Ράφαελ Ρόου: Πέρασε 12 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Ράφαελ Ρόου πέρασε 12 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Τον Ιούλιο του 2000, ο Ρόου αποφυλακίστηκε από ένα σωφρονιστικό κατάστημα που ήταν σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα έφευγε ποτέ.

“Έμεινα 12 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα. Ήταν γραφτό να μην αποφυλακιστώ ποτέ”, λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, ο οποίος γεννήθηκε και ανατράφηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Τον Δεκέμβριο του 1988, τρεις άνδρες πραγματοποίησαν μια σειρά από επιθέσεις και ληστείες γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ25, συμπεριλαμβανομένης της άγριας δολοφονίας ενός ζευγαριού.

Ο Ρόου, ο οποίος ήταν 19 ετών εκείνη την εποχή, συνελήφθη αμέσως μετά μαζί με τους Μάικλ Ντέιβις και Ράντολφ Τζόνσον, και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Κατά την καταδίκη τον Μάρτιο του 1990, ο δικαστής είπε στην τριάδα ότι ήταν όλοι “κακοί και επικίνδυνοι άντρες” που είχαν “τρομοκρατήσει τα θύματά τους”, ενώ τα εγκλήματα των αποκαλούμενων M25 Three έγιναν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες.

“Με κατηγόρησαν ως τέρας, με κατηγόρησαν ως δολοφόνο”, εξηγεί ο Ρόου. “Θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω γιατί ήξερα ότι ήμουν αθώος, αλλά η οικογένειά μου και άλλοι συγγενείς ήταν αυτοί που έπρεπε να ζήσουν με αυτό το στίγμα, έπρεπε να ζήσουν με αυτή τη ντροπή”, προσθέτει.

© Getty Images / Ideal Image

Η υπόθεση σε βάρος των τριών ανδρών κρίθηκε αμφιλεγόμενη. Τέσσερα από τα πέντε επιζώντα θύματα των επιθέσεων είπαν αρχικά στην αστυνομία ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες ήταν λευκός, ενώ και οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν μαύροι. Επίσης, δεν υπήρχαν ιατροδικαστικά στοιχεία ή στοιχεία ταυτοποίησης που να τους συνέδεαν με τα εγκλήματα.

Ωστόσο, μια πρώτη έφεση απορρίφθηκε το 1993 προτού η υπόθεση επανεξεταστεί τέσσερα χρόνια αργότερα από την Επιτροπή Αναθεώρησης Ποινικών Υποθέσεων και, χωριστά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι τρεις άνδρες είχαν στερηθεί δίκαιης δίκης.

Στη συνέχεια, ο Ρόου βρέθηκε πίσω στο Εφετείο, όπου η καταδίκη του απορρίφθηκε, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχαν αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία από την αρχική δίκη, με παρόμοιο τρόπο με την περίπτωση του Άντριου Μάλκινσον, ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα μετά από μάχη 20 ετών για να αποδείξει ότι ήταν αθώος για βιασμό.

Παρά την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης, οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η απόφαση “δεν ήταν διαπίστωση αθωότητας” και πως υπήρχαν “τρομερά αποδεικτικά στοιχεία”, κάτι που για τον Ρόου δεν έχει λογική, δεδομένου ότι αν ισχύουν όλα αυτά θα έπρεπε να είναι ακόμα στην φυλακή και να και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

“Φυσικά ήμασταν αθώοι, αλλά δεν ήθελαν να δεχτούν ότι το σύστημα μπορούσε να επιτρέψει σε τρεις μαύρους να πάνε στη φυλακή όταν οι δράστες ήταν δύο λευκοί και ένας μαύρος”, αναφέρει.

Ενώ έλαβε κάποια αποζημίωση για αυτό που του συνέβη, ο δημοσιογράφος λέει ότι ένα σχόλιο σαν αυτό [σ.σ. των δικαστών] “φυτεύει έναν σπόρο” στο μυαλό των ανθρώπων και έτσι τους επιτρέπει να πουν, “Ω, αλλά δεν είπαν οι δικαστές ότι δεν ήταν αθώοι;”.

Ως αποτέλεσμα, ο Ρόου, ο οποίος μετά την αποφυλάκισή έγινε ρεπόρτερ για την Today, το Six O’Clock News και το Panorama του BBC πριν συνεχίσει να παρουσιάζει το “Οι πιο Σκληρές Φυλακές του Κόσμου” του Netflix, διαπιστώνει ότι πάνω από δύο δεκαετίες μετά πρέπει ακόμα να δικαιολογεί τον εαυτό του “επειδή η ζημιά έχει έχει γίνει”.

Για τον λόγο αυτό ο Ρόου δημιούργησε το audiobook “You are Accused”, ελπίζοντας ότι θα δώσει στο κοινό μια γενική εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει στους ανθρώπους και τον περίγυρο τους όταν κατηγορούνται ψευδώς, επιδιώκοντας παράλληλα καλύτερη απόδοση ευθυνών από τις αρχές.

“Είναι σαν να σε έχουν κόψει, η πληγή είναι εκεί, και η ουλή θα παραμείνει για πάντα – δεν είναι εξωτερική, είναι μια εσωτερική ουλή – και δεν έχει σημασία πόση αποζημίωση παίρνεις ή πώς τα κατάφερες να το συνηθίσεις… δεν μπορεί ποτέ να επιδιορθωθεί αυτό”, αναφέρει ο Ρόου.

“Απλώς πιστεύω ότι εμείς, ως κοινωνία, πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπεύθυνοι με αυτά τα πράγματα”.


Διαβάστε επίσης: Μία ματιά στις πιο σκληρές φυλακές του κόσμου

Share.

Comments are closed.