Εμπνευσμένα απο επιστημονική φαντασία, ρολόγια που ξεχωριζουν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι εκπρόσωποι της υψηλής ωρολογοποιίας έχουν παρουσιάσει ρολόγια που ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες προτάσεις εμπνευσμένες από επιστημονική φαντασία, αλλά με σχεδιασμό αρκετά ιδιαίτερο ώστε να ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες δημιουργίες που μπορεί να φορέσει κανείς στον καρπό του.

Nomos Glashutte Lux

To ρολόι αυτό μοιάζει να έχει βγει κυριολεκτικά μέσα από τα στούντιο παραγωγής της Οδύσσειας του Διαστήματος, του κινηματογραφικού αριστουργήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το ρολόι είναι διαθέσιμο σε πέντε διαφορετικές παραλλαγές, με το χρώμα του καντράν να αλλάζει κάθε φορά, ενώ το σχήμα της κάσας του με διαστάσεις 40.5x36x8.95 χιλιοστά, το κρύσταλλο ζαφειριού μπροστά και πίσω και ο μηχανισμός DUW 2002 με το χειροκίνητο κούρδισμα και το power reserve των 84 ωρών κάνουν αυτό το ρολόι μοναδικό. Εκτός από το μινιμαλιστικής σχεδίασης καντράν, οι καθαρές γραμμές της κάσας φέρνουν στο νου τα χειριστήρια των διαστημοπλοίων που είδαμε στην ταινία του Κιούμπρικ.

 

Nixon Star Wars Collection

Το έπος Star Wars έχει αρκετούς φίλους στον κόσμο της ωρολογοποιίας, όπως αποδεικνύεται από τη συλλογή της Nixon. Ένα από τα τελευταία μοντέλα της σειράς είναι το Rogue One, με κάσα διαμέτρου 44 χιλιοστών και δύο εκδοχές, η μία με ψηφιακές ενδείξεις στο καντράν και η άλλη με μηχανικούς δείκτες. Υπάρχει και η έκδοση Jane Leather SW, με κάσα διαμέτρου 36 χιλιοστών και μηχανικές ενδείξεις, ενώ οι περισσότερες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε διάφορα χρώματα. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα στην ομολογουμένως πλούσια συλλογή Star Wars της Nixon, όλα τους εμπνευσμένα από τους ήρωες της κινηματογραφικής σειράς, παλιούς και νέους.

 

Hamilton Ventura L

Όταν οι λέξεις Hamilton και Ventura μπαίνουν μαζί, τότε το οπτικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η κάσα του ρολογιού αυτού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητη με το τριγωνικό σχήμα της, ενώ πλέον δεν χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό μηχανισμό του παλιού μοντέλου, αλλά μία μοντέρνα και πολύ πιο αξιόπιστη quartz λύση, διατηρώντας τον θρυλικό σχεδιασμό που φορέθηκε ακόμα και από τον ίδιο τον Βασιλιά, Elvis Presley στην ταινία Blue Hawaii. Η Hamilton έχει μεγάλες σχέσεις με τον κόσμο του sci-fi, αφού τα ρολόγια της πρωταγωνίστησαν και στο Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν, με το Hamilton Ventura L να αποτελεί την πιο… “διαστημική” της πρόταση τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού.

 

MB&F HM6

To όνομα HM6 προκύπτει από τη φράση Horological Machine και η δημιουργία της MB&F είναι αυτό ακριβώς: μία ωρολογιακή μηχανή που αντλεί την έμπνευσή της από μία σειρά sci-fi κινουμένων σχεδίων των 70s και 80s. H κάσα με τον μοναδικό σχεδιασμό μοιάζει με διαστημόπλοιο, ενώ παράλληλα υπάρχουν έντονες επιρροές βιομορφικής τέχνης, στην οποία συνδυάζονται στοιχεία από τη φύση και τα έμβια όντα για το σχεδιασμό αντικειμένων. Το MB&F δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα περιορισμένης κυκλοφορίας ρολόι, με την κάσα του να αποτελεί πόλο έλξης. Είναι εντυπωσιακό, όμως και ως μηχανή, με Flying Tourbillon μέσα σε φύλλα αλουμινίου, που αποτελείται από 475 μέρη και 68 λίθους, ενώ έχει power reserve 72 ωρών.

 

De Bethune DW5

Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς μία από όλες τις ωρολογιακές δημιουργίες της De Bethune σε ένα αφιέρωμα για τα ρολόγια που αντλούν την έμπνευση του σχεδιασμού τους από την επιστημονική φαντασία. Το Dream Watch 5.2 είναι μία από τις καλύτερες εκφράσεις της φιλοσοφίας αυτής, με την κάσα του να φέρνει απευθείας στο νου ένα διαστημόπλοιο, όχι γήινων, αλλά κάποιας μυστήριας εξωγήινης φυλής. Η… πρώτη εμφάνιση του έγινε στην έκθεση της Βασιλείας του 2014 και από τότε σαγηνεύει τους φίλους της ελβετικής ωρολογοποιίας. Το διαστημόπλοιο κινείται από έναν μηχανικό μηχανισμό με κούρδισμα στο χέρι, με power reserve 5 ημερών και ενδείξεις της ώρας, των λεπτών και μία σφαιρική ένδειξη των φάσεων της Σελήνης.

Share.

Comments are closed.