Γουόρεν Μπάφετ: 35 κορυφαίες συμβουλές από τον “Μάντη της Όμαχα”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Είναι μεγιστάνας, δισεκατομμυριούχος, φιλάνθρωπος, γκουρού των επενδύσεων και μεγαλοεπενδυτής.

Ο λόγος για τον Αμερικανό επιχειρηματία, Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνων σύμβουλο της Berkshire Hathaway, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες και επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα, και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Πρόκειται για έναν άντρα που παρά τον τεράστιο πλούτο του, διάγει μία μετρημένη ζωή και αποφεύγει την επίδειξη και τις πολυτελείς δαπάνες. Συχνά επικρίνει τις κυβερνητικές πολιτικές και τις φορολογίες που ευνοούν τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας και κατώτερης τάξης.

© Paul Morigi / Getty Images / Ideal Image

Συχνά προσωνύμια που του αποδίδονται είναι “Μάγος” ή “Μάντης της Όμαχα”, και είναι γνωστός για την ενασχόληση του με επενδύσεις αξιών. Είναι επίσης προβεβλημένος φιλάνθρωπος, και έχει υποσχεθεί να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας που έχει συσσωρεύσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως μέσω του ιδρύματος Γκέιτς του Μπιλ Γκέιτς και της συζύγου του.

Πριν μερικούς μήνες, ο 90χρονος πλεον επενδυτής, συμμετείχε σε μια συζήτηση – εκδήλωση με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Lincoln της Νεμπράσκα για τους αποφοίτους του πανεπιστημίου, τους οποίους συμβούλεψε: “Να μην σταματήσετε να διαβάζετε, να βρίσκετε τρόπους να εκφράζεστε και το πιο σημαντικό, να βρείτε μια δουλειά που θα σας συναρπάζει – την δουλειά των ονείρων σας.”

Επίσης ανέφερε πως: “Είμαι 90 ετών και πιστέψτε με, μέχρι σήμερα, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που έγιναν πολύ πλούσιοι στη ζωή τους, αλλά δεν ήταν επιτυχημένοι. Έχω γνωρίσει διάσημους ανθρώπους, αλλά δεν ήταν επιτυχημένοι. Όμως, ποτέ δεν γνώρισα έναν άνθρωπο που να έφτασε στην ηλικία των 70 και να τον αγαπούσαν όλοι όσοι ήθελε να τον αγαπούν. Όποιος το έχει καταφέρει αυτό, είναι πραγματική επιτυχία.”

© Scott Olson / Getty Images / Ideal Image

Σίγουρα είναι ένας άντρας που γνωρίζει πολύ καλά να συμπιέζει το απόσταγμα τόσων εμπειριών σε μια μόνο ατάκα. Δείτε παρακάτω ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές.

– “Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι.”

– “Κανόνας πρώτος: Δεν χάνουμε ποτέ χρήματα. Κανόνας δεύτερος: Μην ξεχνάς ποτέ τον πρώτο κανόνα.”

– “Το ρίσκο προέρχεται από το να μην ξέρεις τι κάνεις.”

– “Ο πιο χαζός λόγος για να αγοράσεις μία μετοχή, είναι επειδή ανεβαίνει.”

– “Οποιος ακολουθεί τις συμβουλές των χρηματιστών, μπορεί επίσης να ρωτήσει έναν κομμωτή, να του συστήσει ένα νέο κούρεμα.”

– “Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα, επειδή κάποιος άλλος φύτεψε ένα δέντρο πολλά χρόνια πριν.”

– “Αν κατέχει κάποιος καλές μετοχές, θα ήταν τρελό να τις πουλήσει εξαιτίας μίας πτώσης της τιμής τους. Εγώ ψάχνω επιχειρήσεις, τις οποίες καταλαβαίνω και είμαι πεπεισμένος για τις μελλοντικές προοπτικές τους.”

– “Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις, αξία είναι αυτό που παίρνεις.”

– “Πάντοτε το ήξερα πως θα γινόμουν πλούσιος. Νομίζω πως ποτέ δεν αμφέβαλα ούτε λεπτό γι’ αυτό.”

– “Θα πρέπει να βάζεις λεφτά μόνο σε μια εταιρεία που θα μπορούσε και ένας ηλίθιος να τη διαχειριστεί, επειδή τελικά, κάποια στιγμή, θα τη διαχειρίζεται ένας ηλίθιος.”

– “Κίνδυνος δημιουργείται, όταν δεν γνωρίζουν οι επενδυτές τι κάνουν.”

– “Πλούσιος γίνεσαι, όταν επενδύεις σε εταιρείες, που κοστίζουν λιγότερο από την αξία τους.”

– “Συγκεντρώστε τις επενδύσεις σας. Αν διαθέτετε ένα χαρέμι με σαράντα γυναίκες, δεν θα γνωρίσετε καμία από αυτές καλά.”

– “Η ιδέα που έχω για τις ομαδικές αποφάσεις είναι να κοιτάω στον καθρέφτη.”

– “Επένδυσε μόνον σε μία μετοχή εταιρείας της οποίας καταλαβαίνεις το αντικείμενο.”

– “Ο χρόνος είναι φίλος των υπέροχων επιχειρήσεων και εχθρός των μέτριων εταιρειών.”

– “Αν μας έδινε η ιστορία όλες τις απαντήσεις, τότε η λίστα Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο θα απαρτιζόταν από βιβλιοθηκάριους.”

– “Θα πρέπει να επενδύουμε σε φίρμες, τις οποίες θα μπορεί να διοικήσει ακόμη και ένας εντελώς ηλίθιος, γιατί κάποια ημέρα θα συμβεί ακριβώς αυτό.”

– “Μία μετοχή, την οποία δεν είσαι διατεθειμένος να κρατήσεις για δέκα χρόνια, δεν επιτρέπεται να την κατέχεις ούτε για δέκα λεπτά.”

– “Το ερώτημα, πώς γίνεσαι πλούσιος, είναι εύκολο να απαντηθεί. Αγόρασε ένα δολάριο, αλλά μην πληρώσεις περισσότερα από 50 σεντ για αυτό.”

– “Είναι οδυνηρό, να κάθεσαι πάνω σε τόσο πολλά χρήματα. Ακόμη πιο οδυνηρό όμως είναι να κάνεις κάτι χαζό με αυτά.”

– “Διεξάγεται πόλεμος των τάξεων, η τάξη μου νικά, αν και δεν θα έπρεπε.”

– “Το μέλλον δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο. Ήδη πρέπει να πληρώσεις ένα υψηλό αντίτιμο για λίγη ασφάλεια. Γιαυτό είναι η ανασφάλεια ο φίλος των μακροπρόθεσμων επενδυτών.”

– “Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για μετοχές, όταν κάνουν το ίδιο και όλοι οι άλλοι. Ο καλύτερος χρόνος είναι όμως, όταν δεν ενδιαφέρεται κανένας.”

– “Είναι καλύτερα να έχεις περίπου δίκιο, παρά να πλανάσαι θανατηφόρα.”

– “Δεν προσπαθώ ποτέ, να κερδίσω χρήματα με μετοχές. Αγοράζω με την πεποίθηση, ότι το χρηματιστήριο θα μπορούσε να κλείσει την επόμενη ημέρα για πέντε χρόνια.”

– “Δεν σκέφτομαι, αν πάει μία αγορά προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ασχολούμαι μόνον, αν μπορώ να αγοράσω μία επιχείρηση σε αποδεκτή τιμή. Δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν ένα τμήμα “της αγοράς των ταύρων”, αλλά σαν συνιδιοκτήτη σε θαυμάσιες φίρμες. Πρέπει να αγοράσω σε μία τιμή, που με κάνει ευτυχισμένο.”

– “Η επένδυση δεν είναι κάποιο παιχνίδι, στο οποίο νικά εκείνος με δείκτη ευφυίας 160 τον άλλον με iQ 130. Η σωφροσύνη είναι σημαντική.”

– “Μην αγοράζεις ποτέ μία μετοχή, αν δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την ιδέα, ότι η τιμή της θα μειωθεί στα μισά.”

– “Αγοράστε φτηνά, μην πουλάτε ποτέ!”

– “Οσο αποδίδουν οι επενδύσεις μας 15% κάθε χρόνο, δεν έχω ανησυχίες για τα αποτελέσματα των τριμήνων.”

– “Ποτέ δεν σκέφτομαι, τι θα κάνει το χρηματιστήριο. Δεν γνωρίζω, πώς θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος το χρηματιστήριο ή τα επιτόκια ή την ανάπτυξη. Και δεν έχω καμία ιδέα, αν θα βρίσκεται το χρηματιστήριο σε δύο χρόνια ψηλότερα ή χαμηλότερα.”

– “Ένας πλούσιος θα πρέπει να αφήνει στα παιδιά του αρκετά για να μπορούν να τα κάνουν όλα, αλλά όχι τόσα ώστε να μην κάνουν τίποτα.”

– “Είναι αρκετό να κάνεις ελάχιστα πράγματα στη ζωή σου σωστά, με την προϋπόθεση ότι δεν κάνεις υπερβολικά πολλά πράγματα λάθος.”


Διαβάστε επίσης: Τα χόμπι που έχουν 6 επιτυχημένοι και ισχυροί άντρες

Share.

Comments are closed.