Η αληθινή ιστορία του μαφιόζου “Τρελού Τζόι” Γκάλο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αριστουργηματική ταινία ο “Ιρλανδός” του Μάρτιν Σκορτσέζε, είναι βασισμένη σε ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα του 20ού αιώνα: την εξαφάνιση του Τζίμι Χόφα. Η ταινία διαδραματίζεται σε διάφορες χρονικές περιόδους, και απεικονίζει αρκετές δολοφονίες μαφιόζων, μεταξύ των οποίων του “Τρελού Τζόι” Γκάλο, ο οποίος ήταν μέλος της Οικογένειας Κολόμπο και ήταν θύμα μιας από τις πιο διάσημες εκτελέσεις της Νέας Υόρκης.

Στην ταινία τον Τζόι Γκάλο υποδύεται ο κωμικός Σεμπάστιαν Μανισκάλκο, ωστόσο εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον πραγματικό Ιταλό μαφιόζο.

Ο Γκάλο, γνωστός και με το ψευδώνυμο “Τρελός Τζόι”, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε τη σταδιοδρομία στο οργανωμένο έγκλημα δουλεύοντας για την οικογένεια Προφάτσι, που δρούσε κυρίως στη Νέα Υόρκη. Λέγεται μάλιστα ότι ήταν ένας από τους άντρες που σκότωσαν τον αρχιμαφιόζο Άλμπερτ Αναστάζια στο κομμωτήριο του ξενοδοχείου Park Sheraton της Νέας Υόρκης (Αυτή η δολοφονία απεικονίζεται στον “Ιρλανδό”, συνοδευόμενη από μια πραγματική φωτογραφία της σκηνής του εγκλήματος, αλλά δεν μας δείχνει ότι την διαπράττει ο Γκάλο).

Στην ταινία, ο Φρανκ Σίραν μιλάει για τον Γκάλο λέγοντας ότι στις αρχές τις καριέρας του απήγαγε τα αφεντικά του. “Δεν ξέρω πως ξέφυγε μ’αυτό”, λέει ο Σίραν και συνεχίζει, “Δεν ξεφεύγεις από αυτό, αν το κάνεις πεθαίνεις”.

Λέγεται ότι αυτό είναι αληθινή ιστορία, καθώς αναφέρθηκε ότι το 1961 ο Γκάλο και οι συνεργάτες απήγαγαν και εξαγόρασαν τους ηγέτες της οικογένειας Προφάτσι, ωστόσο ο Γκάλο δεν κατάφερε να αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης, με πολλούς από τους συνεργάτες του να σκοτώνονται και τον ίδιο να την γλιτώνει επειδή μπήκε φυλακή. Καταδικάστηκε σε 10ετή ποινή φυλάκισης για εκβιασμούς και απελευθερώθηκε μετά από 8 χρόνια.

Η δολοφονία του Τζόζεφ Κολόμπο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης του Τζο Προφάτσι μετά τον θάνατο του, και άλλαξε το όνομα της σε Κολόμπο, εμφανίστηκε επίσης στον “Ιρλανδό”. Ο Κολόμπο πυροβολήθηκε τρεις φορές στο κεφάλι το 1971 και έμεινε παράλυτος μέχρι τον θάνατο του επτά χρόνια αργότερα. Πίσω από την δολοφονία φημολογείται ότι ήταν ο Γκάλο, ο οποίος είχε αναπτύξει δεσμούς με Αφροαμερικάνούς στην φυλακή, επειδή ο δράστης ήταν έγχρωμος.

Στο βιβλίο “I Heard You Paint Houses”, στο οποίο βασίστηκε ο “Ιρλανδός”, εικάζεται ότι ο Γκάλο πιθανότατα είχε πάρει την άδεια από τους υπόλοιπους αρχηγούς της Μαφίας να σκοτώσει τον Κολόμπο, ο οποίος τραβούσε πολύ την προσοχή με την προώθηση της Ιταλοαμερικάνικης Λίγκας.

Ο Γκάλο νευρίαζε επίσης τα αφεντικά της Μαφίας, καθώς προσέλκυε πάρα πολύ την προσοχή των media, στην προσπάθεια του να κάνει παρέα με διασημότητες. Δεν έκανε καθόλου προσπάθεια για να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με τον περίφημο νονό Ράσελ Μπαφαλίνο, που υποδύεται ο Τζο Πέσι, ο οποίος απέφευγε συστηματικά να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας.

Η δολοφονία του Γκάλο ήταν παρόμοια με αυτή που απεικονίστηκε στον “Ιρλανδό”. Όπως και στην ταινία, ο Γκάλο πέρασε τη νύχτα της 6ης Απριλίου 1972 γιορτάζοντας τα 43α γενέθλιά του. Παρακολούθησε έναν κωμικό στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Copacabana και στη συνέχεια πήγε στο Umberto’s Clam House στη Μικρή Ιταλία τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Απριλίου. Συνοδευόταν από την αδελφή του, τη γυναίκα του, την κόρη του και έναν σωματοφύλακα, όταν άνδρες εισήλθαν στο εστιατόριο και πυροβόλησαν τον Γκάλο μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με τις ομολογίες του στο “I Heard You Paint Houses”, ο Σίραν είπε ότι είχε διαταχθεί από τον Μπαφαλίνο να σκοτώσει τον Γκάλο, τον οποίο δεν είχε δει ποτέ του. Ο ίδιος είπε γι’ αυτό το χτύπημα, “Δεν ήξερα ποιον είχε κατά νου, αλλά χρειαζόταν μια χάρη και αυτό ήταν”. Ο ίδιος παραδέχθηκε το ότι δεν ήταν γνωστός έκανε το χτύπημα κάπως πιο εύκολο.


Διαβάστε επίσης: 10 ταινίες που βασίστηκαν στην ζωή αληθινών γκάνγκστερ

Share.

Comments are closed.