Μπρους Λι: 10 μαθήματα ζωής από τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αν και έχουν περάσει 51 χρόνια από τον θάνατο του, ο Μπρους Λι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι ένας από τους πιο θρυλικούς αστέρες των πολεμικών τεχνών που μας χάρισε ποτέ η μεγάλη οθόνη, αλλά και ο κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα.

Ο ταλαντούχος αυτός άντρας και θρύλος των πολεμικών τεχνών “έφυγε” στο αποκορύφωμα της καριέρας του, μόλις σε ηλικία 33 χρόνων. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο γύριζε τη νέα του ταινία, “Game of Death”.

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αμερική και τον απασχολούσε πολύ αν οι σύγχρονες εκδοχές των αρχαίων κινεζικών πολεμικών τεχνών εκπλήρωναν τις προθέσεις των ιδρυτών τους. Ήταν θεωρητικός των πολεμικών τεχνών, ένας διανοούμενος δηλαδή που βάλθηκε να περιβάλει με σκέψη τον χώρο των πολεμικών τεχνών. Γι’ αυτό μελετούσε την ιστορία της τέχνης του και προσπαθούσε να προσεγγίσει την ουσία της διανοητικά. “Οι πολεμικές τέχνες είναι ενδοσκόπηση και φιλοσοφία” συνήθιζε να λέει.

Κατά της διάρκεια της απίστευτα επιτυχημένης καριέρας και της μικρής σε διάρκεια ζωής του, ο Μπρους Λι κατέγραφε συστηματικά τις σκέψεις και τις εμπειρίες του, με τις σημειώσεις του να φτάνουν τους επτά τόμους. Τα γραπτά του αποτέλεσαν υλικό για την έκδοση ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε όσο ήταν εν ζωή και για τη συγγραφή πολλών άρθρων πάνω στη θεωρία και στη φύση της άοπλης πάλης.

Με αφορμή τον θάνατο του, συγκεντρώσαμε την τεράστια ροή της σοφίας του σε 10 αποφθέγματα σχετικά με την επιτυχία και την φιλοδοξία – λαμπρές συμβουλές για όποιον βρεθεί σε ένα μονοπάτι ώστε να γίνει το μεγάλο αφεντικό…

10. “Πάντα να είσαι ο εαυτός σου, να εκφράζεις τον εαυτό σου, να έχεις πίστη στον εαυτό σου. Ποτέ μην βγεις έξω και ψάξεις για μια επιτυχημένη προσωπικότητα και απλά την κοπιαρεις…”

9. “Τα λάθη μπορούν πάντα να συγχωρεθούν, αν κάποιος έχει το θάρρος να τα παραδεχτεί.”

8. “Ποτέ μην σπαταλάς ενέργεια σε ανησυχίες ή αρνητικές σκέψεις, ετσι δημιουργούνται όλα τα προβλήματα.”

7. “Η γνώση σου χαρίζει δύναμη, αλλά ο χαρακτήρας σεβασμό.”

6. “Δεν φοβάμαι τον άντρα που έχει εξασκηθεί σε 10.000 κλωτσιές, αλλά αυτόν που έχει εξασκήσει σε μια κλωτσιά 10.000 φορές.”

5. “Το να μαθαίνεις δεν είναι ποτέ αθροιστικό, είναι μια πορεία γνώσης που δεν έχει αρχή και τέλος.”

4. “Προσάρμοσε ότι είναι χρήσιμο, απέρριψε ότι είναι άχρηστο και πρόσθεσε ότι είναι ακριβώς δικό σου.”

3. “Η νίκη είναι μια κατάσταση του νου. Κανείς δεν νικήθηκε ποτέ μέχρι να γίνει αποδεκτή η ήττα ως πραγματικότητα.”

2. “Ένας στόχος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τον πετυχαίνουμε πάντα. Συχνά χρησιμεύει απλά στο να έχουμε κάτι να επιδιώκουμε.”

1. “Πρέπει να γίνεις άμορφος, χωρίς σχήμα, σαν το νερό. Όταν ρίχνεις νερό σε ένα φλιτζάνι,γίνεται φλιτζάνι. Όταν ρίχνεις νερό σε ένα μπουκάλι, γίνεται μπουκάλι. Όταν ρίχνεις νερό σε μια τσαγιέρα, γίνεται τσαγιέρα. Το νερό μπορεί να ρέει, μπορεί και να συνθλίψει. Γίνε σαν το νερό φίλε μου.”

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ο Μπρους Λι θεωρείται ίνδαλμα αντιστοίχου βεληνεκούς με τον Τζέιμς Ντιν, τον Έλβις Πρίσλεϊ και τη Μέριλιν Μονρόε. Άλλωστε, το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ το συμπεριέλαβε στους “100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.”


Διαβάστε επίσης:

Η κόρη του Μπρους Λι τα “έχωσε” ακόμα μια φορά στον Κουέντιν Ταραντίνο!

Ταραντίνο: Όποιος έχει πρόβλημα με την σκηνή του Μπρους Λι να πάει να γ***θεί!

Share.

Comments are closed.