60 χρόνια Rolex Daytona: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το πιο θρυλικό ρολόι όλων των εποχών!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Rolex είναι ένας θρυλικός οίκος ωρολογοποιίας, που μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο όμορφα ρολόγια στον κόσμο. Ένα από αυτά είναι το Daytona, το οποίο έχει μια μακρά παράδοση στην ιστορία του ελβετικού οίκου και δημιουργήθηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί το Omega Speedmaster.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1963, είχε κωδικό αναφοράς 6239 και πήρε το όνομα του από τον Daytona 500, τον πιο διάσημο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο επιθυμητά ρολόγια παγκοσμίως, για την ανώτερη ποιότητα και την απαράμιλλη αξία του. Κατάφερε να συνδυάσει το όνομα του με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους κορυφαίους χρονογράφους της υψηλής ωρολογοποιίας.

Rolex Oyster Chronograph ref. 6234

Αυτό ωστόσο που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο συγκεκριμένος χρονογράφος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Rolex το 1955, είχε κωδικό αναφοράς 6234 και στο καντράν δεν αναγραφόταν ούτε το “Cosmograph” ούτε το “Daytona”, παρά μόνο η λέξη “Chronograph”. Από το 1955 έως το 1961, όπου και σταμάτησε η παραγωγή του συγκεκριμένου χρονογράφου, η Rolex κατασκεύασε περίπου 2300 κομμάτια από ανοξείδωτο ατσάλι και λιγότερα από 150 κομμάτια από χρυσό 14Κ ή 18Κ.

Pre-Daytona Rolex Chronograph ref. 6238

Ο πραγματικός “πατέρας” του Daytona ωστόσο είναι το μοντέλο 6238, το οποίου κυκλοφορούσε μέχρι και το 1967. Τόσο αυτό όσο και άλλοι πρώιμοι χρονογράφοι Rolex συχνά σκονίζονταν στα ράφια των αντιπροσώπων, επειδή άλλοι κατασκευαστές είχαν καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό ως ειδικοί στους χρονογράφους. Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι σήμερα γνωστά ως “Pre-Daytonas” και είναι εξαιρετικά σπάνια και δυσεύρετα.

Η αρχική ιδέα για αυτό το αγωνιστικό ρολόι ήταν το The Rolex LeMans, όπως βλέπετε στο παραπάνω διαφημιστικό της εποχής. Περιττό να πούμε ότι το όνομα δεν διατηρήθηκε, καθώς η ώθηση της Rolex στην αμερικανική αγορά και η ανάληψη της χορηγίας του αγώνα αυτοκινήτων των 24 ωρών στη Daytona, ήταν η έμπνευση για την ονομασία του 6239 Cosmograph ως Daytona.

Η διαφορά του 6239 από το 6238, ήταν ότι για πρώτη φορά η Rolex χρησιμοποίησε αντίστροφα χρώματα για τα δευτερεύοντα καντράν, αφού όλα τα προηγούμενα ήταν μονοχρωματικά. Επίσης, η κλίμακα του ταχύμετρου που χρησιμοποιήθηκε για να μετρά την απόσταση σε σχέση με το χρόνο (ταχύτητα) μετακινήθηκε στη στεφάνη.

Το Daytona 6239 έγινε σήμα κατατεθέν του διάσημου ηθοποιού Πολ Νιούμαν, ο οποίος ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου. Το ρολόι Daytona τον συνόδευε στους αγώνες του. Την δεκαετία του 1980, οι συλλέκτες έδωσαν το ψευδώνυμο “Πολ Νιούμαν” σε αυτό το μοντέλο της Rolex.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο διάσημα Rolex Daytona.

Το θρυλικό Rolex Cosmograph Daytona του Πολ Νιούμαν

Το Rolex Daytona του Πολ Νιούμαν, πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ένα παγκόσμιο ρεκόρ για ένα ρολόι χειρός σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Phillips. Αυτό το Rolex Daytona, το είχε κάνει δώρο στον Αμερικανό ηθοποιό το 1969 η σύζυγος του Τζόαν Γουντγουόρντ, την περίοδο που γύριζε την ταινία “Άσσοι της Ταχύτητας και του Ιλίγγου”, και είχε γράψει στο πίσω μέρος του ρολογιού το μήνυμα «DRIVE CAREFULLY ME» (σ.σ. να οδηγείς προσεκτικά, υπογραφή: εγώ)

Ήταν ο ιδανικός “σύντροφος” για τον λάτρη της ταχύτητας συζυγό της, αφού το Daytona Cosmograph είχε κατασκευαστεί για να βοηθά τους οδηγούς ταχύτητας να ελέγχουν το χρόνο των γύρων τους σε κλειστές πίστες ταχύτητας.


Το “Albino” του Έρικ Κλάπτον

To “Albino” είναι σχετικά ένα απλό Daytona, με λευκό καντράν και μαύρη στεφάνη. Ωστόσο, ένα τέτοιο ρολόι γίνεται αυτομάτως διάσημο και ανεβαίνει η προστιθέμενη του αξία, όταν ανήκει σε έναν διάσημο άντρα όπως ο Έρικ Κλάπτον. Αρχικά πωλήθηκε για 505.000 δολάρια σε μια δημοπρασία το 2008, σπάζοντας το ρεκόρ, ενώ ξαναβρέθηκε σε δημοπρασία το 2010, κοστίζοντας στον επόμενο ιδιοκτήτη του 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο ρολόι που κυκλοφόρησε το 1971, και λέγεται ότι κατασκευάστηκαν μόνο 3. Αυτό που έκανε αυτό το ρολόι να ξεχωρίζει και να θεωρείται “Άγιο Δισκοπότηρο” για τους συλλέκτες ρολογιών σε όλο τον κόσμο, είναι το μονόχρωμο ασημί καντράν, το οποίο του κέρδισε το ψευδώνυμο “Albino”.


Rolex 24 Daytona Winner

Αυτό το Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona είναι ένα αναμνηστικό νίκης σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες ταχύτητας. Είναι ένα ρολόι που αντικατοπτρίζει τις οδηγικές ικανότητες και την επιτυχία. Στο πίσω μέρος της κάσας του ήταν είναι χαραγμένο το “Rolex 24 Daytona Winner”.


Rolex Daytona Lemon

Κοιτάτε ένα ρολόι που κόστισε 3.717.906 δολάρια στην δημοπρασία ρολογιών Phillips Geneva, τον Μάιο του 2017. Αυτό το κίτρινο-χρυσό Daytona Reference 6263, δικαίως πήρε την ονομασία “Lemon”, και είναι ένα από τα τρία κομμάτια που κατασκευάστηκαν ποτέ.


Double Swiss Underline

Το αυθεντικό Rolex Daytona έκανε την εμφάνιση του το 1963, με μηχανισμό Rolex 72B και την ονομασία Rolex Cosmograph, ως το ιδανικό αξεσουάρ για τους οδηγούς ταχύτητας κλειστής πίστας, που ήθελαν να ελέγχουν στα γρήγορα τους χρόνους τους ανάμεσα στα laps. Tο 1964 έκανε την εμφάνιση του το όνομα Rolex Daytona, ενώ η λέξη Swiss βρίσκεται δύο φορές στο καντράν, για να τονίσει περισσότερο την διάσημη καταγωγή του, του χάρισε το προσωνύμιο Double Swiss Underline.


Rolex Daytona Big Red

Μια απόχρωση που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ένα δημιούργημα της Rolex, είναι το κόκκινο. Ωστόσο, στο  Rolex Daytona Big Red, το κόκκινο χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει την λέξη “Daytona”, η οποία φιγουράρει στο κέντρο του καντράν, διαφοροποιώντας αυτό το ρολόι από τα υπόλοιπα μοντέλα. Η μαύρη κεραμική στεφάνη, ενισχύει ακόμα περισσότερο το κόκκινο των γραμμάτων στο καντράν.


Rolex Daytona Reference 16520

Το Rolex Daytona Reference 16520, με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και τον αυτόματο μηχανισμό Calibre 4030, ο οποίος προέρχεται από τη Zenith, είναι το δημιούργημα που κάνει την Rolex πιο προσιτή. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι το αυτό μοντέλο του 1987 είναι φθηνό, αλλά σίγουρα είναι πιο προσιτό από τις άλλες προτάσεις της οικογένειας.


Rolex Daytona Tiffany & Co

Δε συνηθίζεται να υπάρχει η υπογραφή ενός καταστήματος πώλησης σε ένα Rolex Daytona, αλλά το είδαμε και αυτό στην όμορφη ιστορία του μοντέλου. Έτσι, στο καντράν του Rolex Daytona έχουν εμφανιστεί τα λογότυπα των Tiffany & Co., Linz Brothers, Beyer και Serpico y Laino. Δεν είναι περισσότεροι από 10 μεταπωλητές στον κόσμο που είχαν αυτή την τιμή.


Διαβάστε επίσης: 4 εντυπωσιακοί χρονογράφοι που δεν έχουν να “ζηλέψουν” τίποτα από το Rolex Daytona

Share.

Comments are closed.