Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: το μπάρμπεκιου δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι “πετάμε κάτι στα κάρβουνα και βλέπουμε τι γίνεται”. Είναι ιεροτελεστία, επιστήμη και τέχνη μαζί. Και αν θες να λέγεσαι μάστορας του ψησίματος, υπάρχουν μερικοί κανόνες. Άγραφοι μεν, ιεροί δε.
Τα κάρβουνα θέλουν την ώρα τους
Αν νομίζεις ότι θα ανάψεις τα κάρβουνα και σε πέντε λεπτά θα ψήνεις, καλύτερα παράτα το. Τα σωστά κάρβουνα θέλουν υπομονή. Περιμένεις να πάρουν φωτιά, να γίνουν μια ωραία, καυτή, γκριζαρισμένη μάζα και ΜΕΤΑ αρχίζεις το ψήσιμο. Αν βάλεις το κρέας πριν την ώρα του, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μυρίζει σαν στάχτη και να καεί εξωτερικά χωρίς να ψηθεί μέσα. Έλεος.
Η σχάρα δεν είναι απλά ένα μέταλλο
Αν δεν έχεις καθαρή σχάρα, μην πεις ότι έκανες μπάρμπεκιου. Η σχάρα πρέπει να είναι καθαρή, καλολαδωμένη και ζεστή πριν πέσει το κρέας. Διαφορετικά, θα κολλήσει και θα το ξεκολλάς με το φτυάρι. Και κανείς δεν θέλει να τρώει κρέας μισοσκισμένο.
Το γύρισμα θέλει σύνεση
Μην το γυρνάς κάθε 10 δευτερόλεπτα λες και παίζεις με spinner. Άφησέ το να πάρει χρώμα, να κάνει την ωραία κρούστα του, και μετά γύρισέ το. Δύο γυρίσματα είναι αρκετά για τα περισσότερα κομμάτια κρέατος. Υπομονή, δεν ψήνεις ποπ κορν!
Το αλάτι έχει τον χρόνο του
Άλλοι λένε πριν, άλλοι μετά. Εγώ λέω και πριν και μετά, αλλά με μέτρο. Αν βάλεις πολύ αλάτι από την αρχή, θα τραβήξει τα υγρά από το κρέας και θα γίνει σόλα. Αν βάλεις πολύ στο τέλος, θα φας κάτι που θυμίζει αλατοθήκη. Βρες τη χρυσή τομή και ζήσε το όνειρο.
Δεν τρυπάμε το κρέας!
Αν σε δω με πιρούνι να τρυπάς το μπριζολάκι για να “δεις αν ψήθηκε”, θα φύγω. Το κρέας κρατάει τους χυμούς του μέσα, και αν το τρυπήσεις, αυτοί πάνε χαμένοι στη σχάρα. Και μετά αναρωτιέσαι γιατί βγήκε στεγνό σαν παξιμάδι.
Άφησέ το να ξεκουραστεί
Μην το πάρεις από τη φωτιά και το κόψεις αμέσως. Θέλει λίγο χρόνο να ηρεμήσουν οι χυμοί του και να μοιραστούν σωστά μέσα στο κρέας. Δώσ’ του πέντε λεπτά και θα σε ευχαριστήσει με κάθε μπουκιά.
Μπάρμπεκιου χωρίς παρέα δεν γίνεται
Το σωστό μπάρμπεκιου θέλει καλή παρέα, μπίρες στο χέρι, χαλαρή μουσική και κουβέντα. Αν ψήνεις μόνος σου, κάτι κάνεις λάθος. Η φωτιά είναι για να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Και το κρέας να εξαφανίζεται μυστηριωδώς σε χρόνο ρεκόρ.
Λοιπόν, τώρα που ξέρεις τα βασικά, άντε, άναψε κάρβουνα και κάνε το σωστά. Και μην ξεχάσεις να καλέσεις κόσμο. Τι είπαμε; Η φωτιά είναι για να τη μοιράζεσαι!
Διαβάστε επίσης: Πριν πεις “μια μπριζόλα, παρακαλώ” – Διάβασε αυτό!