Το μεγαλείο της Maserati σε ένα βίντεο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι νεότεροι ίσως έχουν δίκιο να απορούν γιατί η Maserati έχει τέτοια φήμη, καθώς αν το δεις λογικά, η φίρμα με σήμα την τρίαινα ουσιαστικά δεν έχει καμία αγωνιστική εμπλοκή σήμερα, ενώ το βασικό σπορ μοντέλο της, GranTurismo, έχει κλείσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τότε που κυκλοφόρησε.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μεγαλείο της Maserati, πρέπει να γυρίσει πίσω στη δεκαετία του ’50.

Το 1957, ο Juan Manuel Fangio κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 με μια Maserati 250F, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της Ιταλικής εταιρείας δεν ήταν τόσο ρόδινη. Όπως εξηγεί ο Marino Franchitti (Βρετανός οδηγός αγώνων αυτοκινήτων) στο παρακάτω βίντεο, η Maserati είχε ανάγκη να φτιάξει ένα οικονομικά προσιτό σπορ μοντέλο για να το πουλήσει στους Αμερικανούς. Το αποτέλεσμα ήταν το Tipo 61, το οποίο παρουσιάστηκε το 1959 και ήταν δημιούργημα του επικεφαλή σχεδιαστή της μάρκας, Giulio Alfieri.

Το Tipo 61 πήρε το παρατσούκλι “Birdcage” από το περίπλοκο χωροδικτύωμα του πλαισίου του, που αποτελείτο από 200 λεπτούς σωλήνες. Είχε έναν 4κύλινδρο κινητήρα 2,9 λίτρων που απέδιδε 250 ίππους, ενώ το βάρος του ήταν μόλις 600 κιλά. Μπορεί να μην κέρδισε ποτέ τις 24 Ώρες του Le Mans, λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας, αλλά πήρε δύο διαδοχικές νίκες στα 1000 km του Nurburgring, το 1960 και το 1961, με πολλούς να λένε ότι ήταν το καλύτερο σπορ αγωνιστικό αυτοκίνητο της Maserati.

Σύμφωνα με τον Franchitti, είναι υπέροχο στην οδήγηση, αν και δεν χρειαζόταν να μας το πει καθώς βλέπουμε πόσο πολύ διασκεδάζει οδηγώντας αυτό το απίστευτο αυτοκίνητο στο παρακάτω βίντεο.


Διαβάστε επίσης: Τα στάδια της μεταμόρφωσης μιας σπάνιας Porsche

Share.

Comments are closed.