Το remake του Polaris Memovox της Jaeger-LeCoultre

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ίσως νέο της Jaeger-LeCoultre για το 2018. Το remake του περίφημου Polaris Memovox, ενός θρυλικού μοντέλου καταδύσεων το οποίο διέθετε alarm και μάλιστα τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να ακούγεται μέσα στο νερό!

Το ιστορικό εκείνο μοντέλο Polaris του 1968 αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία μίας ολόκληρης ομώνυμης συλλογής που αποτελείται από απλά αυτόματα, αυτόματα με ημερομηνία, χρονογράφους, χρονογράφους με παγκόσμια ώρα, η οποία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης SIHH 2018 τον περασμένο Ιανουάριο.

Μισό αιώνα ακριβώς μετά τον προκάτοχό του, το νέο Polaris Memovox κυκλοφορεί σε συλλεκτική έκδοση χιλίων αντιτύπων. Διαθέτει ίδια αρχιτεκτονική με τρεις κορόνες: η επάνω ρυθμίζει το alarm, η μεσαία περιστρέφει την εσωτερική στεφάνη και η κάτω ρυθμίζει την ώρα.

Η σχεδίαση του καντράν με τις vintage αναφορές είναι βασισμένη στο πρωτότυπο μοντέλο του 1968: οι τραπεζοειδείς ενδείξεις των ωρών και οι αραβικοί αριθμοί φέρουν επίστρωση από Super-LumiNova στο χρώμα της βανίλιας, το ίδιο και το τριγωνάκι του alarm στο κέντρο του καντράν. Η επιφάνεια της πλάκας εναλλάσσει διαφορετικές υφές: λεία οπαλίνα στο κέντρο, κοκκώδης στον μεγάλο δίσκο με τις ενδείξεις της ώρας και την ημερομηνία, και σε εφέ ηλιακών ακτίνων στον περιφερειακό δακτύλιο με τη διαβάθμιση των λεπτών.

Η διαμέτρου 42 mm κάσα του ρολογιού είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και περικλείει τον αυτόματο Jaeger-LeCoultre Calibre 956, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με έναν μηχανισμό ηχητικής σήμανσης με γκονγκ, καθώς και με σύστημα κεντρικών δευτερολέπτων και ακαριαίας αλλαγής της ημερομηνίας.

Ο μηχανισμός αυτός είναι ο σύγχρονος απόγονος του πρώτου αυτόματου μηχανισμού με alarm που δημιούργησε η Jaeger-LeCoultre τη δεκαετία του 1950. Με συνεχείς βελτιώσεις, εξακολουθεί να αποτελεί ένα έξοχο δείγμα μηχανικής υπεροχής, ακρίβειας, στιβαρότητας και αξιοπιστίας, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο ελβετικός οίκος εδώ και 185 χρόνια. Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα μηχανισμού που βρίσκεται σε διαρκή παραγωγή για πάνω από 60 χρόνια. Λειτουργεί με συχνότητα 28.800 ταλαντώσεων/ώρα και εγγυάται ενεργειακή αυτονομία 44 ωρών.

Επειδή μιλάμε για ένα ρολόι που προορίζεται για χρήση στον βυθό, οι σχεδιαστές φρόντισαν να κρατήσουν το πίσω μέρος της κάσας κλειστό. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος γι’αυτό: ότι ήθελαν να προσφέρουν υποστήριξη στον μηχανισμό ηχητικής σήμανσης. Το καταδυτικό σκάφανδρο που υπάρχει χαραγμένο στο πίσω καπάκι λειτουργεί ως υπενθύμιση του πρωτότυπου μοντέλου, στο εσωτερικό της κάσας του οποίου υπήρχε κρυμμένο το ίδιο σύμβολο. Το νέο Polaris Memovox της Jaeger-LeCoultre αγκαλιάζει τον καρπό με ένα καινούριο λουράκι από μαύρο καουτσούκ και ασφαλίζει με νέο αναδιπλούμενο κούμπωμα. Είναι στεγανό μέχρι 200 μέτρα βάθος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Share.

Comments are closed.