1,1 εκατ. δολάρια πουλήθηκε το ρολόι του Αδόλφου Χίτλερ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις 4 Μαΐου του 1945 η 2η Μεραρχία Τεθωρακισμένων της Γαλλίας εισέβαλε στο βαυαρικό ορεινό κρησφύγετο του Αδόλφου Χίτλερ, το Berghof. Οι στρατιώτες βρήκαν το σπίτι εγκαταλελειμμένο, αλλά πολλά προσωπικά αντικείμενα παρέμειναν μέσα – συμπεριλαμβανομένου ενός ρολογιού χειρός.

Πρόκειται για ένα custom χρυσό ρολόι που άνηκε στον Αδόλφο Χίτλερ και ήταν ένα από τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν στη δημοπρασία Historical Militaria and Autographs που διοργανώθηκε από την Alexander Historical Auctions. Η τιμή εκτίμησης του ήταν 2-4 εκατ. δολάρια, ωστόσο, πουλήθηκε 1,1 εκατ. δολάρια σε ανώνυμο πλειοδότη.

Το εν λόγω ρολόι βρέθηκε από τον λοχία Ρόμπερτ Μινιό, ο οποίος το πήρε πίσω μαζί του στη Γαλλία ως πολεμικό τρόπαιο και αργότερα το πούλησε στον ξάδερφο του. Το ρολόι παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειας Μινιό από τότε.

Πρόκειται για ένα ρολόι τύπου Reverso, καθώς η κάσα του μπορεί να αναστραφεί για να αποφευχθεί η φθορά του καντράν, και διαθέτει έναν μηχανισμό που κατασκευάστηκε από την Jaeger-LeCoultre. Η αναστρέψιμη πλευρά της κάσας φέρει τα αρχικά του Χίτλερ, έναν ναζιστικό αετό, τη σβάστικα, και τρεις ημερομηνίες. Η πρώτη ημερομηνία (20.4.89) υποδηλώνει τα γενέθλια του Χίτλερ, η δεύτερη (30.1.33) τον διορισμό του ως Καγκελάριο της Γερμανίας, ενώ η τρίτη (5.3.33) είναι η ημερομηνία της νίκης του Ναζιστικού Κόμματος.

Όπως αναφέρει η Metro, ο Μπιλ Παναγόπουλος, πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών, είπε: “Υπάρχουν πολλά αντικείμενα του Χίτλερ εκεί έξω και έχουμε πουλήσει εκατοντάδες κομμάτια από επιτραπέζια σκεύη, ρούχα, έπιπλα κ.λπ. Αλλά ένα ρολόι, είναι πιο προσωπικό από σχεδόν οτιδήποτε άλλο.”

Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στην ιστοσελίδα του οίκου, το ρολόι παραγγέλθηκε από τους Ναζί αξιωματούχους ως δώρο στον Χίτλερ. Τα εξαρτήματα του είναι κατασκευασμένα από τον οίκο LeCoultre στην Ελβετία, ενώ η τελική συναρμολόγηση και η χάραξη του ολοκληρώθηκε από τη διάσημη γερμανική εταιρεία ρολογιών Andreas Huber.


Διαβάστε επίσης: Οι τελευταίες ώρες του Αδόλφου Χίτλερ

Share.

Comments are closed.