“ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ”: Ένα στιβαρό καταδυτικό ρολόι με ελληνική καταγωγή!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αυτό που ξεκίνησε με το Avyssos συνεχίζεται με το ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, το νέο καταδυτικό μοντέλο του διεθνούς αναγνωρισμένου ελληνικού brand “Ianos Watches”, το οποίο είναι πνευματικό τέκνο του κ. Ιάκωβου Χατζηδημητρίου.

Πρόκειται για ακόμα ένα στιβαρό και αξιόπιστο καταδυτικό ρολόι με έντονο το ελληνικό στοιχείο, το οποίο εμπνέεται από τα “ταξίδια ζωής ή θανάτου” των τολμηρών σφουγγαράδων του νησιού της Καλύμνου κατά την δεκαετία του 1860, όπου εφαρμόστηκε μια νέα μέθοδος κατάδυσης: το σκάφανδρο ή φόρεμα. Με το σύστημα αυτό, ο δύτης έφερε πλήρη ενδυμασία, που του επέτρεπε την παραμονή στο βυθό για πολύ περισσότερη ώρα. Αν και η μέθοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη (νόσος των δυτών), ντύνοντας χιλιάδες οικογένειες του νησιού στα μαύρα.

Το ρολόι παίρνει το όνομα του από τους δύτες της Καλύμνου, οι οποίοι ήταν γνωστοί και ως “Μηχανικοί” από την “Μηχανή” (μία άλλη ονομασία για το σκάφανδρο). Ήταν έντιμοι και εργατικοί άντρες που με μόνο όπλο ένα σκάφαντρο αναζητούσαν το μεροκάματο τους στο βυθό της θάλασσας, γνωρίζοντας ότι κάθε κατάδυση θα μπορούσε να είναι και η τελευταία τους – από το 1886 έως το 1910, υπήρξαν 10.000 θάνατοι και 20.000 παράλυτοι δύτες μόνο στην Κάλυμνο.

Αυτό ωστόσο που κάνει το ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ εξαιρετικό, δεν είναι μόνο η ιστορία του, αλλά το γεγονός πως, όπως και το Avyssos, είναι ένα καθαρόαιμο μοντέλο κατάδυσης με ποιοτική κατασκευή και δικό του χαρακτήρα. Εκ πρώτης όψεως ξεχωρίζει η φαρδιά μονόδρομη στεφάνη, η οποία θυμίζει το στρογυλλό άνοιγμα στο μπροστινό μέρος του σκαφάντρου. Έχει κοκκώδη επιφάνεια, οδοντωτό πλαϊνό και μια στρογγυλή ένδειξη με φωταυγές υλικό στις 12 η ώρα.

Η κάσα των 43 mm του ρολογιού είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι 316 L και διαθέτει πολύ λίγες γωνίες, καθώς η μάρκα ήθελε να της δώσει την καμπυλωτή σχεδίαση του σκάφαντρου, η οποία συνεχίζεται και στους βραχίονες.

Το σκούρο μπλε ματ καντράν του ρολογιού διαθέτει ενδείξεις με φωταυγές υλικό στο σχήμα της καμπανελόπετρας που χρησιμοποιούσαν αρχικά οι σφουγγαράδες ως βαρίδι, τις οποίες πρωτοσυναντήσαμε στο ρολόι Avyssos της Ianos. Στην θέση 12 υπάρχει το παραθυράκι της ημερομηνίας, το οποίο έχει επίσης περίγραμμα από φωταυγές υλικό, ενώ στην θέση 6 συναντάμε τον δευτερολεπτοδείκτη, ο οποίος ειναι ένας στρογγυλός δίσκος που θυμίζει την χειροκίνητη αντλία που τροφοδοτούσε με οξυγόνο τους δύτες.

Το καντράν ολοκληρώνουν το λογότυπο IANOS, η ονομασία του ρολογιού ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ στην θέση 6 και οι στίχοι “Ή ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΩ ή ΣΤOΝ ΑΜΜΟ Θ’ ΑΠΟΜΕΙΝΩ” και “AN ΠΕΘΑΝΩ ΜΗ ΜΕ ΚΛΑΨΕΙΣ ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΜΟ ΝΑ ΜΕ ΘΑΨΕΙΣ” του πιο γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού της Καλύμνου, οι οποίοι αποτυπώνονται στην εσωτερική στεφάνη. Το τραγούδι λέγεται Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ και ο χορός που τον συνοδεύει συμβολίζει έναν ταλαιπωρημένο δύτη που παρά την αρρώστια και την αδυναμία του να περπατήσει, συγκινείται από τη μουσική και βρίσκει το κουράγιο να χορέψει όπως κάποτε. Σύμφωνα με τους ντόπιους είναι ένας βιωματικός χορός. Δεν έχει βήματα, έχει ψυχή, πόνο και επιθυμία να μπορέσει και αυτός να συμμετάσχει σε αυτή την χαρά μιας εκδήλωσης ακόμα και με την μειωμένη ικανότητα που του έχει προκαλέσει η νόσος των δυτών.

Το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 300 μέτρα, διαθέτει κρύσταλλο από ζαφείρι με αντιανακλαστική επίστρωση και στο εσωτερικό του συναντάμε τον ελβετικό μηχανισμός Sellita SW360-1, ο οποίος χτυπά με συχνότητα 28.800 δονήσεις/ώρα και προσφέρει έως και 42 ώρες απόθεμα ισχύος.

Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ συνοδεύεται από δύο ιμάντες: Έναν από ιταλικό δέρμα, ο οποίος έχει υποστεί ειδική επεξεργασία που του εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντοχή στη χρήση στο νερό και του επιτρέπει να παλαιώνει όμορφα, και έναν ιμάντα NATO από καουτσούκ, ο οποίος κατασκευάστηκε στην Ιταλία και εσωτερικά έχει ένα μοτίβο σφουγγαριού.

Το Ianos ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ είναι μια περιορισμένη έκδοση 300 τεμαχίων και είναι διαθέσιμο για αγορά στην επίσημη ιστοσελίδα της Ianos Watches εδώ.


Διαβάστε επίσης: Ένα από τα καλύτερα καταδυτικά ρολόγια είναι Ελληνικό! Δείτε τι μας είπε ο δημιουργός του

Share.

Comments are closed.