Τέσσερα ρολόγια που δεν έχουν να “ζηλέψουν” τίποτα από το Rolex Daytona

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για πολλούς, το Rolex Daytona είναι το ομορφότερο ρολόι που έχει κατασκευαστεί ποτέ και εξακολουθεί να είναι από τα πιο περιζήτητα και πολυπόθητα ρολόγια στην αγορά. Οι επιλογές σε συνδυασμούς χρωμάτων και υλικών κατασκευής είναι πολλές, ενώ κάθε νέα προσθήκη φαίνεται να εκπληρώνει ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα με κομψό και προσεγμένο τρόπο.

Από το “απλό” Panda μέχρι το εκκεντρικό Rainbow και το Paul Newman των 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων, το Daytona καταφέρνει να είναι πάντα στην επικαιρότητα και κορυφή των grail watches για πολύ κόσμο. Το τίμημα όμως δεν είναι μικρό και για πολλούς φαν των ρολογιών, είναι άπιαστο όνειρο. Υπάρχουν όμως εντυπωσιακές εναλλακτικές σε high end brands που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από το prestige του Daytona και μάλιστα σε πολύ πιο προσιτές τιμές.

Breitling Premier B01

Η Breitling για δεκαετίες υπήρξε το συνώνυμο του πιλοτικού ρολογιού. Σε μία εποχή που υπήρχε ανάγκη για ακριβή μέτρηση του χρόνου και της ταχύτητας, ο οίκος επένδυσε στους χρονογράφους του με το Chronomat, και την εξέλιξή του, το Navitimer. Το ρολόι αυτό έγινε απαραίτητο εργαλείο κάθε πιλότου από την δεκαετία του 1950 και έπειτα.

Ένα ρολόι σήμερα όμως δεν είναι μόνο εργαλείο. Οι πολυσύνθετες λειτουργίες ενός πιλοτικού χρονογράφου δίνουν ένα vintage χαρακτήρα, αλλά ένα πολύ φορτωμένο καντράν δεν κολακεύει πάντα τον μέσο χρήστη.

Με τη σειρά Premier, η Breitling επαναφέρει την κομψότητα στους χρονογράφους της με εντυπωσιακό τρόπο. Με διάμετρο 42mm, το B01 αφήνει πίσω το “βαρύ” καντραν, την στεφάνη και τις περιττές λειτουργίες, και ο in house μηχανισμός Breitling Manufacture Caliber 0,  από εργαλείο γίνεται και πάλι κόσμημα.

Το Premier B01 γδύνει το λογότυπο από τα παραδοσιακά φτερά του και απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αναζητά ένα κομψό, λιτό, καθαρό χρονογράφο. H τιμή του είναι περίπου 8.000 ευρώ.

Breguet Type XXI Flyback

Η Breguet είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους οίκους ωρολογοποιίας. Οι καινοτομίες που έφερε στον κλάδο άλλαξαν την ιστορία και καθόρισαν το ρολόι όπως το ξέρουμε σήμερα. Ρόδα διαφυγής, tourbillon, Breguet overcoil, είναι μόνο λίγα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την επιρροή του.

Ο συγκεκριμένος χρονογράφος, επαναφέρει το ιστορικό Type XX του 1954 με ένα ανανεωμένο, πιο στιβαρό σχεδιασμό σε μία κάσα με διάμετρο 42mm. Είναι εξοπλισμένο με τον in house μηχανισμό Calibre 584Q/2, ο οποίος προσφέρει αυτονομία μέχρι και 48 ώρες.

Είναι το εμβληματικό Breguet στο καντράν; Ο σύγχρονος σχεδιασμός; Η ποιότητα κατασκευής; Ο χρονογράφος αυτός σίγουρα έχει κάτι το επιβλητικό που σε κάνει να θέλεις να τον φορέσεις στον καρπό σου και να μη τον ξαναβγάλεις.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι πρέπει να πληρώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για αγοράσει το Type XXI – η Breguet μας έχει συνηθίσει σε αυτές τις τιμές άλλωστε -, το συγκεκριμένο μοντέλο φαντάζει πιο “προσιτό”, καθώς η τιμή του ξεκινά περίπου από τις 9.000 ευρώ.

Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Η Frederique Constant ιδρύθηκε μόλις το 1988. Σε ηλικία ωρολογοποιίας, θα λέγαμε ότι είναι ακόμα… βρέφος. Παρ’ όλα αυτά, με πολλές προσεγμένες κινήσεις και με όμορφες και ποιοτικές κυκλοφορίες, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φίλων της υψηλής ωρολογοποιίας. Στην αναγνώριση αυτή σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι ο οίκος κατάφερε να κατασκευάσει in house μηχανισμούς για αρκετά από τα μοντέλα της, κάτι που δεν έχουν επιχειρήσει να κάνουν οίκοι με πολύ μεγαλύτερη ιστορία.

Ο τίτλος “accessible luxury” την χαρακτηρίζει απόλυτα. Είναι κοινό μυστικό ότι τα ρολόγια της δείχνουν πολύ πιο ακριβά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Η επιρροή από κλασικά μοντέλα μεγάλων οίκων είναι εμφανής, αλλά σε καμία περίπτωση η Frederique Constant δεν αντιγράφει.

Το Flyback Chronograph Manufacture αντικατοπτρίζει όλα τα παραπάνω. Διαθέτει κάσα με διάμετρο 42mm, η οποία είναι διαθέσιμη σε ατσάλι, χρυσό και ροζ χρυσό και τον in house μηχανισμό calibre FC-760, ο οποίος χτυπά στα 4 Hz και προσφέρει απόθεμα ισχύος έως και 38 ώρες. Η τιμή του είναι περίπου 4.000 ευρώ.

Zenith El Primero

El Primero. Ένα εξαιρετικό ρολόι που μπαίνει πάντα στη συζήτηση των κορυφαίων χρονογράφων. Η καρδιά του El Primero χτυπούσε στην κάσα του Daytona για 22 χρόνια, μέχρι που η Rolex κατασκεύασε τον Caliber 4130. Ήταν ο τελευταίος μηχανισμός άλλης εταιρείας που χρησιμοποίησε η Rolex. Από το 2000 και έπειτα, όλα τα μοντέλα της έχουν in house μηχανισμούς.

Η Zenith δεν ήταν ο πρώτος οίκος που κατασκεύασε έναν αυτόματο χρονογράφο. Οι ανταγωνιστές της εποχής βγήκαν πιο γρήγορα στην αγορά, αφού προσάρμοσαν module χρονογράφους σε ήδη υπάρχοντες αυτόματους μηχανισμούς. Οι τεχνίτες της Zenith πήραν τον χρόνο τους, κατασκευάζοντας τον Caliber 3019 PHC, έναν καινοτόμο αυτόματο χρονογράφο, υψηλής συχνότητας, που είχε ένδειξη ημερομηνίας. Η ακρίβεια του ήταν στο 1/10 του δευτερολέπτου, κάνοντας τον τον πιο ακριβή χρονογράφο της εποχής.

Το 2017, η Zenith κατέπληξε τον κόσμο της ωρολογοποιίας κατασκευάζοντας το Defy El Primero 21, με δυνατότητα μέτρησης 1/100 του δευτερολέπτου. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που μοιάζει εύκολο ακόμα και για ένα Casio των 10 ευρώ, αλλά για τον κόσμο των μηχανικών ρολογιών αυτή η λειτουργία πάντα φάνταζε αδύνατη.

Το Zenith El Primero είναι ένα ρολόι ορόσημο. Η χαρακτηριστική τριχρωμία στα subdials το κάνει αναγνωρίσιμο από μακριά,ενω δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους κορυφαίους οίκους ρολογιών. Ίσα ίσα, έχει φανατικούς ακολούθους που θα το προτιμούσαν ανάμεσα σε πολύ πιο διάσημα και ακριβά ρολόγια.

Υπάρχουν πολλές εκδόσεις, με τις τιμές τους να αρχίζουν από 5.000 ευρώ.

By Christos Fragos

Διαβάστε επίσης: Τα πιο διάσημα Rolex Daytona

Share.

Comments are closed.