Τo νέο OMEGA Olympic 1932 Chrono Chime αποτίει φόρος τιμής στις εξαιρετικές δεξιότητες των ωρολογοποιών της ελβετικής μάρκας.

Αυτή η νέα, εντυπωσιακή αριθμημένη έκδοση συνδέει το πρώτο ρολόι χειρός με επαναλήπτη λεπτών (minute repeater) στον κόσμο – το οποίο κατασκευάστηκε από την OMEGA το 1892 – με τους χρονογράφους τσέπης που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρονομέτρηση των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932, οι οποίοι σηματοδότησαν το ντεμπούτο της OMEGA ως Επίσημου Χρονομέτρη.

Πολλά σπουδαία σχέδια έκαναν την εμφάνισή τους κατά την περίοδο μετάβασης από τον χρονογράφο τσέπης στο ρολόι χειρός, ενώ η εμφάνιση του ρολογιού καθαυτή φαίνεται να έχει αντλήσει στοιχεία από εκείνη την εποχή εφευρετικότητας. Ο μηχανισμός, ωστόσο, είναι ο πρώτος του είδους του. Ένας καινοτόμος μηχανισμός calibre που έμελλε να αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της ωρολογοποιίας.

Μια πηγή ενέργειας που όμοιά της δεν είχε υπάρξει. Καθώς δεν ήταν δυνατή η τροποποίηση των υφιστάμενων εξαρτημάτων, οι ωρολογοποιοί της OMEGA βρέθηκαν μπροστά στην πρόκληση της δημιουργίας ενός μηχανισμού calibre από την αρχή…και διά χειρός.

Ο Co-Axial Μηχανισμός Master Chronometer Calibre 1932 της OMEGA είναι ένας πλήρως ολοκληρωμένος χρονογράφος και minute repeater. Αντί του layering, της επικασσιτέρωσης ή της τοποθέτησης νέων εξαρτημάτων σε παλιά, η κατασκευή του συνίσταται στον συνδυασμό και των δύο λειτουργιών σε έναν μηχανισμό ρολογιού. Είναι, στην πραγματικότητα, ο πιο περίπλοκος μηχανισμός calibre που κατασκευάστηκε ποτέ από την OMEGA. Προκειμένου ο χρήστης να είναι σε θέση να πει την ώρα, με σιγουριά και αβίαστα, ο μηχανικός «εγκέφαλος» του μηχανισμού πρέπει να συνδυάσει τέλεια τις λειτουργίες.

Ένας πραγματικά εντυπωσιακός μηχανισμός

Ο μηχανισμός του 1932, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη αδερφή εταιρεία Blancpain, χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί – και υπήρξαν πολλές προκλήσεις στην πορεία της δημιουργίας του. Στην πραγματικότητα, πριν καν ξεκινήσουν, οι ωρολογοποιοί έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να διευρύνουν τα υπάρχοντα όρια του περίφημου μηχανισμού Co-axial escapement της OMEGA. Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από τον ιδιοφυή ωρολογοποιό Georges Daniels, είναι βασικό εξάρτημα όλων των μηχανισμών της OMEGA. Σχεδιασμένο να λειτουργεί σε σχετικά σταθερή συχνότητα (μεταξύ 3 και 4 Hz), παρουσίασε έναν σημαντικό περιορισμό κατά τη δημιουργία του νέου μηχανισμού, ο οποίος έπρεπε να χτυπά στα 5 Hz για να δώσει ένδειξη 1/10 του δευτερολέπτου, όπως οι χρονογράφοι τσέπης που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρονομέτρηση των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932.

Αλλά αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση το τέλος. Οι ωρολογοποιοί έπρεπε, επίσης, να προσθέσουν τρία έκκεντρα χτύπου στον ήδη περίπλοκο μηχανισμό χρονογράφου, να συμπεριλάβουν δύο λειτουργίες ασφαλείας για την αποφυγή κακού χειρισμού και να ενσωματώσουν μια λειτουργία υπολογισμού κλασμάτων του δευτερολέπτου. Επιπλέον, για να επιτευχθεί η πιστοποίηση Master Chronometer, ο μηχανισμός θα έπρεπε να είναι ανθεκτικός σε εξωτερικά μαγνητικά πεδία 15.000 gauss, καθιστώντας απαραίτητη τη χρήση 50 μη σιδηρούχων εξαρτημάτων.

Ευτυχώς, η αφοσιωμένη τεχνική ομάδα αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξεύρεση λύσεων. Η ακρίβεια και η ομαλή λειτουργία των εξαρτημάτων των ρολογιών OMEGA, καθώς και η εξαιρετική ικανότητα των ωρολογοποιών της, έκαναν το φαινομενικά αδύνατο, δυνατό.

Φυσικά, για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός από το μηδέν απαιτήθηκαν πολλές καινοτομίες. Τα τεκμήρια της πολυπλοκότητας του Chrono Chime είναι ορατά – και μετρήσιμα. Για τη σπουδαία εφεύρεση της OMEGA χρειάστηκαν έως και 17 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία αφορούσαν τη λειτουργία του μηχανισμού Calibre 1932, την αντιμαγνητική λειτουργία του και τα εξωτερικά μέρη του ρολογιού. Εκτός από τεχνολογικό θαύμα, είναι μια όμορφη δημιουργία. Κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι με βουρτσισμένο σατινέ και γυαλισμένο ανακλαστικό φινίρισμα. Διαθέτει πολυτελή χειροποίητο μηχανισμό calibre με 46,44 γραμμάρια χρυσού. Χάρμα οφθαλμών και… ώτων.

Ένα ρολόι αντάξιο του διαμετρήματος του

Ο εξαιρετικός μηχανισμός calibre 1932 μεγέθους 14 ligne και διαμέτρου 32,5 mm της OMEGA τροφοδοτεί αυτό το κομψοτέχνημα από χρυσό Sedna™ 18 καρατίων. Διαθέτει καντράν από σμάλτο «Grand Feu», διακοσμημένο με χειροποίητη εσωτερική στεφάνη guilloche από ασήμι 925 και εσωτερικά καντράν διακοσμημένα με το μοναδικό μοτίβο «αποκλειστικών ακουστικών κυμάτων» της OMEGA που αποτελεί ακριβή οπτική αναπαράσταση των ηχητικών κυμάτων που παράγονται από τους χτύπους του ρολογιού.

Εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση, η κάσα από χρυσό Sedna™ 18 καρατίων της OMEGA παράγει έναν όμορφο ήχο σε κάθε χτύπο. Οι διπλές σφύρες, που διαθέτουν ένθετο εξάρτημα από ανοξείδωτο ατσάλι, χτυπούν τα τέλεια κουρδισμένα ελατήρια gong από χρυσό Sedna™ 18 καρατίων, τα οποία είναι ρυθμισμένα στο χέρι από τους ωρολογοποιούς της OMEGA. Αυτά τα gong, που είναι προσαρτημένα στο σώμα της κάσας για να παράγουν τη μέγιστη ισχύ χτύπου, αποτελούν μια διακριτική αναφορά στα κουδούνια που χρησιμοποίησε η OMEGA για να σηματοδοτήσει τον τελευταίο γύρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλα αθλητικά γεγονότα. Η τεχνολογία χρονομέτρησης από την Εποχή του Χαλκού εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Στο καντράν, ο κεντρικός ωροδείκτης/λεπτοδείκτης από Χρυσό Sedna™ 18 καρατίων διαθέτει μπλε επίστρωση PVD, όπως και οι δείκτες των εσωτερικών καντράν στον μετρητή δευτερολέπτων στη θέση ώρας 6 και στον μετρητή 15 λεπτών στη θέση ώρας 12. Για εύκολη αναγνωσιμότητα, το καντράν περιλαμβάνει ένα έναν κεντρικό δευτερολεπτοδείκτη με μπλε επίστρωση CVD και έναν δείκτη κλασμάτων δευτερολέπτου με επίστρωση από κόκκινο βερνίκι. Η αραβική αρίθμηση και η ένδειξη λεπτών από μαύρο σμάλτο «Petit Feu» αποτίουν επίσης φόρο τιμής στον μηχανισμό calibre 1932.

Τα pusher εξυπηρετούν πρωτίστως έναν λειτουργικό σκοπό, αλλά, όπως πάντα, η OMEGA πρόσθεσε μια επιπλέον πινελιά κομψότητας προκειμένου να αναγάγει την πράξη της χρονομέτρησης σε μια αισθητική εμπειρία. Το pusher των χτύπων στη θέση ώρας 5 είναι διακοσμημένο με μια όμορφη, γυαλισμένη, ανάγλυφη μουσική νότα. Το pusher των κλασμάτων του δευτερολέπτου στη θέση ώρας 11 διαθέτει έναν γυαλισμένο δακτύλιο με υβριδικό κεραμικό στοιχείο σε κόκκινο χρώμα που ταιριάζει με τον δείκτη των κλασμάτων του δευτερολέπτου.

Όμορφα χαραγμένες στην πίσω πλευρά της κάσας είναι οι φράσεις «Official Timekeeper of the Olympic Games» (Επίσημος Χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων), «Co-Axial Master Chronometer» (Ομοαξονικός Μηχανισμός Master Chronometer) και ο αριθμός του ρολογιού. Το καφέ δερμάτινο λουράκι με πόρπη από χρυσό Sedna™ 18 καρατίων ενσωματώνει το νέο, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα γρήγορης αλλαγής (Quick-Change) της OMEGA εξυπηρετώντας έναν πολύ πρακτικό λόγο. Η ειδική θήκη παρουσίασης περιλαμβάνει ένα επιπλέον δερμάτινο λουράκι και δύο δερμάτινα κορδόνια ώστε ο «χρονομέτρης» να μπορεί να το φορέσει ως διακριτικό ρολόι τσέπης ή χρονόμετρο γύρω από τον λαιμό.

Η θήκη παρουσίασης από ξύλο καρυδιάς είναι επίσης ιδιαίτερη τόσο όσον αφορά την όψη όσο και τον ήχο που παράγει. Διαθέτει μια πλάκα αντήχησης από έλατο η οποία ενισχύει τον ακριβή ρυθμό, τον τόνο, την αρμονία και τη διάρκεια κάθε χτύπου.

Το Speedmaster Chrono Chime

Για εκείνους που προτιμούν να φορούν τα ρολόγια τους μόνιμα στον καρπό, η OMEGA κατασκεύασε ένα Speedmaster που λαμβάνει ισχύ από τον μηχανισμό Calibre 1932. Το κλασικό Chrono Chime 45 mm στην αριθμημένη του έκδοση διαθέτει κάσα από χρυσό Sedna™ 18 καρατίων, η οποία είναι εμπνευσμένη από τη συλλογή Speedmaster 2ης γενιάς, καθιστώντας το ένα αναμνηστικό κομμάτι από μόνο του, καθώς το CK 2998 ήταν το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στο διάστημα πριν από 60 χρόνια, το 1962.

Το καντράν, από μπλε σμάλτο αβεντουρίνη «Grand Feu» διαθέτει εσωτερική στεφάνη και εσωτερικά καντράν διακοσμημένα με το ίδιο μοτίβο «αποκλειστικών ακουστικών κυμάτων» σε χρυσό Sedna™ 18 καρατίων με το μοντέλο που είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932. Οι ενδείξεις ώρας και ο ωροδείκτης/λεπτοδείκτης είναι από χρυσό Sedna™ 18 καρατίων γυαλισμένο με διαμάντι. Οι δείκτες των εσωτερικών καντράν που φέρουν μπλε επίστρωση από CVD και ο δείκτης του καντράν με την κόκκινη μύτη προσδίδουν στην εμφάνισή του έξτρα χρωματιστές πινελιές.

Παρόλο που ο μηχανισμός είναι ίδιος και στα δύο ρολόγια, τα λειτουργικά και διακοσμητικά pusher βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις. Το pusher των χτύπων βρίσκεται στη θέση ώρας 8 και αυτό των κλασμάτων του δευτερολέπτου στη θέση ώρας 2. Για το Speedmaster, οι ευφυέστατοι ωρολογοποιοί της OMEGA αντέστρεψαν τον μηχανισμό calibre ώστε να ταιριάζει στη διαμόρφωση της κάσας και να μπορεί να φιλοξενήσει τα δύο εσωτερικά καντράν. Η εμφάνισή του ολοκληρώνεται με το μπρασελέ με πόρπη από χρυσό Sedna™ 18 καρατίων.

Οι συλλέκτες του ρολογιού Speedmaster θα λάβουν επίσης την ειδική θήκη από ξύλο καρυδιάς με την πλάκα αντήχησης.


Διαβάστε επίσης: Δείτε τον λόγο που ο James Bond “άφησε” την Rolex για την Omega