Η Rolex μόλις κυκλοφόρησε το καταδυτικό μοντέλο Deepsea Challenge, το οποίο περιγράφει ως «ένα ρολόι που αψηφά τα όρια».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά στιβαρό καταδυτικό ρολόι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μπορεί λειτουργεί σε βάθος έως και 11.000 μέτρων, ξεπερνώντας το πειραματικό ρολόι “Deep Sea Special” που κατάφερε να επιβιώσει σε μια κατάδυση άνω των 10.000 μέτρων στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, το βαθύτερο σημείο στη Γη, σε μια αποστολή των Jacques Piccard και Don Walsh τον Ιανουάριο του 1960.

Το ρολόι είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της Rolex κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από τιτάνιο, το οποίο περιγράφεται ως τιτάνιο RLX και όχι ως κατηγορίας 5. Είναι αδιάβροχο στα 11.000 μέτρα ή 36.090 πόδια, σε αντίθεση με το Deep Sea Special, το οποίο είχε βαθμολογία αντοχής στο νερό τα 10.908 μέτρα ή 35.789 πόδια.

Η Rolex, η οποία έχει ήδη αφιερωθεί στο να υποβάλει τα καταδυτικά της ρολόγια στις πιο αυστηρές διαδικασίες δοκιμών που μπορεί να φανταστεί κανείς, συνεργάστηκε με την γαλλική εταιρεία Comex, για να αναπτύξει μια δεξαμενή εξαιρετικά υψηλής πίεσης, ικανή να αναπαράγει μια δοκιμαστική πίεση ισοδύναμη με αυτή που ασκείται από το νερό σε βάθος 13.750 μέτρων. Με άλλα λόγια, για να πιστοποιηθεί το νέο ρολόι στα 11.000 μέτρα, στην πραγματικότητα υποβλήθηκε σε πίεση ισοδύναμη με βάθος 13.750 μέτρων.

Το Deepsea Challenge είναι αναγκαστικά τεράστιο, με διάμετρο 50mm πάχος 23mm, αλλά είναι 30% ελαφρύτερο από το πειραματικό πρωτότυπο, με βάρος 251 γραμμάρια. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί τον Calibre 3230 της Rolex, ο οποίος χτυπά στα 4Hz, διαθέτει πιστοποίηση χρονομέτρου COSC, και προσφέρει ένα απόθεμα ισχύος περίπου 70 ωρών.

Να σημειώσουμε ότι η Omega έλαβε μέρος στη “μάχη” το 2019 όταν έστειλε το δικό της πειραματικό ρολόι “Seamaster” στον πυθμένα της τάφρου  των Μαριανών, το οποίο ήταν κολλημένο στο υποβρύχιο του τυχοδιώκτη Victor Vescovo. Η επιχείρηση αυτή έδωσε τη νίκη στην Omega, δεδομένου ότι το ρολόι της έφτασε τα 10.916 μέτρα, ξεπερνώντας αυτό της Rolex κατά 8 μέτρα. Φέτος, η Omega κυκλοφόρησε το Seamaster Ultra Deep Pro, το οποίο είχε αντοχή σε βάθος 6.000 μέτρων — ένα επίτευγμα που η Rolex έχει πλέον υπερβεί κατά πολύ με το Deepsea Challenge.

Το Rolex Deepsea Challenge κυκλοφορεί τώρα μέσω της Rolex, και κοστίζει 26.000 δολάρια.


Διαβάστε επίσης: Το ρολόι που θα θέλουν να αποκτήσουν όλοι οι συλλέκτες!