Το καλοκαίρι θέλει ούζο, τσιμπολόγημα μεζέδων και κουβεντολόι…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η υπέρτατη απόλαυση του καλοκαιρινού μεσημεριού είναι ένα ποτηράκι ούζο. Θέλει καλή παρέα, τσιμπολόγημα μεζέδων και κουβεντολόι…

Ιστορικά δεν είναι εξακριβωμένο πότε και που ξεκίνησε η παραγωγή του, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για ένα απόλυτα ελληνικό προϊόν και είμαστε αρκετά τυχεροί που παράγεται σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Πρακτικά, το ούζο προέρχεται από την απόσταξη αρωματισμένης αλκοόλης. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται είναι περίπου κοινά, ωστόσο κάθε παραγωγός ακολουθεί συνήθως την οικογενειακή συνταγή. Κυρίαρχο βότανο είναι ο γλυκάνισος και την λίστα συμπληρώνουν ο μάραθος, η κανέλα, η μαστίχα, το μοσχοκάρυδο και άλλα μπαχαρικά.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το ούζο θέλει θαλασσινούς μεζέδες, αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί το ποτό, συνήθως, σχετίζεται άμεσα με τα προϊόντα του τόπου όπου παράγεται. Στον Βόλο, για παράδειγμα, οι μεζέδες είναι υποχρεωτικά θαλασσινοί, ενώ στην Ηπειρο πίνεται με την συνοδεία από τυριά και λουκάνικα. Στη Μακεδονία, προτιμούν να το συνοδεύουν με ντολμαδάκια, μανιτάρια, τουρσιά, γίγαντες και καυτερές πιπεριές.

Ούζο σκέτο, παγωμένο, με νερό, με παγάκια, με νερό και παγάκια, όπως και να το πιεις είναι  απλά θαυμάσιο…

Πώς το σερβίρουμε

Το ούζο σπάνια πίνεται εντελώς σκέτο, και οι παλιοί αρέσκονται να προσθέτουν παγωμένο νερό και όχι πάγο, καθώς με αυτό τον τρόπο “σοκάρουν” το ποτό και το εμποδίζουν να απελευθερώσει τα αρώματα του. Συνήθως, όμως, το απολαμβάνουμε με πάγο και νερό, τα οποία απαλύνουν την έντονη γεύση του και του δίνουν πιο ήπιο χαρακτήρα. Σερβίρετε πρώτα το ούζο στο ποτήρι, συνεχίστε με παγωμένο νερό και προσθέστε στο τέλος τα παγάκια. Το γαλάκτωμα που δημιουργείται μετά την προσθήκη νερού είναι αποτέλεσμα της ανηθόλης που περιέχει το ούζο, η οποία με το νερό δηλώνει την παρουσία της. Οσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα, τόσο πιο γαλακτώδες είναι το αποτέλεσμα, το οποίο είναι θέμα γεύσης και όχι ένδειξη ποιότητας. To ποτήρι του ούζου είναι προτιμότερο να έχει ένα ποδαράκι, για να μη ζεσταίνεται το περιεχόμενο από τη θερμοκρασία του χεριού μας.


Διαβάστε επίσης: 5 δροσιστικά κοκτέιλ για σένα που λατρεύεις το ουίσκι

Share.

Comments are closed.