Ο καλλιτέχνης πίσω από τα εξώφυλλα των Sex Pistols, Τζέιμι Ριντ, πέθανε σε ηλικία 76 ετών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Τζέιμι Ριντ, ο καλλιτέχνης και γραφίστας πίσω από τα εμβληματικά εξώφυλλα των άλμπουμ Sex Pistols, η δουλειά του οποίου έφτασε σχεδόν να θεωρείται αντιπροσωπευτική της πανκ ροκ αισθητικής, πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Ο αναρχικός Βρετανός καλλιτέχνης ασπάστηκε την πανκ αισθητική της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Η μοναδική σχεδιαστική του γλώσσα ήταν εμφανής σε κάθε έργο του, καθώς χρησιμοποιούσε κομμένα και αταίριαστα γράμματα από τίτλους εφημερίδων για τη δημιουργία μηνυμάτων.

Ο γκαλερίστας του Τζον Μάρτσαντ επιβεβαίωσε τον θάνατό του μαζί με την οικογένεια του Τζέιμι Ριντ. Σε ανακοίνωσή του περιγράφεται ως “καλλιτέχνης, εικονοκλάστης, αναρχικός, πανκ, χίπης, επαναστάτης και ρομαντικός. Ο Τζέιμι αφήνει πίσω του μια αγαπημένη κόρη, την Ρόουαν, μια εγγονή, την Ρόουζ, και μια τεράστια κληρονομιά. Συμπαντική Μεγαλειότητα, Αλήθεια, Αγάπη, Άπειρο”.

Πιο γνωστός για τη δουλειά του με το βρετανικό πανκ συγκρότημα Sex Pistols, ο Ριντ σχεδίασε το 1977 το ροζ και κίτρινο κείμενο του μοναδικού τους άλμπουμ Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols. Ο Ριντ σχεδίασε το παραμορφωμένο πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ για το σινγκλ των Sex Pistols “God Save the Queen” και τη σπασμένη άδεια κορνίζα για το “Pretty Vacant”.

Η αφίσα του για το single, Anarchy in the UK, με μια σκισμένη σημαία Union Jack, ήταν μια άλλη εικόνα που καθόρισε την εικονοκλαστικότητα της εποχής του πανκ. Δημιούργησε επίσης πολυάριθμα εναλλακτικά σχέδια για singles – στο “God Save the Queen” τοποθέτησε μια παραμάνα στο χείλος της βασίλισσας καθώς και σβάστικες για μάτια, ενώ ένα εναλλακτικό εξώφυλλο για το “Pretty Vacant” παρουσίαζε λεωφορεία που έδειχναν τους προορισμούς Nowhere και Boredom. Ο Ριντ εργάστηκε επίσης για τις εικόνες της ταινίας “The Great Rock’n’Roll Swindle” των Sex Pistols.

Ο Τζέιμι Ριντ ήταν πρωτοπόρος της πανκ, καθορίζοντας την εποχή μέσα από τα αποσυναρμολογημένα σχέδιά του που στέκονται δυνατά ακόμα και σήμερα.


Διαβάστε επίσης: Σιντ Βίσιους: Το ταλαντούχο “junkie” που έδωσε πνοή σε μια βαρετή δεκαετία

Share.

Comments are closed.