Το σούσι θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο κομψά και γευστικά πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας, αλλά η ιδέα της προετοιμασίας του στο σπίτι μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Η τέχνη του σούσι συνδυάζει τη φρεσκάδα των υλικών με την ακρίβεια της τεχνικής, κάτι που συχνά οδηγεί τον κόσμο να το απολαμβάνει μόνο σε εστιατόρια. Ωστόσο, με τη σωστή συνταγή και λίγα βασικά υλικά, μπορείς να φτιάξεις σπιτικό σούσι γρήγορα και απλά. Ακόμα κι αν δεν έχεις πείρα στην κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σου δείξει πόσο εύκολο και απολαυστικό μπορεί να είναι να δημιουργήσεις τα δικά σου ρολά σούσι στην άνεση του σπιτιού σου.

Το καλύτερο μέρος; Δεν απαιτούνται εξειδικευμένα εργαλεία ή σπάνια υλικά! Μπορείς να ξεκινήσεις με τα βασικά, να πειραματιστείς με γεύσεις και, το σημαντικότερο, να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου με τα σπιτικά σου ρολά. Μέσα σε λίγη ώρα θα έχεις στα χέρια σου ένα υγιεινό, γευστικό και εντυπωσιακό πιάτο.

Ας δούμε πώς μπορείς να φτιάξεις το πιο εύκολο σούσι, ιδανικό για αρχάριους.

Συνταγή για εύκολο σπιτικό σούσι

Υλικά:

1 φλιτζάνι ρύζι για σούσι

2 φύλλα nori (φύκια)

100 γραμμάρια ωμό σολομό ή τόνο (κατάλληλο για σούσι)

1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες

1 αβοκάντο κομμένο σε λεπτές λωρίδες

Σάλτσα σόγιας για σερβίρισμα

Wasabi (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Βράσε το ρύζι για σούσι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και άφησέ το να κρυώσει. Το ρύζι για σούσι είναι το βασικό στοιχείο, γι’ αυτό δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη διαδικασία.

2. Άπλωσε ένα φύλλο nori σε μια επιφάνεια εργασίας ή πάνω σε ένα bamboo mat (αν έχεις). Το bamboo mat βοηθάει στο τύλιγμα, αλλά αν δεν έχεις, μπορείς να το κάνεις και χωρίς αυτό.

3. Με βρεγμένα χέρια, πάρε μια μικρή ποσότητα ρυζιού και άπλωσέ το ομοιόμορφα πάνω στο nori. Άφησε λίγο περιθώριο στις άκρες για να μπορέσεις να το κλείσεις πιο εύκολα.

4. Τοποθέτησε τα υλικά της γέμισης (σολομό, αβοκάντο, αγγούρι) κατά μήκος στο κέντρο του ρυζιού. Μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά της αρεσκείας σου, όπως καρότο ή τυρί κρέμα.

5. Τύλιξε προσεκτικά το nori ξεκινώντας από την κάτω πλευρά. Αν χρησιμοποιείς bamboo mat, χρησιμοποίησέ το για να τυλίξεις σφιχτά το ρολό. Διαφορετικά, χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να δώσεις σχήμα.

6. Κόψε το ρολό σε μικρά κομμάτια με ένα αιχμηρό μαχαίρι. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία κοπής, βρέξε το μαχαίρι με λίγο νερό.

7. Σέρβιρε με σάλτσα σόγιας και wasabi, αν προτιμάς λίγη επιπλέον πικάντικη γεύση!

Tips

Αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία, ξεκίνα με απλά υλικά και αργότερα μπορείς να προσθέσεις πιο σύνθετες γεύσεις, όπως γαρίδες ή χέλι.

Μην παραγεμίζεις τα ρολά, καθώς αυτό θα δυσκολέψει το τύλιγμα και το κόψιμο.

Αν δεν βρίσκεις ρύζι για σούσι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό ρύζι με λίγο ξύδι ρυζιού για να δώσεις τη χαρακτηριστική γεύση.


Διαβάστε επίσης: Κορυφαίος Ιάπωνας σεφ αποκαλύπτει πως πρέπει να τρώμε το σούσι – Βίντεο