Αυτά είναι τα καλύτερα pilot ρολόγια στον κόσμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αεροπορία υπήρξε πάντα μεγάλη κινητήρια δύναμη για την ωρολογοποιία, με το εμβληματικό Cartier Santos να είναι το πρώτο ρολόι χειρός για αεροπορική χρήση και ο πατέρας όλων των ρολογιών χειρός, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Louis Cartier για τον φίλο του και πιλότο Alberto Santos-Dumont το 1904.

Τις επόμενες δεκαετίες, το pilot ρολόι εξελίχθηκε σημαντικά, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον χρονογράφο, ο οποίος αρχικά εμφανίστηκε ως εξάρτημα αεροπλάνου. Τη δεκαετία του ’30, ο οίκος Breitling κατασκεύασε χρονογράφους για τα αεροπλάνα της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ώστε οι πιλότοι να μπορούν να διαβάζουν την ταχύτητα, την απόσταση που έχουν διανύσει και τα καύσιμα που έχουν καταναλώσει. Τη δεκαετία του ’40, προσάρμοσαν τον χρονογράφο στο ρολόι χειρός, παρουσιάζοντας το Breitling Chronomat, και θέτοντας το πρότυπο για τα επόμενα pilot ρολόγια.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών, από την πρώτη πτήση μέχρι τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, τα pilot ρολόγια έχουν εξελιχθεί και είναι πολύ δημοφιλή στους λάτρεις της ωρολογοποιίας, με πολλούς οίκους να μας ξαφνιάζουν παρουσιάζοντας νέα μοντέλα κάθε χρόνο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του στυλ ρολογιών είναι το μεγαλύτερο μέγεθος, οι μεγαλύτεροι δείκτες και οι καθαροί φωτεινοί αριθμοί. Υπάρχουν πλέον πολλοί οίκοι ωρολογοποιίας που έχουν στις συλλογές τους pilot ρολόγια, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν για τις δημιουργίες τους, αλλά και για την μακρά ιστορία τους.

Breitling

Η Breitling είναι ένας από τους πιο αγαπητούς οίκους ωρολογοποιίας μεταξυ των συλλεκτών και όχι άδικα, καθώς παράγει εξαιρετικά ρολόγια από το 1884, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με την αεροπορία, οι οποίοι ξεκίνησαν την δεκαετία του ’30.

Πρόκειται για έναν οίκο που έχει γίνει συνώνυμο με το “ρολόι πιλότου” για έναν καλό λόγο: Πριν από μερικές δεκαετίες, κάθε πιλότος που σέβόταν τον εαυτό του, φορούσε ένα Navitimer στον καρπό του. Σήμερα, είναι η μόνη μάρκα που μπορεί να φέρει τα “Κόκκινα Bέλη” της Βασιλικής Βρετανικής αεροπορίας (RAF) στα ρολόγια της, με την οποία έχουν μια συνεργασία που μετρά πάνω από 25 χρόνια.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’50, η Breitling άρχισε να καινοτομεί με πολύ αποτελεσματικούς και έξυπνους τρόπους προώθησης των προϊόντων της και χρησιμοποιώντας πρεσβευτές, κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμα και σήμερα. Έκανε μια καμπάνια που είχε ως στόχο τους πιλότους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ζήτηση για τους χρονογράφους της. Επιπλέον, κατάφερε να γίνει προμηθευτής σε πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες – για παράδειγμα τα οργανα στο ταμπλό σε έναν Boeing 707, κατασκευάστηκαν από την Breitling.

Hamilton

Από το 1918, η ακρίβεια, η καινοτομία, η τάση για περιπέτεια και η έμφαση στην ακρίβεια, έχουν κάνει τους επαγγελματίες πιλότους να επιλέγουν τα ρολόγια της Hamilton για να τους συνοδεύουν στο πιλοτήριο.

Η στενή σχέση της Hamilton με την αεροπορία ανάγεται στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Aφού η εταιρεία έγινε γνωστή για την ακρίβεια της μέσα από τα ρολόγια των σιδηροδρόμων, άρχισε να επεκτείνεται με τη δημιουργία ρολογιών για πιλότους. Από τότε, οι σταθμοί στην ιστορία της ήταν πολλοί και σημαντικοί.

Το 1918, τα ρολόγια της Hamilton επιλέχθηκαν για να γίνουν τα επίσημα ρολόγια των πρώτων πτήσεων αεροπορικού ταχυδρομείου των Η.Π.Α. μεταξύ Ουάσινγκτον, Φιλαδέλφειας και Νέας Υόρκης. Το 1926 σήμανε την πρώτη πτήση ρολογιού της Hamilton στον Βόρειο Πόλο. Τη δεκαετία του ’30, η φήμη της για την παραγωγή ρολογιών της αεροπορίας επεκτάθηκε τόσο πολύ με αποτέλεσμα το Hamilton να γίνει το επίσημο ρολόι τεσσάρων μεγάλων αερογραμμών των Ηνωμένων Πολιτειών και να επιλεγεί ως το ρολόι για την πρώτη non-stop πτήση αεροπορικής σύνδεσης Νέας Υόρκης-Σαν Φρανσίσκο από ακτή σε ακτή. Από τότε, η Hamilton αναπτύσσει και διατηρεί συνεργασίες με την πολεμική αεροπορία, την αεροπορική υπηρεσία διασώσεων, τις ομάδες αεροπορικών επιδείξεων και πιλότους ακροβατικών αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο.

IWC Schaffhausen

Στον κόσμο της υψηλής ωρολογοποιίας υπάρχουν αρκετοί οίκοι που ξεχωρίζουν για τις δημιουργίες τους, αλλά και για την μακρά ιστορία τους. Ένας από αυτούς είναι η IWC Schaffhausen, η οποία ιδρύθηκε στην ελβετική πόλη Schaffhausen το 1868 από τον Florentine Ariosto Jones, έναν ωρολογοποιό που είχε εργαστεί στο παρελθόν στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Ο Jones ήθελε να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία ωρολογοποιίας για να παράγει ρολόγια που συνδυάζουν περίπλοκη ελβετική χειροτεχνία, με τις σύγχρονες – για εκείνη την εποχή – τεχνολογίες που εισήγαγε η Αμερική. Έτσι δημιούργησε την IWC, η οποία ξεκίνησε κατασκευάζοντας ρολόγια τσέπης, πριν επεκταθεί στην κατασκευή ρολογιών χειρός για άντρες και γυναίκες.

Με τα χρόνια η IWC δημιούργησε απίστευτα ρολόγια και μάλιστα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της πρώτης κάσας από ατσάλι. Ενώ ο οίκος κατασκευάζει και καταδυτικά ρολόγια, είναι περισσότερο γνωστός για την σχέση του με την αεροπορία, με το πρώτο pilot ρολόι του να κάνει την εμφάνιση του στα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Bell & Ross

Η Bell & Ross είναι κυρίως γνωστή για τα στιβαρά pilot ρολόγια της, τα οποία είναι εμπνευσμένα από πραγματικά όργανα αεροπλάνου, διαθέτοντας μια τετράγωνη κάσα και στρογγυλό καντράν.

Η χρονομέτρηση είναι μια σοβαρή υπόθεση, και σίγουρα στον κόσμο της στρατιωτικής αεροπορίας. Με την ακρίβεια των πτήσεων, τις περίπλοκες επιχειρήσεις μυστικότητας, ο σωστός χρόνος είναι ένα βασικό μέρος της δουλειάς ενός πιλότου. Ωστόσο με ένα εμπορικό σήμα όπως της Bell & Ross, τα ρολόγια της οποίας εντάχθηκαν στον κόσμο της στρατιωτικής αεροπορίας, ξέρετε ότι είστε σε ασφαλή χέρια, καθώς πρόεκιται για μια μάρκα που παράγει ρολόγια που μπορούν να ικανοποιήσουν τα σκληρά, απαιτητικά κριτήρια των πιο ειδικών μονάδων.

Longines

Η διάσημη ελβετική εταιρεία ωρολογοποιίας Longines έχει μια μακροχρόνια σχέση με την αεροπορία, κάτι που υποδηλώνει και το διάσημο λογότυπο “φτερωτή κλεψύδρα”. Ήδη από το 1919, η εταιρεία που έχει την έδρα της στην Ελβετική πόλη του Saint-Imier, ήταν ο επίσημος προμηθευτής της Διεθνούς Αεροναυτικής Ομοσπονδίας, δημιουργώντας αξιόπιστα, στιβαρά και εξαιρετικά ακριβή ρολόγια και όργανα χρονομέτρησης, τα οποία βοήθησαν μερικούς από τους σπουδαιότερους εξερευνητές, πιλότους και πρωτοπόρους στα κατορθώματα τους.

Με ίδρυση το 1832, η Longines διαθέτει μια τεράστια κληρονομιά και πολλές από τις συλλογές της αποτίουν φόρο τιμής στο παρελθόν της, καθώς περιλαμβάνουν μοντέλα με vintage αισθητική.


Διαβάστε επίσης: Η αξία των “ξεχασμένων” πολυτελών ρολογιών ανέρχεται σε 56 δις!

Share.

Comments are closed.