιο παρά υπεύθυνος και να έχω άδικο.

27. Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

28. Ένας κομμουνιστής μοιάζει με κροκόδειλο. Όταν ανοίγει το στόμα του δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσει ή να σε κατασπαράξει.

29. Το θάρρος είναι αυτό που χρειάζεται για να σηκωθείς επάνω και να μιλήσεις. Το θάρρος είναι επίσης αυτό που χρειάζεται για να κάτσεις κάτω και να ακούσεις.

30. Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε παράλυση.


Διαβάστε επίσης: 5 από τους πιο εμβληματικούς καπνιστές πούρου

Share.

Comments are closed.