Ένα από τα καλύτερα καταδυτικά ρολόγια είναι Ελληνικό! Δείτε τι μας είπε ο δημιουργός του

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόσφατα είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τον Ιάκωβο Χατζηδημητρίου, τον άντρα πίσω από την ελληνική ωρολογοποιία Ianos Watches, ο οποίος, αν και δικηγόρος στο επάγγελμα, κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να “εισβάλει” στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο της ωρολογοποιίας με το Avyssos, ένα ρετρό και συγχρόνως μοντέρνο καταδυτικό μοντέλο με συναρπαστική ιστορία.

Με επιμονή, σκληρή δουλειά και πίστη στις δυνατότητες του, ο κ. Χατζηδημητρίου δημιούργησε ένα καταδυτικό ρολόι με έντονο το ελληνικό στοιχείο, καθώς το Avyssos δανείζεται στοιχεία από την παράδοση των σφουγγαράδων της Σύμης, αλλά και από τον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας, και συγκεκριμένα από τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Αυτό ωστόσο που κάνει το Avyssos εξαιρετικό, δεν είναι μόνο η ιστορία του, αλλά το γεγονός ότι είναι αξιόπιστο καταδυτικό ρολόι, με ποιοτική κατασκευή και δικό του χαρακτήρα.

Όπως έγραψε και στην κριτική του για το Avyssos το έγκριτο site ωρολογοποιίας Hodinkee, είναι ιδιαίτερα δύσκολο πρωτοτυπήσεις σχεδιαστικά στην αγορά των καταδυτικών ρολογιών, δεδομένου ότι στα 60 χρόνια που μετρά, έχουμε δει άπειρα μοντέλα, ο Ιάκωβος Χατζηδημητρίου ωστόσο κατάφερε να κάνει την διαφορά και δείχνει ότι υπάρχει μια θέση για την Ianos Watches στη διεθνή αγορά.

Προφανώς ο Ιάκωβος Χατζηδημητρίου είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει σε αυτό που κάνει και το κάνει μόνο με τον τρόπο που ξέρει, τον ΣΩΣΤΟ τρόπο. Δείτε τι μας είπε για το εγχείρημα του.

– Η αγάπη σας για την ωρολογοποιία πως προέκυψε;

Δύσκολη ερώτηση – δεν θυμάμαι στιγμή που να μην μου άρεσαν τα ρολόγια. Με θυμάμαι από παιδί να κόβω λωρίδες χαρτιού, να τα ζωγραφίζω και να τα κολλάω στον καρπό μου. Φυσικά αυτό εξελίχθηκε με το χρόνο σε κάτι πολύ βαθύτερο. Για μένα δεν μπορεί να μην αρέσει η ωρολογοποιία σε κάποιον. Είναι μια τέχνη που συνδυάζει το σχέδιο, τη μηχανική, την ιστορία, την καινοτομία, όλα σε ένα πολύ μικρό αντικείμενο το οποίο είναι ουσιαστικά άχρηστο στην εποχή μας, και αυτό το βρίσκω υπέροχο. Αυτήν την διαρκή αναζήτηση νέων πραγμάτων, εμπνεύσεων, δημιουργιών για το σκοπό της δημιουργίας και μόνο.

– Πως σας γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσετε το δικό σας brand, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική βιομηχανία.

Η ιδέα φυτεύτηκε στο μυαλό μου πριν από αρκετά χρόνια και θάφτηκε εκεί για καιρό μέχρι που ρίζωσε και άρχισε να διεκδικεί το χώρο της οπότε ένιωσα ότι έπρεπε να το κάνω. Στην αρχή είχε τη μορφή ερώτησης «αν έκανα εγώ ένα ρολόι πως θα το έκανα;» σε συνδυασμό με το «γιατί κανείς δεν εμπνέεται από την ελληνική ιστορία που έχει τόσα να δώσει;» παρατηρώντας επίσης αυτό που εγώ θεωρώ ότι είναι έλλειψη έμπνευσης σε brands, ακόμα και μεγάλες Ελβετικές μάρκες να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα παραμένοντας σε διακριτικές αλλαγές μοντέλων πολλών δεκαετιών. Όταν η ιδέα έγινε καθημερινή εμμονή, σκέφτηκα ότι αν δεν τον κάνω θα μου μείνει απωθημένο, και αυτό θα ήταν χειρότερο από μια ενδεχόμενη αποτυχία του brand. Φοβόμουν δηλαδή παραπάνω το απωθημένο παρά την αποτυχία και αυτό με ώθησε στο να το προσπαθήσω.

– Γιατί Ianos;

Ήθελα το brand να έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό – να δημιουργεί ρολόγια που θα λένε μια ιστορία. Το Άβυσσος για παράδειγμα σου μιλάει. Κάθε χρώμα του καντράν σημαίνει κάτι, οι δείκτες των ωρών επίσης, ο μηχανισμός των δευτερολέπτων το ίδιο. Κάθε στοιχείο και κάθε γραμμή έχει ειδικό λόγο ύπαρξης. Ήθελα λοιπόν και το όνομα να έχει ειδικό νόημα, αντιπροσωπευτικό του τι θέλω να κάνω. Ο Ιανός (Ianus) για τους Ρωμαίους, ήταν ο διπρόσωπος θεός που έβλεπε το παρελθόν το παρόν και το μέλλον καθώς και ο θεός των καινούργιων αρχών, εξ ου και ο «Ιανουάριος». Όπως και ο Ιανός έτσι και εγώ εμπνέομαι από την ελληνική ιστορία και παράδοση ωστόσο βλέπω και το μέλλον σχεδιάζοντας ρολόγια που φοριούνται και θα φοριούνται ελπίζω εξίσου εύκολα στο μέλλον. Καθώς το project αυτό σηματοδότησε και την είσοδό μου στο χώρο της ωρολογοποιίας, μου θεώρησα ότι έπρεπε να έχω και τον θεό των αρχών με το μέρος μου!

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια της δημιουργίας του Avyssos;

Είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο μία. Κάθε καινούργιο project έχει τις δυσκολίες του, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι ρολόι που περιέχει δεκάδες διαφορετικά εξαρτήματα τα οποία πρέπει κανείς να σκεφτεί και να σχεδιάσει, ειδικά όταν πρόκειται και για καταδυτικό ρολόι που πρέπει να έχει και μια σοβαρή στεγανότητα.

Νομίζω η μεγαλύτερη πρόκληση με το Avyssos ήταν να φτιάξουμε κάτι που να συνδυάζει από τη μια το κομμάτι της ελληνικής καταδυτικής παράδοσης που θέλαμε να αποτυπώσουμε, και από την άλλη τον μοντέρνο σχεδιασμό, και όλο αυτό σε ένα πακέτο που να μην είναι υπερφορτωμένο στα όρια του κιτς ώστε να μπορεί το σχέδιο να αποκτήσει μια διαχρονικότητα.

– Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τον σχεδιασμό του Avyssos;

Ως Ελληνικό ρολόι θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω την αρχή με καταδυτικό ρολόι. Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς θάλασσα και Έλληνας χωρίς νερό οπότε η αρχή για μένα ήταν μονόδρομος. Άρχισα να ψάχνω λοιπόν αρχαίες καταδυτικές μεθόδους μέχρι που έφτασα στους γυμνούς δύτες της Σύμης, που καταδύονταν κρατώντας μια πέτρα (την καμπανελόπετρα) δεμένη με σκοινί, στον πυθμένα της θάλασσας για να μαζέψουν σφουγγάρια. Εκεί δούλευαν για λεπτά ολόκληρα μέχρι που τραβούσαν το σκοινί και τους ανέβαζαν στη βάρκα. Μου έκανε τόση εντύπωση η απλότητα της τεχνικής και η αρμονία ανθρώπου και νερού που ήξερα από την πρώτη στιγμή που το διάβασα, ότι ήθελα να αποδώσω την τεχνική αυτή σε ρολόι. Όταν μάλιστα συνδυάσει κανείς το γεγονός ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε από Συμιακούς σφουγγαράδες, η ιστορία αποκτάει άλλο νόημα, και οι συνδέσεις μεταξύ των δύο είναι προφανείς.

– Από την δική σας οπτική γωνία, τι κάνει το Avyssos ξεχωριστό;

Το σημαντικότερο στοιχείο του Άβυσσος είναι ότι είναι βαθιά ελληνικό. Από τις απλές γραμμές, στην καινοτομία της κάσας, ειδικά του πίσω μέρους της όπου έχουμε το strap channel για να περνάει το λουρί, και φυσικά στην έμπνευση του όπως αποτυπώνεται στο καντράν, το ρολόι φωνάζει Ελλάδα. Απλότητα, καινοτομία και έμπνευση, πράγματα για τα οποία οι Έλληνες είμαστε γνωστοί παγκοσμίως.

– Πόσο εκπαιδευμένο είναι το ελληνικό κοινό γύρω από το ρολόι;

Πολύ! Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί που είναι αρκετά πιο εκπαιδευμένοι από εμένα, να είμαι ειλικρινής!

– Υπήρξαν δυσκολίες στα πρώτα σας επιχειρηματικά βήματα;

Ναι αρκετές που θα έπαιρνα ώρες να αναλύσω. Αυτό που πιστεύω όμως ότι είναι σημαντικό να σημειώσει κανείς είναι ότι ειδικά στην εποχή μας υπάρχουν πάντα εναλλακτικές. Καλός προγραμματισμός πριν την έναρξη του project, πίστη στις ικανότητες σου και σκληρή δουλειά φέρνουν αποτελέσματα. Και φυσικά πρόκειται για μαραθώνιο, όχι για σπριντ. Να αναφέρω μόνο ότι το Άβυσσος το δούλευα για ενάμιση χρόνο, ήμουν σχεδόν έτοιμος να το παρουσιάσω, το ξανασκέφτηκα, το άλλαξα και τελικά το παρουσίασα 3 χρόνια μετά την αρχή του σχεδιασμού του!

– Στο καρπό ποιας διάσημης προσωπικότητας θα νιώθατε περήφανος αν βλέπατε φορεμένο το Avyssos;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι. Είμαι περήφανος σε οποιοδήποτε καρπό και αν το δω και ειδικά σε ανθρώπους για τους οποίους το ρολόι σημαίνει κάτι βαθύτερο από ένα accessory. Έχω πελάτη από Αμερική που ήταν καθηγητής Αγγλικών στην Κάλυμνο για το αγόρασε επειδή του θύμισε τον καιρό του εκεί. Έχω πελάτη από Νορβηγία που το καφέ καντράν του θυμίζει την Πάρο στην οποία πηγαίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Έχω πελάτη από Αυστραλία που το αγόρασε για δώρο γενεθλίων στον πατέρα του. Αυτό σημαίνει κάτι για μένα. Όταν ειδικά το αγοράζει κόσμος για δώρο με συγκινεί. Ότι το θεωρεί τόσο όμορφο που αξίζει να το δωρίσει σε μια σημαντική επέτειο, γενέθλια κτλ.

– Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εσάς σε ένα ρολόι;

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο αλλά θα έλεγα το πως σε κάνει το ρολόι να νιώθεις. Υπάρχουν πολύ γνωστά ρολόγια που τα βλέπω και δεν μου λένε τίποτα. Υπάρχουν άγνωστες μάρκες που με ενθουσιάζουν. Είναι στον κάθε άνθρωπο διαφορετικό, γι αυτό και οι χιλιάδες μάρκες και είδη ρολογιών.

– Η προσπάθεια σας έχει ανταμειφθεί με πολλά θετικά σχόλια από site ωρολογοποιίας παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως το HODINKEE, το οποίο συμπεριέλαβε το Ianos Avyssos στα καλύτερα καταδυτικά ρολόγια του 2019. Πως νιώθετε γι’ αυτό;

Ενθουσιασμό και έκπληξη! Ειδικά για το top 10 στο Hodinkee, δεν με είχε ενημερώσει κανείς μέχρι να ανέβει στο site όπου με έκανε tag o Jason Heaton. Η αίσθηση είναι ασύλληπτη, Ήξερα ότι του άρεσε ως ρολόι αλλά το να μπει σε τέτοια λίστα ήταν συγκλονιστική εμπειρία. Η αναγνώριση και η εκτίμηση των κόπων σου να κάνεις κάτι διαφορετικό και το να βλέπεις το ρολόι σου πρώτο ανάμεσα σε αναγνωρισμένες μάρκες μόνο περήφανο μπορεί να σε κάνει.

– Ποιο είναι το ρολόι που φορούσατε στον καρπό σας πριν το Avyssos;

Ένα Panerai 005 που πήρα με το πρώτο μου bonus από την δουλειά μου.

– Ποιο είναι το προφίλ ενός ιδιοκτήτη του Avyssos;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αγοραστής του Άβυσσος – το κοινό τους στοιχείο θα έλεγα ότι είναι, πέρα από την αγάπη του για τα ρολόγια, η εκτίμηση για την ελληνική παράδοση και ιστορία. Αν και το Άβυσσος πιστεύω ότι είναι ένα αντικειμενικά όμορφο ρολόι, πιστεύω ότι είναι η ιστορία που λέει που το κάνει διαφορετικό.

– Εκτός από την ιστοσελίδα ianoswatches.com, που μπορεί να βρει κανείς τις δημιουργίες σας στην Ελλάδα;

Αυτήν την στιγμή πουθενά δυστυχώς. Είχαμε σχέδια για παρουσία στην Ελλάδα ωστόσο λόγω Covid και μικρής παραγωγής δεν κατέστη εφικτό κάτι τέτοιο.

– Τι θα θέλατε να δείτε να συμβαίνει στο brand σας τα επόμενα 5 χρόνια;

Να συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε αρχίσει. Να συνεχίσουμε να προσελκύουμε κόσμο που αναζητάει το διαφορετικό, το καινούργιο, το ελληνικό και να μεγαλώσουμε οργανικά σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα που δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες μεγαλύτερες μάρκες. Βρισκόμαστε ήδη πιστεύω σε πολύ καλό δρόμο!

– Τι υπάρχει στη συνέχεια για τον κ. Χατζηδημητρίου;

Καθώς ο Ιανός είναι ατομική προσπάθεια ουσιαστικά δεν υπάρχει σταματημός! Καθώς τελειώνουμε τον κύκλο του Άβυσσος (μόνο τα τελευταία κομμάτια παραμένουν στο website) συνεχίζουμε με την ανακοίνωση του επόμενου μας μοντέλου αργότερα το 21, την ανάπτυξη του brand, συνεργασία με τον Μάριο Γιαννάκου για μελλοντικά projects μαζί και πολλά ακόμα που θα μάθετε στην πορεία!

ianoswatches.com

By Γιαννιώτη Ιωάννα

Share.

Comments are closed.