Ένα απίστευτο καταδυτικό ρολόι που παίρνει έμπνευση από το Seiko “Hi-Beat” Diver του 1968

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Seiko θεωρείται από πολλούς μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην κατασκευή καταδυτικών ρολογιών και βοήθηκε αρκετά στην διαμόρφωση του καταδυτικού ρολογιού όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Σε αντίθεση με τους Ελβετούς ανταγωνιστές της, η Seiko περίμενε μερικά χρόνια για να κυκλοφορήσει το πρώτο της επαγγελματικό καταδυτικό ρολόι. Μιλάμε για το Seiko 62MAS το οποίο κυκλοφόρησε το 1965 και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Φέτος η μάρκα αποφάσισε να γιορτάσει τα 55 χρόνια των καταδυτικών ρολογιών της σειράς Prospex, κυκλοφορώντας τρία νέα ρολόγια, τα οποία είναι ενημερωμένες εκδόσεις παλαιότερων μοντέλων. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε το Seiko Professional Diver’s 300m Re-creation SLA039J1, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το εμβληματικό μοντέλο “Hi-Beat” Diver του 1968.

Αν και το 62MAS θεωρείται πολύ σημαντικό, λόγω του ότι ήταν το πρώτο καταδυτικό ρολόι της Seiko, το Hi Beat που το διαδέχτηκε είναι εξίσου σημαντικό, καθώς είναι αυτό που είχε την μεγαλύτερη επιρροή στο σχεδιασμό όλων των επόμενων συλλογών της μάρκας.

Seiko Professional Diver’s 300m Hi-Beat 1968 (Ref. 6159-7001)

Το Hi-Beat, δεν ήταν απλά μια ενημερωμένη εκδοση του προκατόχου του, καθώς η Seiko έκανε πολλές βελτιώσεις. Μπορεί οπτικά να έμοιαζαν αρκετά, ωστόσο στο νέο ρολόι διέθετε έναν νέο μηχανισμό, μεγαλύτερη αντίσταση στο νερό και καλύτερη κατασκευή.

Η κάσα του Hi-Beat Diver του 1968 ξεχώριζε για την monobloc κατασκευή της και τη βιδωτή κορώνα που τοποθετήθηκε στις 4 η ώρα – χαρακτηριστικό των περισσότερων καταδυτικών ρολογιών της Seiko. Είχε αντοχή στο νερό στα 300 μέτρα (το 62MAS είχε αντοχή στα 150 μέτρα) που ήταν ίση ή μεγαλύτερη από αυτή που είχαν τα ρολόγια των Ελβετών. Το μέγεθος της κάσας ήταν 44 mm, που ήταν αρκετά μεγάλο για εκείνη την εποχή και το καθιστουσε ένα από τα μεγαλύτερα ρολόγια της αγοράς.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε ο αυτόματος μηχανισμός calibre 6159 που ήταν κρυμμένος μέσα στην κάσα, ο οποίος χτυπόυσε στα 5 Hz και ήταν αρκετά καινοτόμος στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Seiko Professional Diver’s 300m Re-creation SLA039J1

Οπτικά και τεχνικά, το νέο SLA039J1 δεν διαφέρει πολύ από την προηγούμενη έκδοση SLA025 του Hi-Beat που κυκλοφόρησε το 2018. Εκτός από το χρώμα, είναι σχεδόν πανομοιότυπο και συνεχίζει να παραμένει ένα στιβαρό και ανθεκτικό ρολόι, το οποίο είναι εργαλείο στον καρπό ενός επαγγελματία δύτη.

Διαθέτει μια κάσα με διάμετρο 44,8 mm κατασκευασμένη από “Ever-Brilliant Steel”, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το ανοξείδωτο ατσάλι 904L και προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στην διάβρωση. Η κάσα ολοκληρώνεται με μια μονόδρομη στεφάνη με κλίμακα 60 λεπτών και ένα διπλό κρύσταλλο από ζαφείρι με αντιανακλαστική επίστρωση. Η κορώνα φυσικά βρίσκεται στις 4 η ώρα.

Στο εσωτερικό του ρολογιού χτυπάει ο αυτόματος μηχανισμός Caliber 8L55, που βασίζεται στον Grand Seiko Caliber 9S85. Χτυπάει στα 5 Hz και προσφερει απόθεμα ισχύος έως και 55 ώρες. Το ρολόι έχει αντίσταση στο νερό στα 300 μέτρα και συνοδεύεται από ένα λουράκι από σιλικόνη.

Το Seiko Prospex Diver’s 55th Anniversary 1968 Re-Creation SLA039J1 είναι μια περιορισμένη έκδοση 1.100 τεμαχίων, θα είναι διαθέσιμο τον Αύγουστο του 2020 και η τιμή του θα είναι 7.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Διαβάστε επίσης: Ένας πανέμορφος πράσινος χρονογράφος από την Tag Heuer με vintage αγωνιστική έμπνευση

Share.

Comments are closed.