Από την αρχή της πανδημίας και, ειδικά, τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι τιμές μεταπώλησης των συλλεκτικων και σύγχρονων μοντέλων της Rolex συνέχισαν να αυξάνονται. Τώρα, ίσως αναπόφευκτα, η άνοδος στην τιμή μεταπώλησης φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της.

“Όλα μοντέλα που κυκλοφόρησαν και διαφημίστηκαν υπερβολικά, είναι αυτά είναι που έχουν δει μείωση στην τιμή τους”, δήλωσε στον Robb Report ο Paul Altieri, ιδρυτής της Bob’s Watches, του διαδικτυακού ιστότοπου που ειδικεύεται στην πώληση μεταχειρισμένων μοντέλων Rolex. “Αν ένα ρολόι κόστιζε 10.000 δολάρια τον Οκτώβριο και η τιμή του ανερχόταν στα 15.000 δολάρια μέχρι τον Μάιο, πλέον έχει επιστρέψει στα 11.000 ή 12.000 δολάρια, το οποίο είναι ένα λογικό κόστος.”

Ο Altieri δήλωσε ότι η χαλάρωση στις τιμές, την οποία απέδωσε στο κακό κλίμα που πυροδότησε η πτώση στη χρηματιστηριακή αγορά, αποτυπώνεται στο Rolex Cosmograph Daytona Ref. 116500. Πρόκειται για ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε το 2016, το οποίο πωλείται έναντι 14.550 δολαρίων αυτή την στιγμή, ενώ τον Μάιο η τιμή του στην δευτερογενή αγορά ανερχόταν στα 50.000 δολάρια.

Φυσικά δεν είναι το μόνο μοντέλο του οίκου που η τιμή του μειώθηκε, καθώς, τον περασμένο μήνα, οι τιμές σε άλλα πολυπόθητα μοντέλα της Rolex από ατσάλι της έχουν επίσης μιεωθεί. Για παράδειγμα, τα Oyster Perpetuals με πολύχρωμα καντράν που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 με τιμή λιανικής τα 5.600 δολάρια, κόστιζαν περίπου 17.500 δολάρια τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Altieri, πριν σταθεροποιηθούν γύρω στα 14.000 δολάρια τον Ιούνιο.

Η Rolex δεν είναι ο μόνος οίκος που έχει δει την τιμή των μοντέλων του να μειώνονται στην δευτερογενή αγορά. Οι τιμές ορισμένων πολυπόθητων μοντέλων, όπως το Audemars Piguet Royal Oak και το Patek Philippe Nautilus, έχουν επίσης μειωθεί κατά 20% έως 30% από τον Απρίλιο, λέει ο γνωστός έμπορος vintage ρολογγιών, Eric Ku, ο οποίος είναι συνιδρυτής της ιστοσελίδας δημοπρασιών ρολογιών Loupe This.

“Υπήρξε μια διαφημιστική καμπάνια τα τελευταία χρόνια που προέτρεπε τους νεοφερμένους [στον κόσμο της ωρολογοποιίας] να αγοράσουν ένα ρολόι περισσότερο για επένδυση, παρά για την εξαερετική ωρολογοποιία του” δήλωσε ο αναλυτής ειδών πολυτελείας Jean-Philippe Bertschy, διευθύνων σύμβουλος στον ελβετικό όμιλο διαχείρισης επενδύσεων Vontobel. Πρόσθεσε πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πρόσφατης κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων με την μείωση των τιμών των ρολογιών, και σημείωσε πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε πως οι τιμές ήταν υπερβολικές για ρολόγια από ανοξείδωτο ατσάλι.

“Αυτή η μείωση των τιμών είναι φυσιολογική” δήλωσε ο Altieri, και πρόσθσε πως δεν είναι αιτία πανικού. “Όταν μπαίνεις σε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Rolex και έχει μηδενικό απόθεμα, εξακολουθεί να έχει πρόβλημα προμήθειας και αυτό δεν έχει εξαφανιστεί. Αυτό σημαίνει μία αύξηση 5 έως 15% γενικά. Μερικά από τα μοντέλα που μόλις υπερτιμήθηκαν επιστρέφουν.”

Όοσν αφορά την μεγάλη εικόνα, αναλυτές που είναι εξοικειωμένοι με την αγορά των πολυτελών ρολογιών, ξεκαθαρίζουν ότι το σπουδαιότερο θέμα δεν είναι η τρέχουσα αστάθεια των τιμών, αλλά η συνεχιζόμενη πόλωση της αγοράς, στην οποία μια χούφτα ισχυρών εμπορικών σημάτων συνεχίζει να δυναμώνει, συχνά εις βάρος όλων των άλλων.


Διαβάστε επίσης: Το νέο ρολόι του Μάικλ Τζόρνταν παίρνει έμπνευση από την σειρά “Miami Vice”!