Σε δημοπρασία η θρυλική Harley του “Ξέγνοιαστου Καβαλάρη” – Είναι άραγε η πρωτότυπη;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανάμεσα στις ταινίες που σημάδεψαν τη ζωή των ανθρώπων, γέννησαν μια ολόκληρη κουλτούρα και έμειναν θρυλικές, είναι ο “Ξενοιαστος Καβαλάρης” (1969) του Ντένις Χόπερ. Αυτά που πρωταγωνιστούν στην ταινία-ορόσημο του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου που περιγράφει τον μποέμικο τρόπο ζωής δύο νέων στην Αμερική, η σκηνοθετική αμεσότητα, οι αληθινοί αντιήρωες, η ροκ μουσική και φυσικά η μηχανή τσόπερ.

Και λέγοντας για τσόπερ, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η Harley-Davidson που οδηγούσε ο Πίτερ Φόντα στην ταινία του 1969, αναμένεται να δημοπρατηθεί στο Τέξας στις αρχές Ιουνίου. Είναι όμως τελικά αυτή η μηχανή η Captain America με την οποία ο Πίτερ Φόντα έγινε το σύμβολο της φυγής προς την ελευθερία για μία ολόκληρη γενιά;

Οι απόψεις διίστανται, καθώς το 2014 πωλήθηκε προς 1,35 εκατ. δολάρια η Harley που υποτίθεται ότι ήταν εκείνη που “πρωταγωνιστεί” στο τραγικό φινάλε της ταινίας. Για να φτάσει σε αυτό το ύψος τιμής η μοτοσικλέτα του πρώτου πλειστηριασμού, υπήρχαν όλες οι διαπιστεύσεις πως είναι η αυθεντική που παραμένει από τις συνολικά τέσσερις που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες της ταινίας. Δύο ολόιδιες “Captain America” και δύο “Billy” Harley για να τις οδηγήσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντένις Χόπερ.

Η μοτοσικλέτα από την άλλη που πρόκειται να δημοπρατηθεί λέγεται ότι είναι εκείνη που καταστρέφεται στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Αντί να σταλεί για παλιοσίδερα μετά από τα γυρίσματα, διασώθηκε από τον ηθοποιό Νταν Χάγκερτι που είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία, ο οποίος είχε ανακατασκευάσει και τις τέσσερις Harley που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι άλλες τρεις μοτοσικλέτες κλάπηκαν μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας.

Dan Kruse Classics/Facebook

Εδώ όμως είναι που τα πράγματα γίνονται θολά, καθώς το 2014 ο Τεξανός ονόματι Γκόρντον Γκρέιντζερ, στον οποίο ανήκει η Harley της επικείμενης δημοπρασίας, επέμενε ότι η αυθεντική κοσμούσε τη μεγάλη συλλογή του και πως αυτή που πουλήθηκε ήταν αντίγραφο. Και για τού λόγου το αληθές, επέδειξε τρία πιστοποιητικά γνησιότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός υπογεγραμμένου από τον Χάγκερτι. Ο ίδιος ο Χάγκερτι είχε πει πως έχει γίνει παρεξήγηση χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιος έχει τελικά την γνήσια μοτοσικλέτα και λίγο αργότερα, το 2016, έφυγε και από την ζωή.

Ο Φόντα από την πλευρά του, ο οποίος υπέγραψε στο ρεζερβουάρ της μοτοσικλέτας που πουλήθηκε το 2014 αναγνωρίζοντάς την ως αυθεντική, αργότερα έδωσε συνέντευξη στους Los Angeles Times λέγοντας πως είχε εξαπατηθεί από τον Χάγκερτι και ανακάλεσε την υπογραφή του.

Ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών δήλωσε στους Financial Times ότι “Η μοτοσικλέτα που πουλάμε είναι η μοτοσικλέτα που καταστράφηκε στην τελευταία σκηνή της ταινίας Easy Rider”, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχτεί αν είναι αυτή. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές Harley, και η τιμή της (300.000 – 500.000 δολάρια) είναι σίγουρα δελεαστική για τους συλλέκτες, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρότερη από αυτή της Harley του 2014, της οποίας ο κάτοχος παραμένει ακόμα άγνωστος.


Διαβάστε επίσης: Το πιο πολυτελές αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που έχουμε δει!

Share.

Comments are closed.