Μία ματιά στις πιο σκληρές φυλακές του κόσμου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως μπορεί να είναι οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου; Τώρα λοιπόν μπορείτε να τις δείτε και να καταλάβετε τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, μέσω του Ράφαελ Ρόου.

Ο  Ράφαελ Ρόου είναι Βρετανός δημοσιογράφος ο οποίος γεννήθηκε και ανατράφηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Προσχώρησε στο BBC το 2001 για το πρόγραμμα ραδιοφωνικών ειδήσεων, Today. Ο τόνος, το στυλ και η προφορά του ήταν διαφορετικά από αυτά που συνήθως ακούγονταν στο πρόγραμμα ναυαρχίδα και προκάλεσαν έκπληξη στο κοινό του Radio 4. Ωστόσο, η πορεία του Ράφαελ για να γίνει δημοσιογράφος ήταν μοναδική και αξιοσημείωτη.

Το 1988, σε ηλικία 19 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για μια δολοφονία και ληστεία που δεν διέπραξε ποτέ. Τον Ιούλιο του 2000, μετά από 12 χρόνια φυλάκισης, το Εφετείο απέρριψε τις ποινικές του καταδίκες και απελευθερώθηκε. Μετά από ένα χρόνο και αφού ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, ο Ράφαελ επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφασισμένος να γίνει δημοσιογράφος.

Ο Ρόου είναι αυτοδίδακτος στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και – ενάντια στις πιθανότητες – κατά τη διάρκεια της ποινής του, σπούδασε δημοσιογραφία μέσω αλληλογραφίας. Ειδικεύεται στις έρευνες, ιδιαίτερα τις ανθρώπινες τραγωδίες που γεννιούνται από τα λάθη του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.

Ως θέμα πολλών δημοσιογράφων, οι οποίοι εξέπεμπαν και έγραφαν κατά τη διάρκεια της μακράς εκστρατείας του για δικαιοσύνη, ο Ράφαελ έχει μια μοναδική εικόνα και για τις δύο όψεις του νομίσματος. Μέσα από το ξεχωριστό του υπόβαθρο και ως πρώτος άνθρωπος μικτής φυλής που έγινε ρεπόρτερ για την Today, το Six O’Clock News και το Panorama, βοήθησε να ξαναγραφτούν οι κανόνες για το τι κάνει ένας δημοσιογράφος του BBC.

Το 2018, ο Ράφαελ Ρόου γίνεται εθελοντικά τρόφιμος σε μερικές από τις πιο σκληρές φυλακές του κόσμου για λογαριασμό της σειράς του Netfix, “Οι πιο Σκληρές Φυλακές του Κόσμου”. Ενσωματώνεται με τους φυλακισμένους σε κάθε φυλακή για μια εβδομάδα, μοιράζεται ένα κελί με πραγματικούς κρατουμένους και συμμετέχει στην καθημερινή τους ζωή ενώ είναι φυλακισμένος. Προσχωρεί επίσης στην καθημερινότητα των φρουρών για να ανακαλύψει τις τακτικές που υιοθετούν για να διατηρήσουν την ειρήνη σε αυτά τα ασταθή περιβάλλοντα.

Ο Ρόου έχει βρεθεί σε φυλακές στη Βραζιλία, την Παπούα -Νέα Γουινέα, την Ουκρανία και το Μπελίζ, αντιμετωπίζοντας ισοβίτες, κακοποιούς και συμμορίες.

“Το να επιστρέψω στο εσωτερικό των φυλακών για να κινηματογραφηθεί αυτή τη σειρά ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρα”, έχει δηλώσει. “Η ανάληψη της περσόνα ενός φυλακισμένου προκειμένου να βυθιστώ στην καθημερινή ζωή και τη ρουτίνα των καταδικασθέντων εγκληματιών, και με τις συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο αυτό, ήταν επικίνδυνο. Οι συνθήκες στις φυλακές αυτές είναι τόσο δύσκολες για πολύ διαφορετικούς λόγους, και οι φυλακισμένοι που μίλησα μαζί τους για να μου δώσουν μια εικόνα της επικρατούσας κατάστασης, ήταν μια διαδικασία τόσο καθηλωτική όσο και ανατριχιαστική”.

Η σειρά αποκαλύπτει τη μοναδική στάση απέναντι στους φυλακισμένους σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, και τους ποικίλους τρόπους που εξισορροπούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημόσια ασφάλεια.


Διαβάστε επίσης: 13 διάσημοι τραγουδιστές που βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

Share.

Comments are closed.