Ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα στον κόσμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αυτές τις μέρες τα πάντα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα. Από την άμεση ενημέρωση των social media, στο πόσο γρήγορα μπορούμε να πάρουμε κάτι ή να φτάσουμε κάπου. Το στυλ βεβαια με το οποίο γίνονται, έχει μείνει πίσω σε μια χρυσή εποχή.

Υπήρξε μια εποχη που η ταχύτητα με το στυλ συνυπήρχαν. Κάποια στιγμή, τον Μάιο του 1949 για να είμαστε ακριβείς, μια Jaguar δοκιμάστηκε από τον test driver Ron ‘Soapy’ Sutton, σε ένα κλειστό τμήμα δρόμου υψηλής ταχύτητας μεταξύ των Jabbeke και Aalter στο Βέλγιο. Με λίγες αυτοσχέδιες τροποποίησεις, το αυτοκίνητο κατέγραψε να ταξιδεύει με 132,596 μίλια / ώρα. Ο Sutton καθιέρωσε την Jaguar XK120, όχι μόνο ως το ταχύτερο οδικό αυτοκίνητο στον κόσμο αλλα και ένα από τα πιο όμορφα.

Με το ιδιαίτερο πλαϊνό προφίλ, το μακρύ καπό και τους υποβρύχιους προβολείς, το μοντέλο XK120 αποτελεί την επιτομή του σχεδιασμού των μεταπολεμικών αυτοκινήτων. Χαρακτηριστική για την εμφάνιση της, η Jaguar XK120 ξεκίνησε αρχικά ως τίποτα περισσότερο από μια δοκιμαστική υπόθεση, για να παρουσιάσει τη νέα μηχανή XK στο Motor Show το 1948 στο Λονδίνο.

Λόγω της έντονης αντίδρασης των μέσων ενημέρωσης και μεγάλης μερίδας ανθρώπων, ο William Lyons – ο ιδρυτής των αυτοκινήτων Jaguar – αποφάσισε ευτυχώς να το θέσει σε παραγωγή. Από τότε, το αυτοκίνητο έγινε ένα αστέρι στην ασημένια οθόνη και έλαβε αρκετά βραβεία πρώτης κατηγορίας σε διαγωνισμούς ομορφιάς σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη XK120 – πιο γνωστή ως “LUF” – κατασκευασμένη στο χέρι, παραδόθηκε το 1952 στον έμπορο της Brighton Jaguar, Bill Cannell. Φανατικός των αγώνων αυτοκινήτου, ο Cannell πήρε την LUF  μαζί του, ως εφεδρικό αυτοκίνητο στον αγώνα στο Rheims το 1952.

Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το αυτοκίνητο βρέθηκε στα χέρια του Roy Pell, ο οποίος το πήγε στην πίστα του Silverstone. Με τον ριψοκίνδυνο βρυχηθμό του, το XK120 ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός καθαρόαιμου αγγλικού δρομέα.

Δεκαετίες αργότερα, το αυτοκίνητο βρέθηκε στα χέρια των JD Classics, οι οποίοι επανέφεραν το αυτοκίνητο στην παλιά του δόξα ως ένα roadster έτοιμο για αγώνες. Ολοκληρώθηκε στο Old English White χρώμα ένω πρόσθεσαν κόκκινο δέρμα στο εσωτερικό του.

Το XK120 είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα σπορ αυτοκίνητα στην ιστορία. Εκτός από το ταχύτερο οδικό αυτοκινήτο της εποχής του, το XK120 άνοιξε το δρόμο για την εκπληκτικά κομψή Jaguar E-Type που ακολούθησε 13 χρόνια αργότερα.


Διαβάστε επίσης: Οι 5 πιο μυθικές Ferrari

Share.

Comments are closed.