Η δεύτερη χρονική ζωνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κάποιοι πιθανώς δεν έχουν την όρεξη να ρυθμίζουν κάθε τρεις και λίγο το ρολόι τους, απλά και μόνο επειδή άλλαξαν ζώνη χρόνου. Γι’ αυτούς λοιπόν, αλλά και για όσους βρίσκονται σε μια χώρα, αλλά τις δουλειές και τα ραντεβού τους σε μια άλλη, για όλους αυτούς υπάρχουν τα ρολόγια διπλής ώρας (GMT): ρολόγια με διπλό καντράν, των οποίων οι κεντρικές ενδείξεις λειτουργούν ως πηγή πληροφόρησης για την βασική χρονική ζώνη του χρήστη, ενώ το περιφερειακό καντράν, ή υποκαντράν παρακολουθεί μια δεύτερη χρονική ζώνη, έχοντας ως σημείο αναφοράς την κεντρική ώρα Greenwich (Greenwich Mean Time), από την οποία τα ρολόγια αυτά αντλούν και την βασική τους ονομασία ως GMT Watches. Για γκραν γκινιόλ ταξιδιώτες βέβαια, υπάρχουν και τα World Timers, με ακόμη περισσότερες χρονικές ζώνες στο καντράν, αλλά με εντελώς δικούς τους κανόνες και χαρακτηριστικά.Προς το παρών, ας περιοριστούμε σε πέντε GMT ρολόγια, στα οποία αρκεί ένα βλέμμα για να καταλάβουμε την ώρα σε δύο χωριστές χρονικές ζώνες, έτσι ώστε να μην περνάμε ούτε στιγμή χωρίς τον παλμό του πλανήτη στο χέρι μας.

Rolex Sky Dweller

Η Rolex έχει στην γκάμα της ένα αρχετυπικό μοντέλο GMT Watch, το Sky Dweller, το οποίο στην Baselworld του 2017 παρουσίασε με ατσάλινη κάσα και μπρασελέ. Το κύριο χαρακτηριστικό του μοντέλου δεν είναι μόνο το cyclops lens της Rolex στο 3 για την ημερομηνία, αλλά και ο περιστρεφόμενος δίσκος στο κέντρο του καντράν, με την 24ωρη ένδειξη της ώρας. Μια κόκκινη κουκκίδα στο 8 δείχνει την ώρα. Για να ρυθμίσει ο κάτοχός του την ώρα και την ένδειξη GMT χρησιμοποιεί τόσο την κορώνα όσο και την περιστρεφόμενη στεφάνη. Η ατσάλινη κάσα του έχει διάμετρο 42 χιλιοστών, με τη στεφάνη να είναι από λευκόχρυσο, ενώ ο μηχανισμός του έχει αυτόματο κούρδισμα.

 

Jaquet Droz Grande Seconde Dual Time

To Jaquet Droz θα μπορούσε να πάρει βραβείο σχεδιασμού, ενώ η έκδοση Seconde Dual Time διατηρεί όλα τα στοιχεία του design που κάνουν ακόμα και αυτό το απλό μοντέλο να ξεχωρίζει. Η ατσάλινη κάσα διαμέτρου 43 χιλιοστών με τον αυτόματο μηχανισμό έχει δύο υποκαντράν στο κέντρο, σχηματίζοντας το 8, με το υποκαντράν στο 6 να είναι εκείνο που φιλοξενεί την 24ωρη ένδειξη της ώρας. Η τοπική ώρα στο υποκαντράν στο 12 έχει λατινικούς αριθμούς, ενώ το υποκαντράν στο 6 φιλοξενεί την ώρα GMT, μαζί με την ένδειξη των δευτερολέπτων και της ημερομηνίας. Ο συνδυασμός των ενδείξεων είναι υποδειγματικός σε ένα από τα καλύτερα σχεδιασμένα καντράν που είδαμε το 2017.

 

Frederique Constant Classics Automatic GMT

Φέτος, ένα από τα κλασικά και πιο κομψά ρολόγια της Frederique Constant ανανεώθηκε σε δύο εκδόσεις με κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών από ατσάλι και ροζ χρυσό. Εμφανείς στο καντράν οι ενδείξεις με λατινικούς αριθμούς για την τοπική ώρα, ενώ από κάτω με αραβικούς αριθμούς στο κέντρο περίπου του καντράν είναι σημειωμένη η 24ωρη ένδειξη της δεύτερης χρονικής ζώνης. Στο 3 υπάρχει το παράθυρο για την ημερομηνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ρυθμίσεις και για τις δύο χρονικές ζώνες γίνονται από ένα σημείο, την κορώνα. Ένα από τα βασικά στοιχεία του GMT ρολογιού της Frederique Constant είναι η λογική τιμή του, αλλά και ο κομψός σχεδιασμός που το κάνει να ταιριάζει σε όλες τις περιστάσεις.

 

Graham Chronofighter Vintage GMT

Μοιάζει με το Craham chronograph, αλλά το στοιχείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον στο Graham Chronofighter Vintage GMT είναι οι χρωματικές επιλογές με τις οποίες είναι διαθέσιμο στο λουράκι και το καντράν. Εδώ η κάσα έχει διάμετρο 44 χιλιοστών, ενώ η στεφάνη του είναι περιστρεφόμενη, κατασκευασμένη από κεραμικό υλικό με 24 ενδείξεις, η οποία χρησιμοποιείται για την ένδειξη GMT. O αυτόματος μηχανισμός υποστηρίζει ώρα, λεπτά, δευτερόλεπτα, ημερομηνία και φυσικά την ένδειξη της δεύτερης χρονικής ζώνης. Το πλαίσιο της κορώνας με τον διακόπτη έναρξης της λειτουργίας του χρονογράφου είναι ένα από τα εμφανή στοιχεία του ιδιαίτερου σχεδιασμού του ρολογιού.

 

Ulysse Nardin Classic Dual Time

Τα ρολόγια της Ulysse Nardin δεν περνούν απαρατήρητα. Το Classic Dual Time είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα της φίρμας, το οποίο συνοδεύεται από πιστοποιητικό ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου από την Ulysse Nardin. Στο 2 υπάρχουν δύο παράθυρα για την ημερομηνία. Η διαφορά με άλλα GMT Watches εδώ είναι ότι η τοπική ώρα εμφανίζεται σε ένα παράθυρο στο 9, ενώ κεντρικά υποστηρίζεται η ώρα και τα λεπτά της δεύτερης χρονικής ζώνης. Τα δύο κουμπιά στην αριστερή πλευρά της κάσας χρησιμεύουν για την εύκολη ρύθμιση της τοπικής ώρας, ενώ η κορώνα χρησιμεύει για τη ρύθμιση της ώρας και της άλλης χρονικής ζώνης, αλλά και για το κούρδισμα του αυτόματου μηχανισμού, εάν προκύψει η ανάγκη.

Share.

Comments are closed.