Το Pisco Sour (προφέρεται πίσκο σάουρ) αποτελεί ενθικό ποτό του Περού και η πόλη από την οποία ξεκίνησε δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα, Λίμα. Οι περουβιανοί συνηθίζουν να το πίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό, ακόμα και τις απογευματινές ώρες.

Για όσους λοιπόν είναι λάτρεις των κοκτέιλ αλλά και της περουβιανής κουλτούρας που έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές τάσεις παγκοσμίως, σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε την παρακάτω κλασσική συνταγή.

Υλικά
  • 60gr Pisco Barsol Quebranta
  • 30gr φρέσκο χυμό lime
  • 15gr σιρόπι
  • 1 ασπράδι από φρέσκο αυγό
  • Angostura bitters
  • 1 φέτα lime για γαρνίρισμα
  • Είδος ποτηριού : ψηλό ποτήρι ή ποτήρι σαμπάνιας
Εκτέλεση
  • Σε μεταλλικό σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός απο το Angostura bitters και τη φέτα lime.
  • Χτυπάμε πάρα πολύ καλά τα υλικά, όχι για πάρα πολύ ώρα, και τα σουρώνουμε σε ένα ψηλό ποτήρι ή σε ένα ποτήρι σαμπάνιας.
  • Για να γαρνίρουμε το ποτήρι μας χρησιμοποιούμε τη φέτα απο lime, ενώ ρίχνουμε απαλά 3 σταγόνες από το Angostura bitters, το οποίο θα “κάτσει” στον αφρό του κοκτέιλ μας. Μπορούμε αν θέλουμε, με ένα καλαμάκι να ανακατέψουμε τις σταγόνες του bitters σε ένα απλό ντιζάιν.
Σημειώσεις:
Το limon και το λάιμ

Μπορεί κάποιοι να νομίζετε ότι μιλάμε για το ίδιο εσπεριδοειδές όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.Τα περουβιανά limones είναι παρόμοια με τα δικά μας λεμόνια όμως η οξύτητα του χυμού τους είναι πιο έντονη. Αν τύχει και τα εντοπίσετε μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε ειδάλλως τα λάιμ κάνουν την ίδια δουλειά.

Προσοχή στο φλοιό του λάιμ

Ο φλοιός του λάιμ περιέχει πολλά αιθέρια έλαια τα οποία είναι πιο πικρά και ξινά οπότε όταν στύβετε το λάιμ κρατήστε το με τη σάρκα του παράλληλα με το ποτήρι ώστε ο χυμός να μην «τρέξει» πάνω στο φλοιό. Επίσης, μην χρησιμοποιήσετε αυτό που στύψατε μέσα στο ποτό σας ως γαρνιτούρα.

Απλό σιρόπι

Το σωστό αποτέλεσμα δεν χρειάζεται πολύπλοκα υλικά. Όσο πιο απλό είναι το σιρόπι σας τόσο καλύτερα. Μπορείτε να ακολουθήσετε όποια συνταγή θέλετε για σιρόπι όμως έχετε υπ’ όψιν ότι η ευκολότερη με αναλογία ζάχαρης-νερού 1:1 είναι η καλύτερη επιλογή.

Ασπράδι φρέσκου αβγού

Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε ασπράδι φρέσκου αβγού αντί για παστεριωμένο. Η υφή τους είναι διαφορετική και μπορεί να επηρεάσει την όψη και τη γεύση του pisco sour.

Το καλό χτύπημα

Χτυπήστε τα υλικά σας στο σέικερ πολύ καλά έτσι ώστε όταν σερβίρετε στο κλασικό κοκτέιλ ποτήρι να έχετε περίπου 2.5 εκατοστά αφρό.

Angostura bitters: Μπορείτε και χωρίς αυτά

Τα Angostura bitters είναι μια λεπτομέρεια που μπορείτε να παραλείψετε. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε πασπαλίζοντας τον αφρό με κανέλα όμως και αυτό είναι προαιρετικό.


Διαβάστε επίσης: Τo καλύτερο σάντουιτς του κόσμου! – Βίντεο