Ο διευθύνων σύμβουλος της μάρκας ρολογιών Bulova, Michael Benavente, είναι ένας άνθρωπος που γενικά δεν μασάει τα λόγια του, δεδομένου ότι αποκάλεσε “προπαγάνδα” όλη αυτή την προσπάθεια πολλών οίκων ωρολογοποιίας να πείσουν τους καταναλωτές πως αν έχεις ένα ρολόι με κίνηση χαλαζία (quartz) πάντα θα επιθυμείς ένα ρολόι με μηχανική κίνηση, ενώ αν έχεις ήδη ένα μηχανικό ρολόι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ξαναθελήσεις ένα με κίνηση χαλαζία.
Αυτό οφείλεται εν μέρη στην σφοδρή επίθεση που δέχτηκε την δεκαετία του ’70 η ελβετική ωρολογοποιία από ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Seiko. Οι Ιάπωνες εκμεταλλεύθηκαν το φθηνό εργατικό κόστος και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές (quartz) για να κερδίσουν μεγάλα μερίδια στην αγορά σε σχέση με τους απογόνους του Γουλιέλμου Τέλλου, που παρέμειναν πιστοί στο ακριβό και μεσαίας τιμής μηχανικό ρολόι με υψηλά κόστη.
Στην πραγματικότητα ο Benavente υποστηρίζει πως αν και έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας, η προσκόλληση στις μηχανικές κινήσεις – και η απόρριψη του χαλαζία – είναι ιδιαίτερα αισθητή. Σίγουρα έχει ένα δίκιο, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κινήσεις χαλαζία χρησιμοποιούνται και σε ορισμένα μοντέλα διάσημων οίκων, όπως η Omega, η Grand Seiko, η Breitling, η Piaget και η Longines.
Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα ενός ρολογιού με κίνηση χαλαζία; Όπως υποδηλώνει το όνομα, λειτουργεί με τη χρήση του δονητικού ορυκτού που ονομάζεται χαλαζίας. Δεδομένου ότι κάθε ρολόι απαιτεί κάτι σταθερό για τη μέτρηση έναντι του χρόνου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν τρέχει ρεύμα μέσω κρυστάλλου χαλαζία, ταλαντεύεται με σταθερή συχνότητα. Αυτός είναι ο λόγος που τα ρολόγια χαλαζία είναι γνωστά για την εκπληκτική ακρίβεια τους.
Τα ρολόγια χαλαζία είναι επίσης λιγότερο δαπανηρά και ανθεκτικά, επειδή δεν έχουν πολλά κινούμενα μέρη και μπορούν εύκολα να παραχθούν μαζικά. Η χαμηλή τους τιμή ωστόσο είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η αρνητική εικόνα σε σχέση με τα μηχανικά και αυτόματα ρολόγια.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένα ρολόι χαλαζία απλά δεν έχει την γοητεία και την επιτήδευση ενός ρολογιού με μηχανική κίνηση. Αλλά δείχνουν την ώρα καλά, και η γοητεία τους είναι παγκόσμια. Ο πιο εύκολος τρόπος να δείτε την διαφορά ανάμεσα σε ένα ρολόι χαλαζία και ένα μηχανικό ρολόι; Κοιτάξτε τον δείκτη των δευτερολέπτων. Οι δείκτες ενός ρολογιού χαλαζία κινούνται με ένα κοφτό, «τικ-τικ» τρόπο, ενώ οι δείκτες ενός μηχανικού ρολογιού κινούνται με ένα συνεχή σαρωτικό τρόπο.
Σίγουρα οι οι λάτρεις της ωρολογοποιίας εκτιμούν και άλλα πράγματα σε ένα ρολόι εκτός από την κίνηση του, ωστόσο, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα Patek Philippe με ένα Casio G-Shock, όπως δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε μια Rolls Royce με ένα Humvee μόνο και μόνο επειδή έχουν και τα δύο τέσσερις ρόδες. Αυτό θα πρέπει να το θυμάστε την επόμενη φορά που θα επιλέξετε ένα ρολόι.
Διαβάστε επίσης: Ένα ρολόι περιορισμένης έκδοσης για σένα που θέλεις να ξεχωρίζεις από το πλήθος